Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (5)

leírás

Egyike a legősibb termesztett növényeinknek, szinte az egész világon termesztik és fogyasztják az Ázsiából származó fűszernövényt. Különösen nyersen nagyon tápláló, sok benne az ásványi só. Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika".  B1-, B2- vitamint, flavonoidokat, ­nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket is találunk benne. Emellett igen energiaszegény.
Századok óta alkalmazzák gyógyászati célokra a vöröshagymát külsőleg és belsőleg is. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére. Ma a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére ajánlják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre. Kutatások igazolták a baktériumölő, immunerősítő hatását is.
Ha el szeretnénk kerülni a hagymavágással oly gyakran együtt járó könnyezést, akkor áztassuk be a hagymát hideg vízzbe, mielőtt felvágjuk. Vagy egyszerűen a szánkon át lélegezzünk, amikor vágjuk a hagymát. Ugyanis a könnyezést az okozza, ha ezek a vegyületek a könnycsatornába kerülnek. Ez viszont az orral van összeköttetésben. Így, ha a szánkon át lélegzünk, lényegesen hosszabb ideig tudunk hagymát vágni. Szembe kerülésétől óvakodjunk!
Elsősorban levesek, főzelékek, húsételek ízesítésére használják, de önálló ételeket is készítenek belőle és salátákhoz, hidegkonyhai ételekhez, savanyúságokhoz is számos módon hozzáteszik. Tavasszal a legkorábbi vitaminforrásaink egyike lehet a zöldhagyma, az újhagyma szára. Franciás, pikáns étel a hagymaleves vagy a rántott hagyma - ezeknek egyáltalán nincs erős szaguk, úgyhogy bátran fogyaszthatók. Az igazi, "magyaros" pörköltnek, paprikásnak, lecsónak a dús szaftját a sok dinsztelt hagyma adja meg. Lisztben forgatva, olajban sütve a "hagymaforgács" finom ropogtatnivaló.
Nyákoldó tulajdonsága miatt asztmaellenes hatású. Köhögés ellen a száraz takaróleveleiből teát készítenek. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.
Forrás: Házipatika

mikor vegyem

Egész évben kapható.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen több hónapon át megőrzi frissességét. (Hűtőszekrényben semmiképpen ne tároljuk, mert megpuhul.)

Vöröshagyma alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (5)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    ződpaszuly
    ződpaszuly Sat, 2017-09-30 10:39

    Kedves Levente! A magyarországi szóhasználatban a fent bemutatott hagyma a vöröshagyma, a másik meg a lilahagyma. Az erdélyi magyarok szóhasználatában a "magyar" vöröshagyma a fehérhagyma, a "magyar" lilahagyma pedig a vöröshagyma.

    Koszider
    koszider / Koszider Sun, 2011-07-31 10:15

    A magyar vöröshagyma páratlan aromája annak köszönhető, hogy termesztése eltér európai rokonaitól. A hagyma egynyári növény, de mi két évben termesztjük: az első évben magról dughagymát növesztenek, amit a következő szezonban elültetnek. Az így megnövelt tenyészidő miatt a magyar (makói) hagyma aromásabb. Már csak ezért is csak magyar hagymát vásároljunk!
    Koszider