Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Felfaljuk a strandot! - A nagy nyári kalóriavadászat

Nyakunkon a nyár, ezerrel süt a nap. A belváros épületei ontják magukból a meleget. Irány a strand! Süttessük magunkat vörösre az izzó napon és közben EGYÜNK!
A strandolás kultúrája vajmi keveset változott az elmúlt évszázadban. Persze mindig találni a Balaton parton egy-egy jobb sorsa érdemes fine dining éttermet. A magyarok szeretik a zsíros koncokat. Nem kell mentegetőzni, semmi baj nincsen ezzel. Persze nem baj, ha nem zárunk minden estét körömpörkölttel.
 

1. Lángos

A strandon csak úgy röpködnek a kalóriák, de amikor végre kiszabadulunk az íróasztalaink mögül, nem vágyunk másra, mint egy forró lángosra. Piacon, strandon a legfinomabb. Vállalkozó szelleműek otthon is elkészíthetik. Itt megjegyezném, hogy egyszer csináltam otthon lángost, azóta olajszagúak a falak. Strandélmény karnyújtásnyira! Nincsen annál jobb, mint amikor könyékig tejfölösen, török ülésben, egy árnyas fa alatt lángost falok. Állítom, másnaposságon is segít! A klasszikus sajtos tejfölöstől ma már elrugaszkodtunk. Food truckokban mára egészen elvadult verziók is fellelhetők.  
 
 
+ 1 lájtosabb tipp: Ha mégsem vágysz az olajos varázslatra, rendelj palacsintát! Vékonyabb a tésztája, és kevesebb zsiradékban sül. Tömd meg gyümölccsel, vagy, ha sósra vágysz keresd a kenyérlángost, esetleg egyél egy kis szelet zöldséges pizzát. Ha olajos-lángosos barátaid kiutálnak maguk közül, ne csodálkozz. A nyár is lehet a kalóriáké!
 

2. Fagyi

A brutális melegben jól esik az árnyékban elnyalni egy nagy gombóc hideg, vizes fagyit. Bár gyermekkorunk 100 Ft/gombócos időszaka végérvényesen lezárult, de simán ki lehet adni több száz forintot is, mert igazi ínyenc fagyik vesznek körül minket
 
 
 
 
Fagyik előfordulása kávékban: Nyári kalóriabomba a koffeines folyadékba oltott vaníliafagylalt. Legtöbbször sok cukorral szirupokkal, cukorszórással, tejszínhabbal bolondítják. Valld be, hogy télen megelégszel egy gyors presszóval, minden nélkül, de nyáron akár egy unikornis frappéra is rávetődnél.
 
 
+ 1 lájtosabb tipp: Ha nem szeretnél boldogan fagylaltozni a barátaiddal, kérj kis fagyi kelyhet, tölcsér helyett pohárba. Kevésbé szomorú alternatíva, ha fagyasztott joghurtot választasz. Kávéból pedig, egy egyszerű latte sovány tejjel és sok jéggel, majdnem ugyanolyan jó. De csak majdnem!
 

3. Frissen az olajból

Hekk, sült krumpli, rántott csirke. Egy fárasztó úszással töltött fél óra után, az ember kipattan a vízből, és egyből megérzi az ócska bódék, többnapos olajában ropogósra sült dolgok illatát. Mi magyarok képesek vagyunk mindent kirántani, vagy bő olajban megsütni. Minden népnek van valami sajátossága. 
 
 
Kis háttér infó a "nemmagyarhal"-ról a hekkről: eredetileg hake néven ismert hal, de mi - jó magyar szokás szerint - a nevét hekkre cseréltük, azóta azt hisszük, magyar hal. Az igazság azonban az, hogy a magyar édesvízi halak exportja miatt nem volt elég hal itthon, ezért hoztak. A 60-as évek óta tehát a Balaton partján dél-atlanti óceánban fogott halak sülnek. A hekk tehát külföldi jószág, nem, nem a Balatonban él. 
 
 
+ 1 lájtosabb tipp: Ha nem eszel olajban sült dolgokat, nem vagy igazi magyar! De semmi baj, nem fogunk utálni. Nagyon. Olajban sült mindenfélék helyett, keress grillezettet, kérj hozzá zöldségeket. A rablóhús is jó, mert ahhoz alapból járnak zöldségek.
 

4. Cukorsokk

Megvan az a kisgyerek, aki homoktól maszatos arccal, egy szál fürdőbugyiban szaladgál, és két kézzel tömi a szájába a vattacukrot. Na, az az igazi strandlátvány! Vattacukor, cukros popcorn, cukrozott mogyoró és a jégkása
 
 
Garantált foglyukasztó édességek, amik a vízparton sokkal jobban esnek. Mesterséges ízek, földöntúli színek és nagy túlárazás. De mindegy hiszen nyaralunk!
 
+ 1 lájtosabb tipp: Eszegess behűtött apró szemű gyümölcsöket. Jégkása helyett készíts sörbetet
 
 
 

5. Retró Hambi

Nem az ilyen flinc-flanc kézműves hamburgerekről beszélek, bár már azok is szép számban képviseltetik magukat a vízpartokon és nagyon finomak! Én most Mari néni retro-burgeréről beszélek. Gyermekkor íze a szánkban: fényes buciban, nem ritkán csalamádéval, hússzerű olajban sült fasírttallérral és jó sok majonézzel-mustárral-kecsappal. Hagymát, uborkát Kedvesem? Kérek Csókolom! 
 
+ 1 lájtosabb tipp: Nincsen alternatíva. Egyél hamburgert, majd lemozgod utána!
 
 

+1 . Koktélok

Hadd ne részletezzem, miért jó nyáron a tűző napról behúzódva egy jeges mojito társaságában tölteni a délutánt. Bár sok helyen nagyon lájtosra keverik a kedvenc koktéljainkat, és ne nagyon keressünk az itallapon Khai Pirinhat, mert a fehér, pecsétes pólóban álldogáló, kopaszodó Feribá', nem fogja tudni kikeverni. Kezeljük helyén a dolgokat, ne urizáljunk, válasszunk olyan piát, amit nem lehet igazán elrontani. 
 
 
+ 1 lájtosabb tipp: Megjegyzem minden alkohol hizlal! Ha kínzod magad nyáron, a te dolgod. Válassz  sima gin-tonikot, a Long Island Ice Tea-ben pl. annyi a kalória, mint egy szelet csokiban, a sörről meg ne is beszéljünk.
 
Vízpart, fürdőruha, ugrálás a stégről. Biztos, hogy megéhezünk! Minden sarkon akad valami büfé, bódé, talponálló, ahonnan dőlnek ki a nyári illatok. Szeretném hangsúlyozni, mennyire fontos a minőségi étkezés, de nyáron azért néha sokkolhatjuk a testünket. Cukros löttyök, olajos fogások és napsütés! Éljen a nyár!
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!