Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 pesti gasztrotűzfal - Végre teret hódított magának a gasztronómia a pesti falakon is

2009 előtt még elképzelhetetlen volt, hogy legálisan lehessen falat firkálni Budapesten. A Színes Város Csoport megvalósította azt, amiről minden street art művész álmodott.

A Színes Város kezdeményezése Victor Vasarely ötletére épül, a festő azt mondta:

,,A művészek vonuljanak ki az utcára, a közterekre, hogy az emberek ne csak galériákban találkozhassanak a művészettel. "

Ha buliztál már Pest belvárosában, akkor tuti észrevetted, hogy egyre több műalkotás nyüzsög a falakon a Kertész-Kazinczy-Király utca háromszögében és a Wesselényi utcán. A Színes Város Csoport utcaművészeket, tetoválókat, grafikusokat kér fel évről-évre, hogy gondolataikat vessék papír helyett falakra. A szürke barátságtalan budapesti tűzfalakon sorra jelennek meg hatalmas festmények.

Idén negyedik alkalommal szervezték meg a Színes Város Budapest Fesztivált

A fesztivál lényege, hogy újabb és újabb képek kerüljenek a rozzant házftalakra. A megmozdulás idén augusztus végétől szeptember végéig tartott. Minden fesztiválnak van egy mottója vagy vezérgondolata, amit a magyar és külföldi művészeknek követniük kell: idén gasztronómia és bor témában kellett alkotniuk. 

Íme az 5 legújabb gasztrotűzfal Budapesten 

Az első művet egy berlini művész bizonyos Vidam készítette, aki magyar gyökerei miatt odavan a magyar gasztronómiáért, így egy meseszerű piaci életképet álmodott a Kertész utca falára. A jelenet egy macskát ábrázol, ahogy zöldségeket ad el egy tyúknak.

A második alkotást az HRVB nevű művész készítette, aki szintén imádja a magyar konyhát, ezért saját magát festette a falra séfként és művészként egyszerre. Míg bal kezével egy képen dolgozik, addig jobb kezével főz. Nem mellesleg éppen pörköltet készít.  

A két művész szinte egyszerre készítette a képeket, ebben a videóban látni lehet a folyamatot, és a srácok beszélnek arról is, hogy a művészet és a gasztronómia hogyan fonódik össze:

Fat Heat, Mr. Zero és ObieOne művésznevű alkotók csavartak egyet a gasztronómia tematikán és egy futurisztikus, sci-fi irányba vitték el - írja a Színes Város Csoport a Facebook oldalán -, így a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyv ihlette a művüket. A falon egy űrbéli extra erős pia receptjét láthatod és a ital hatását. Szuper-szürreális kép, szintén a Kertész utcában. 

A Kopaszi-gáton lévő festmény - ami a negyedik a sorban - nem olyan vidám hangulatú. Készítője Christian Böhmer, - művésznevén „Mr. Trash” – a ’90-es években még Köln falait firkálta graffitisként. A mű egy magányos srácot ábrázol, aki vacsorára várja partnerét. Ezzel a festménnyel Mr.Trash a mai kor egyik legnagyobb problémáját a háttérbe szoruló társas interakciókat kívánta megjeleníteni.

Az ötödik, a legújabb alkotás a Nagydiófa utcában és egy magyar alkotó, Balogh Attila műve. A festmény Dionüszoszt a bor és mámor istenét ábrázolja. Bal kezében szőlőt tart melyből csepeg az éltetű nedű, a cseppeket egy kehellyel fogja fel, amit a jobb kezében tart. Karján egy leopárd pihen. Ez a vadállat szimbolizálja a mértékletességet, ami valljuk be nem erőssége az istennek.

A Színes Város kezdeményezésének hála, lassan megdőlni látszik az a nézet, hogy a falra hányt firkák csupán haszontalan hozzátarozói a belvárosi utcaképnek. A csoport nagyon fontosnak tartja a magyar hagyományok őrzését, ezért reméljük, hogy nem utoljára került a budapesti falakra a gasztronómiánkhoz kötődő alkotások.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Tanulj emutojást sütni egy 106 éves indiai YouTube-bloggertől!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!