Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Energia- és tápanyagtartalom információk

A NoSalty.hu oldalon található receptek energia- és tápanyagtartalma a recepthez tartozó alapanyagok vonatkozó értékeiből kerül kiszámításra. Az adatok forrásai:
- U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2013. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 26.
- azon alapanyagoknál, amelyeknél az USDA adatbázis nem tartalmaz adatot, ott a gyártói, forgalmazói oldalakról, illetve termékcímkékről származnak az adatok. Mivel az USDA adatbázis adatköre jellemzően szélesebb, mint a gyártói, forgalmazói adatoké, ezért azoknál a recepteknél, amelyeknél egy vagy több hozzávaló tápanyag adatai nem az USDA adatbázisából származnak, a hiányzó tápanyagok a kész étel összesített tápanyag értékeiben nem jelennek meg.

Az adatok az adott alapanyag átlagos energia- és tápanyagtartalmát mutatják, az ételkészítéshez felhasznált alapanyagok értékei ettől eltérőek lehetnek. A recepteknél feltüntetett energia- és tápanyag értékek a receptet feltöltő felhasználó által megadott alapanyag mennyiségek esetén érvényesek, ettől való eltéréskor az értékek az eltérésnek megfelelően változnak.
 

TOP ásványianyagok és vitaminok a napi ajánlott energia- és tápanyagbeviteli értékek 2000 kcal/nap alapértékhez viszonyítva kerültek meghatározásra. Az egyéni szükségletek ettől eltérhetnek.

Energia/tápanyag

ajánlott mennyiség

energia

2000 kcal

szénhidrát (55%)

268 g

cukor

50 g

zsír (30%)

64 g

telített zsírsavak

20 g

egyszeresen telítetlen zsírsavak

26 g

többszörösen telítetlen zsírsavak

17 g

koleszterin

300 mg

D-vitamin

50 μg

E-vitamin

12 mg

K-vitamin

75 μg

C-vitamin

80 mg

Tiamin (B1)

1,1 mg

Riboflavin (B2)

1,4 mg

Niacin (B3)

16 mg

B6-vitamin

1,4 mg

Folsav

200 μg

B12-vitamin

2,5 μg

Pantoténsav

6 mg

Foszfor

700 mg

Kalcium

800 mg

Kálium

2000 mg

Magnézium

375 mg

Mangán

2 mg

Nátrium

2000 mg

Réz

1 mg

Szelén

55 μg 

Vas

14 mg

Forrás: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE (2011.X.25.)

A NoSalty.hu új szolgáltatása segíteni kívánja a felhasználók döntését a kiegyensúlyozott táplálkozási célok megvalósításában, a számukra megfelelő ételek kiválasztásában. Ez azonban nem helyettesíti a személyre szabott szakorvosi, dietetikai konzultációt. Étrendi kérdéseivel forduljon személyesen szakemberhez!

A NoSalty.hu a felhasználói étrend-összeállításból fakadó egészségben bekövetkező változásokért semmiféle felelősséget nem vállal.