Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (3)

leírás

Olasz nevén pasta, manapság 300 változata ismert. Két fő fajtája: a pasta secca (durumlisztből, víz hozzáadásával, tojás nélkül készül és szárazan vásárolhatjuk meg) és a pasta fresca ( frissen készül: búzalisztből, tojásból és vízzel gyúrják).
Néhány, a hazánkban legkedveltebb tésztaváltozatok közül: spagetti, linguine (lapos vékonymetélt), makaróni (hosszú, üreges csőtészta), buccatini (vastagabb makaróni), fettuccine (3-4 mm-es széles, lapos metélttészta), tagliatelle (fészek formájúra hajtogatott, lapos metélt), pappardelle (legszélesebb lapos metélt), lasagne, cannelloni (nagyon vastag cső, amelyet megtöltenek), penne (rövid csőtészta, ferdére vágott véggel), farfalle (pillangótészta), fusilli (orsótészta), rotelle (keréktészta), rigatoni (vastag, rövid, bordás csőtészta).
Néhány jó tanács a tészta főzéséhez: 100 gramm tésztához egy liter vizet, 8 gramm sót használjunk; a tésztafőző fazék jó nagy legyen és magas; lobogó vízbe tegyük a tésztát, és mindvégig forrjon a víz; közben néhányszor keverjük is meg; a főzési idő a tészta méretétől függ, kóstolással döntsük el, hogy jó-e már; al dentére (kívül puhára, belül roppanósra) főzzük; szűrőben csepegtessük le, leöblíteni nem szabad.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Szobahőmérsékleten, száraz helyen.

Tészta alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (3)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Vera13
    Vera13 Sun, 2010-09-26 17:13

    Hét nem teljesen. A durumliszt nem egyenlő a fehér búzaliszttel.
    "Mi a durumbúza?
    A búzának két fő típusa van: a közönséges és a kemény vagy durumbúza. Az utóbbiból lesz a durumtészta és a durumliszt. Makarónibúzának is nevezik. Előnye, hogy a lisztje a közönséges búzáéval ellentétben nem csirizesedik, ezért a főzési ideje rövidebb, és tojás és egyéb adalék anyagok felhasználása nélkül is szép sárga színű, ízes, illatos és jól „harapható” tészta készíthető belőle. A durumbúzát elsősorban a tésztaipar dolgozza fel: Amerikában és Európában a durumlisztből jórészt száraztésztát (pl. spagettit, makarónit, metéltet, raviolit) gyártanak. Szicíliában a durumlisztet kenyérsütésre is felhasználják. Észak-Afrikában népi eledel a durumdara alapú kuszkusz."
    Forrás: www.naturanet.hu

    "Mi a különbség a durum- és a hagyományos tészta között?
    A durum tészta durumbúza dara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül.
    Könnyen emészthető, szervezetünket értékes fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést segítő rostokkal látja el.
    A durumbúzában lévő keményítő szerkezeténél fogva lassan bomlik le az emésztés során, ezért szemben a hagyományos búzakeményítővel,
    nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet, így cukorbetegek diétájába is beilleszthető.
    A durumtészta főzéskor rugalmas, de kemény és alaktartó, nehezen fő szét.
    A durumtészta konyhatechnikailag nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, főzési ideje csupán néhány perc, ezalatt kb. kétszeresére duzzad.
    Jó és praktikus tulajdonságai mellett kevésbé emeli a vércukorszintet."
    http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__egyeb-kerdesek__21310-mi-a-...

    Vikike96
    Vikike96 Fri, 2010-04-23 20:05

    Lehet hülye kérdés, de a durum tészta= tojásnélküli tészta???