Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 ötlet, hogy ne dobj ki annyi élelmiszert otthon

Zavar, hogy minden héten ki kell dobnod egy csomó megmaradt ételt? Felhalmozódnak a maradékok, de nem tudod, hogyan lehetne okosabban vezetni a háztartást? 

Magyarországon évente fejenként 173 kg élelmiszert dobunk ki a szemétbe, uniós szinten pedig több mint nyolcvan tonna étel kerül a hulladéklerakókba. Az elképesztő pazarlás csökkentésére az Európai Parlament céljának tűzte ki, hogy 2030-ig felére csökkenti az Unióban a kidobott élelmiszer mennyiségét.

Jöjjön néhány tipp, hogy a mindennapokban te is hozzájárulhass az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez:

Ezt láttad?

7 MENTES-blog, amit mi is követünk – inzulinrezisztenseknek, cukor, tej vagy glutén nélkül élőknek

1. Készíts bevásárlólistát!

Ez egyrészt megkönnyíti a vásárlást, másrészt segít, hogy pontosan annyit vegyél mindenből, amennyire szükséged van. Ehhez mérd fel az otthoni helyzetet, nézd át a hűtő, a szekrények, a kamra tartalmát, így célirányosan keresheted majd a polcok között a szükségeseket. Inkább többször menj bevásárolni egy héten, kerüld el a hirtelen felindulásból “elkövetett”, ún. impulzusvásárlásokat. A lista ebben is segítség. Próbálj meg mindent felhasználni, amiket a korábbi vásárlások során már beszereztél.

2. Ne a legszebbet keresd!

Rengeteg helyen csillogó, tökéletes zöldségek és gyümölcsök várják a vásárlókat, akik addig kutatnak a legszebb színű, formájú termékek után, amíg megtalálják azt. A kevésbé szép vagy gömbölyű termések mennek a kukába, ha egyáltalán bekerülnek az áruházak kínálatába. Nyugodt szívvel válassz a kevésbé szép répák, almák stb. közül is, főleg őstermelőknél! Ízre ugyanolyanok, legfeljebb a külsejüket illetően indulnak hátránnyal.

3. A maradékok időt spórolnak neked!

Főleg hétvégén jellemző, hogy sokfélét főzünk, aztán a következő hét péntekén meglepődve vesszük észre, hogy a hűtő még tele van az előző hét maradékaival. Olvastam egy tökjó tippet erre vonatkozóan, azt tanácsolták, hogy tárold a maradékokat üvegedényben, mert így sokkal szembetűnőbbek az egyes ételek, akárhányszor kinyitod a hűtőt. Rengeteg élelmiszer kerül úgy a szemétbe, hogy elfeledkezünk róluk. Számolj, írd össze, oszd be a hét egyes étkezéseit – elsőre bonyolultnak tűnik, de időt és pénzt fog neked spórolni egy ügyes beosztás.

4. Csak annyit, amennyire szükséged van!

Mindenből annyit vegyél, amennyire aktuálisan szükséged van, vagy csak úgy vegyél többet, ha tudod, biztosan elhasználod mind. Elég a két szem alma is a nagy, csomagolt kiszerelés helyett, ha egyszemélyes háztartást vezetsz, de felvágottból is megfontolandó 15 dekánál többet kérni, különösen, ha amúgy annyira nem jellemző rád, hogy otthon eszel/főzöl.

5. Barátkozz meg a fagyasztással!

A legtöbb élelmiszert lehet fagyasztani, és ez talán a legpraktikusabb módja az élelmiszerpazarlás elkerülésének – maradt egy kis spenótod, salátád, de nem dobnád ki? Fagyra vele! Fűszernövényeket is összepiríthatsz fokhagymával, kevés olívaolajon, majd ezeket jégkockatartóba adagolhatod, és kész is a házi ételízesítőd! Bonyolultnak tűnik? A gyakorlatban az egész nem tart tovább negyed óránál!

6. Ne dobd ki egyből, ha lejárt!

Nagy különbség van élelmiszer-biztonsági szempontból a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő között: előbbi esetében a termék minősége ugyan nem garantálható, de saját felelősségre még fogyasztható. Szemben a fogyaszthatósági dátummal, aminek lejárta után nem ajánlatos már elfogyasztani az ételt. Tartsd ezt észben, mielőtt a kukába hajítanád a lejárt élelmiszert. (A csomagoláson a dátumokat kötelező feltüntetnie a gyártónak!)

7. Vidd a saját ebédedet!

Külön pontként a végére hagytam, mert a fentiekből következően annyira egyértelmű: rengeteg pénzt, műanyag hulladékot spórolhatsz, ha otthon készíted el az ebédedet, amit másnap a munkába viszel. Egy csomó olyan dolgot is felhasználhatsz a receptekben, ami egyébként már kidobásra várna, mert nem tudnál vele mit kezdeni. Engedd szabadjára a kreativitásodat, a Nosalty-n egyébként is rengeteg ötletet találsz!

Ezt is nézd meg az ízHUSZÁR-on!

Ásványvíz versus csapvíz – melyik a jobb? Jobb valamelyik?

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!