Ehető hangszerekkel bizonyították be a legkorszerűbb hűtőgépek előnyeit

Az LG inverter lineáris kompresszortechnológiájával az élelmiszerpazarlás ellen.

Az LG a London Vegetable Orchestra (LVO) zenei tehetségeivel fogott össze a Környezetvédelmi Világnap alkalmából azért, hogy együtt hívják fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémájára, illetve közösen mutassák meg, miként tudja akár hetekkel, hónapokkal is meghosszabbítani a friss élelmiszerek eltarthatóságát a legfejlettebb hűtőgéptechnológia olyannyira, hogy akár egy mókás zenei kísérlethez is tökéletesen illeszkedjenek. Zöldségzenekarért egyébként nem kell Londonig utaznunk, az erdélyi Minestrone Band például magyarországi fesztiválokon is fellép.

Íme a kampányvideó:Az élelmiszerpazarlás globális probléma, ami alól Magyarország sem kivétel. EU-s becslések alapján hazánkban  évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ennek több mint 20 százaléka, mintegy 400 000 tonna a háztartásokban. Ez azt jelenti, hogy a háztartások évente mintegy 100 milliárd forint értékű fel nem használt, el nem fogyasztott élelmiszert dobnak ki. Az ENSZ becslései szerint világszerte a megtermelt élelmiszerek egyharmada megy veszendőbe anélkül, hogy bárki elfogyasztaná. Ez évente mintegy 1,3 milliárd tonna mennyiséget jelent: a fejlett ipari országokban az elpazarolt élelmiszer értéke 680 milliárd dollárt, a fejlődő országokban pedig további 310 milliárd dollárt tesz ki. A legnagyobb arányban a friss zöldségek és gyümölcsökből végzik a szemétben, hiszen gyorsan romló, tartósítószermentes élelmiszerekről van szó.

Visszatérve az LVO-hoz, a zenekar tagjainak az előadásokhoz minden nap új zöldségekből kell hangszert készíteniük, mert ha nem friss az alapanyag, nem lehet a megfelelő hangokon megszólaltatni az eszközöket. Az LG szabadalmaztatott inverter lineáris kompresszor technológiája erre a problémára is megoldást nyújt. Amikor ugyanis a zenészek az LG hűtőjében tárolták a zöldséghangszereiket, gyakorlatilag még egy hét után sem változott az eszközök hangja. Ezt az tette lehetővé, hogy inverter lináris kompresszor technológia segítségével sikerült kiküszöbölni a hosszú időn át történő élelmiszertárolás legnagyobb ellenségét, a hőmérséklet-ingadozást. Ez a technológia mindemellett alacsonyabb energiafogyasztást és kisebb zajkibocsátást is eredményez annak köszönhetően, hogy a fejlesztések révén sikerült csökkenteni a kompresszor mozgó alkatrészeinek súrlódását.


Zöldségzenekarért egyébként nem is kell Londonig utaznunk: a 2010-ben megalakult erdélyi Minestrone Band szintén csak zöldségeken játszik, mégpedig úgy, hogy a koncertek előtt a nagyközönség is figyelemmel kísérheti a hangszerkészítést. Az együttes egy-egy fellépése során 15-20 kg zöldséget használ fel, de szó sincs pazarlásról, hiszen a tagok között van szakács is, aki a produkció után a "hangszerekből" minestrone levest, vagy lecsót tud készíteni.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!