Emberi haj a kenyérben - Szerintünk te is megkóstoltad már!

A nagyipari körülmények között előállított kenyérben és péksütiben bizony sok rejtélyes összetevő van. Lehet, nem leszel hálás nekünk, hogy eláruljuk a legbizarrabb kilétét...

Valójában fogalmunk sincsen, mi van abban az ételben, amit naponta fogyasztunk. 2013-ban óriási botrányt okozott a Findus cég marhás lasagne készétele, mivel marhahús helyett nagy arányban tartalmazott jóval olcsóbb lóhúst. Ez természetesen egy kirívó eset, de ennél is izgalmasabb - vagy elborzasztóbb -, hogy amennyiben valóban azok az összetevők vannak az ételben, amelyek a csomagoláson is fel vannak tüntetve, akkor sem garantált, hogy tudjuk, mit is eszünk valójában.

A boltban kapható kenyerekben, péksüteményekben elég gyakran fordul elő L-cisztein. Ez az alapvető fontosságú aminosav segít megnövelni a termék eltarthatóságát, és a levegősségét, puhaságát is segít megőrizni. Ez a kéntartalmú vegyület megtalálható a keratinban, vagyis a szaru, az inak, a tollak és a haj legfontosabb fehérjéjében is. 

A ciszteint keratinban gazdag anyagokból, például emberi hajból is elő lehet állítani. Igen, jól olvastad, emberi hajból. 

A legtöbb emberi hajat, amiből ezt az élelmiszeripari alapanyagot előállítják, kínai fodrászüzletek padlójáról söprik össze. Természetesen ezt az anyagot elő lehet állítani állati eredetű alapanyagokból is , sőt - többek között - a McDonald's szintetikusan előállított L-ciszteint tesz saját termékeibe - írja a Munchies

Érdemes tekintetbe venni, hogy ami a kenyérbe kerül, az nem az emberi haj, hanem kémiai reakciók során nyert vegyület, ami semmiben sem különbözik molekuláris szinten egy szintetikusan előállított  - teljesen ártalmatlan - vegyülettől. Ha mégis nagyon zavar ez a jelenség, vásárolj pékárut kis, kézműves boltokban, vagy esetleg süss otthon kenyeret, ha van rá időd és energiád. 

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Gondoltad volna, hogy ebből az anyagból nem csak házakat, de kávéfőzőt is lehet készíteni?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!