Csinos kis készülék, ami mindennapos segítség lehet a laktózérzékenyeknek

Imogen Adams találmánya, az Ally névre hallgató apró szerkezet képes kimutatni a laktózt az ételünkben.

Imogen Adams a londoni Brunel Egyetemen formatervező mérnöknek tanul. A fiatal lány olyan hordozható allergiatesztelő-készüléket tervezett, ami kimutatja az allergén anyagokat bármilyen ételben.

Az Ally (szövetséges) névre hallgató tenyérnyi készüléknek Adams egyelőre csak a laktózt érzékelő prototípusát fejlesztette ki, de azt tervezi, hogy egyéb allergéneket - dióféléket, glutént, tengeri herkentyűket és húst - is fog tudni detektálni a szerkezet.

A tervező a Dezeennek elmondta, az Ally jóval olcsóbb, mint a piacon megtalálható egyetlen versenytársa, a Nima. Valóban kedvező ára miatt reméljük, mihamarabb kereskedelmi forgalomban is kapható lesz ez a kis kütyü.

A glutén kimutatására alkalmas Nima akár 250 fontba (84 ezer forint) is kerülhet, míg az Ally ára csupán 18 font (6000 forint). 

Ahhoz hogy az Ally segítségünkre legyen, nem kell mást tenni, mint vízzel elkeverni pár cseppet a kajánkból, majd ezt a keveréket rácsepegtetni egy indikátoranyaggal bevont papírcsíkra. Miután a papírt betettük a készülékbe, és az azon található egyetlen gomb megnyomásával elindítottuk a folyamatot, a telefonunkra telepített applikációt megnyitva megtudhatjuk, biztonságos-e számunkra az étel. A telefonunk és az Ally Bluetooth-on keresztül kommunikál egymással. Ha a felhasználó nem szeretné a telefonját nézegetni az asztaltársaságban, a készülék rezgéssel ebben az esetben is képes jelezni neki a teszt pozitív vagy negatív eredményét. 

A kicsi, pogácsa alakú szerkezetnek hófehér és fekete műanyag, fém és diófa borítású verziója is létezik. Adams a Dezeennek elmondta, olyan szerkezetet akart tervezni, ami nem nagy, de nem is annyira kicsi, hogy könnyű legyen elveszíteni. 

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

4 gasztroprogram a Design Héten, amin mi is ott leszünk

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!