Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fiastyúk Udvarház: ebben az ökogazdaságban a zöldségek jelzik, ha készen állnak

A Fiastyúk Udvarházban, Csóron pillanatok alatt idilli környezetben találjuk magunkat, ahol a magas minőségű gasztronómia és a tökéletes nyugalom találkoznak egymással.

Kertből az asztalra - ezzel a szemlélettel nyitotta meg kapuit Székesfehérvár közelében a Fiastyúk Udvarház étterem májusban. A biogazdálkodás mottója, hogy az igazán kiváló konyha, a minőségi alapanyagok és a finom ételek a termőföldnél kezdődnek.

A saját maguk által termesztett zöldségek és gyümölcsök jelzik itt bizony jelzik, ha készen állnak, a leszüretelt szőlőből bor készül és baromfikat is nevelnek a birtokon. A tudatosan épített családi vállalkozás keretein belül 11 hektáron gazdálkodnak, ahol minden alapanyag saját, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból kerül az asztalunkra, az éttermet körbeölelő biobirtokon pedig harminc ember dolgozik. Ami nem tőlük érkezik, azt is helyi termelőktől igyekeznek beszerezni: a több mint 17 ezer tőkés szőlőültetvény és a veteményes Csókakőn, míg az étterem hozzá közel, Csór határában található.

MEGHATÁROZÓ GYERMEKKOR

A család minden tagja erősen kötődik a természethez és a gyökereihez, a tulajdonos gyermekkorának meghatározó élménye, hogy mindig az aktuális idénygyümölcs- és zöldségkínálatból készültek a fogások: ha cseresznye érett, abból sült a pite, ha burgonya nőtt, azzal főztek. Együtt éltek a természettel, mint mondja, ez a hozzáállás "bevésődött a lelkünkbe."
Házi bioszörp, kézműves sör és sajt, frissen gyúrt tészta, saját sütésű kenyér - csak néhány a finomság, amivel találkozhatunk a Fiastyúkban.

A kezdetekről így mesél Rostás-Szabó József:

"Az egész még gyerekkoromban, egy boltban vásárolt eperrel kezdődött, melytől feldagadt a húgom a szája. A saját, kerti eprünktől azonban semmi baja nem volt. Később édesapám beállított a nagyanyámhoz egy csomag száraz tésztával: “Hoztam a leveshez!”- mondta. “Ne szégyenítsél meg, édes fiam!” – hangzott nagyanyám szelíd szava a vejéhez, s 70 éves korában is a maga gyúrta, aranysárga cérnametéltje került a húslevesbe."

IDILLI KÖRNYEZET 

Szép kis falvakon át barangolva jutunk el a csodás birtokon elterülő, Nagy Krisztián séf vezette étteremhez, ahol a hagyományos és szezonális ételek érkeznek új köntösben, a kreatív konyha pedig bátran megteheti, hogy kísérletezzenek és megtalálják az utat, amit járni szeretnének, ebben a séfhelyettesekkel való gyümölcsöző együttgondolkodás segíti a séfet. A konyhafőnök szerint a cél az, hogy ne egy gyors ebédre vagy vacsorára száguldjanak le az emberek Csórra, hanem pihenjenek, játsszanak a gyerekek, és sétálgassanak egyet az egyedülálló fűszernövénykertben.

A vendéglátás filozófiájáról:

"Ennek az ökogazdaságnak, birtoknak a közepére helyeztek egy gyöngyszemet, ahol főzünk és szállást is nyújtunk hamarosan. Nem azt szeretném elérni, hogy eljöjjenek ide az emberek, egyenek és hazamenjenek, hanem hogy lehetőségük nyíljon kiszakadni a hétköznapokból, két három fogás között kimenni sétálni egyet és megszagolni a növényeket, lecsípni egy darab málnát. Részesévé tudnak válni ennek az egésznek, ami itt növekszik és fejlődik” - monda a séf.

EGYEDI ÍZEK

"Fontos, hogy kineveljünk egy két olyan ételt vagy ízvilágot, amiért visszajárnak a vendégek, de egy nagyon pici étlappal dolgozunk, ahhoz, hogy a jónál is jobbat tudjunk adni, gyakran kell megújulni" - állítja a séf, aki szerint a 20 éves barátság az alappillére és bástyája a konyhának, hiszen olyan régi kollégákat választott séfhelyettesnek, akikben minden körülmények között megbízik. Préselt malacpofa paszternákkrémmel, házi füstölésű lazacpisztráng vagy sárgarépás madártej kandírozott naranccsal, csak pár szezonális finomság, amik kikerülnek a színes étlapról. 

BÉKE ÉS NYUGALOM 


Ott sétálva valóban az az érzése az embernek, mintha pár perc alatt feltöltődne energiával. A pihenést nyugodtan elnyújthatjuk, hiszen szerdától-vasárnapig várják a látogatókat, hamarosan pedig egy tíz szobával rendelkező panzió is várja a betérőket. A kikapcsolódást fokozza a Sárréti Tájvédelmi körzet is, lovakkal és marhákkal, ahol hosszasan lehet nézelődni vagy csak beszívni a természet illatát. Bár eldugottsága miatt, úgy tartják, marketing szempontjából nem a legszerencsésebb az étterem elhelyezkedése, de a tulajdonosok célkitűzése szempontjából igen, hiszen így meg tudják teremteni a nyugalom szigetét, ahol senki sem rohan, így ezt inkább előnyként könyvelik el. Az étterem körül található háromhektáros területen csak növényt termesztenek, így a teraszra ülve a vendégeket ez a béke és nyugalom és a közel 50 féle fűszernövény illata és aurája lengi körbe, ami mindenképpen kihagyhatatlan élmény.


Ezt olvastad már az Ízhuszáron?

5 budapesti REGGELIZŐ lassú hétvégékre

Címlapkép: Fazekas Nikoletta

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!