Ahol a muffin nem csak egy finom süti, hanem maga is alapanyag - A Technika és Matók Zsuzsi közös workshopján jártunk

A Technika faipari műhely és Matók Zsuzsi food designer közös workshopot tartott, ahol főztünk és fúrtunk-faragtunk - azért nem egy időben. Élménybeszámoló következik.

Október 7-én, szombaton, különösen ragyogó idő volt, nem olyan, amikor az ember szívesen menne suliba. Mégis úgy alakult, hogy a budapesti Közgazdasági Politechnikum felé vettem az irányt, hogy részt vegyek a Technika közösségi faipari műhely és Matók Zsuzsi food designer közös workshopján, és előrebocsájtom, nem bántam meg. A Design Hét Budapest 2017 hivatalos programjaként megvalósult Főzünk faragunk! - mint az elnevezéséből sejthető - a barkácsolás és a gasztronómia közös nevezőjét kereste. Az egész napos program első felében a Technika csapatának segítségével egy tálcát készíthettünk el, majd Matók Zsuzsival alakíthattunk át muffinokat valami egészen mássá. Ételkompozícióinkat saját tálcáinkon tálaltuk.

Janota Orsolya, a Technika projektmenedzsere elmesélte, a barkácsolás iránti szenvedély náluk mindig is összefonódott az ételek iránti rajongással. Voltak csapatépítő disznóvágáson, sőt egyszer a Nagyikám is tartott náluk workshopot, így az egész társaság egy hús-vér nagyitól leshette el néhány klasszikus fogás elkészítését. A Design Hét alkalmából Matók Zsuzsival közösen kikísérleteztek egy egyedi, fából készült eszközt, ami képes arra, hogy egy muffinból valami egészen más dolgot hozzon létre.

Mi fán terem a Technika? 

A Technika egy nyitott faipari műhely, amelyet a Hello Wood alkotócsoport és a Közgazdasági Politechnikum közösen hozott létre. Nem csupán az iskola tanulói vehetik igénybe a műhelyt, hanem mindenki, aki akár önállóan, akár szakértő segítséggel szeretne barkácsolni. A kezdők workshopokon és magánórákon is megtanulhatják az alapokat.

Egy munkavédelmi bemutató után a "technikások" segítségével mindenki nekiállt elkészíteni saját tálcáját. Itt azonban nem LEGO-elemekből kellett valamit összeilleszteni, hanem a tálcát saját magunk terveztük meg egy mintaterv segítségével, majd mi vágtuk le a deszkákat a megfelelő méretűre, saját kezűleg csiszoltuk, fúrtuk, ragasztottuk, szögeztük őket össze egy kompakt kis tárggyá. Végül a Trilak szakemberei segítettek nekünk, hogy igazán szakszerűen fessük be a tálcánkat. Izgalmasan kreatív folyamat volt ez - úgy tűnt, nem csupán én érzem így.  Gyorsan repült az idő, és alig-alig tudtuk befejezni a művünket, már el is kezdtük Matók Zsuzsi food designerrel a muffinok átalakítását.

Zsuzsi rengeteg gusztusos, színes muffinnal és számtalan színes kiegészítővel készült a workshopra. A Technika csapatával közösen egy furcsa "kinyomószerkeztet" fejlesztettek ki, ami az összemorzsolt muffint kicsike, geometrikus falatokká sűríti össze. Nekünk az volt a feladatunk, hogy a különböző színű és mintájú kis sütifalatokat először is létrehozzuk, majd kompozícióba rendezzük őket az időközben elkészült tálcáinkon. Születtek egészen látványos  alkotások is, úgy tűnt, a csapatban bőven maradt még lendület dacára az egész napos kemény munkának.

Ismerkedj meg Matók Zsuzsival!

Matók Zsuzsi kulturális antropológiát végzett, majd elkezdett design szemléletű cateringgel is foglalkozni egy csoport tagjaként. A dekorációt, terítést és az ételek ízét is ők álmodták meg. Ezzel a csapattal kezdett el Zsuzsi food stylistként dolgozni, a Borgia című sorozat utolsó évadának gasztronómiai vonatkozású tervezési feladatait is ők látták el. Zsuzsi itt tanult meg bánni az étellel mint anyaggal, ugyanis egy filmforgatáson nem csak jól kell kinéznie az ételeknek, de strapabírónak is kell lenniük. Ráadásul azt is meg kell tudni oldani, ha például egy vegetáriánus színész a szerepe szerint csirkecombot eszik. Egy növényi alapú, hamis csirkecomb elkészítése nem könnyű feladat, de érdekes kihívás lehet egy filmforgatáson órási, tartós, ehetetlen anyagból készülő torta elkészítése is. A sok filmes tapasztalat erősítette meg Zsuzsit abban, hogy az étel médiumával alaposabban is megismerkedjen, és elkezdjen divattervezőkkel, fotósokkal közösen összetett, designközpontú projekteket létrehozni. Zsuzsi food design stúdiója, a Nedill, a képzőművészeti ihletésű munkák mellet fotózásokkal, speciális cateringgel is foglalkozik.  Ám a designer szívesen dolgozna együtt éttermekkel is tanácsadóként - ez nyugaton bevett szokás, idehaza még nem jellemző. Ha egy vendéglátóhely kialakításakor a belsőépítészeti és grafikai arculatához a tálalást is hozzáigazítja egy hozzáértő, még egységesebb designnal léphet piacra az étterem.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon? 

4 gasztroprogram a Design Héten, amin mi is ott leszünk

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!