Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kultúrfelvágott: Sült, zöld paradicsom

Új cikksorozatunkban egy-egy filmet vagy könyvet, és egy-egy, abban meghatározó szerepet játszó ételt hozunk nektek. Első fogás: Sült, zöld paradicsom és a címadó csemege!

Akár konyhatündér az ember, akár nem, mindenki ismer legalább 3-4 gasztronómiai temájú filmet: Csokoládé, Julie és Julia, A séf, L’ecsó – hogy csak a legismertebbeket említsük. Ezúttal azonban olyan műveket szemeltünk ki elsősorban, amelyek kevéssé ismertek, ám meghatározó vagy emlékezetes szerepet tölt be bennük egy-egy étel, ugyanakkor filmként is nagyszerűek. Az ételekhez pedig természetesen recept is jár, úgyhogy azért ne rakjátok nagyon messzire azt a fakanalat.

Sült, zöld paradicsom – a film

A Jon Avnet rendezte, 1991-es, édes-bús dráma két női barátságot mutat be az amerikai Délen, két különböző korban. A jelenben a kiábrándult külvárosi háziasszony Evelyn (az akkor friss Oscar-díjas Kathy Bates) barátkozik össze a kilencvenes éveit taposó Ninnyvel (Jessica Tandy), aki egy mindent elsöprő barátságról mesél neki. Így elevenedik meg előttünk két fiatal lány, Ruth és Idgie (Mary-Louise Parker, Mary Stuart Masterson) mindent elsöprő szerelme barátsága a nagy gazdasági világválság idején. Ők ketten azok, akik kis kávézót nyitnak Whistle Stopban, ahol aztán a film során kiemelkedő szerephez jutó barbecue mellett a címadó fogást is elkészítik. Akik ismerik a történet végét, tudhatják, miért nem a barbecue receptjét hoztuk el nektek.

"Furcsa, hogy miket hiányol az ember. A gőzölgő kávé illatát, meg a sülő szalonnáét. Jaj.. úgy megennék egy tányér sült zöld paradicsomot, amilyet a kávéházban lehetett kapni!"

Az alkotás egyébként nem csak a barátságról és a szeretetről szól igen líraian, hanem sötétebb témákat is bemutat, így a családon belüli erőszakot, a rasszizmust, az elmúlást és a halált. Mindezt pedig Thomas Newman csodálatos, fülledt, délies zenéje kíséri, a főszerepeket játszó négy színésznő pedig brillírozik a jól megírt szerepekben. A film alapjául Fannie Flagg azonos című könyve szolgál, azt is érdemes bepróbálnia minden könyvmolynak!

De mi is az a sült zöld paradicsom?

Egy tipikus déli fogásról van szó, amit hagyományosan a még éretlen, és ezért zöld paradicsomból készítenek. Sokáig egyébként teljesen kihasználatlan alapanyag volt a zöld paradicsom, azonban mostanra olyan népszerűvé vált, hogy külön termesztik fogyasztás céljából. Maga a sült, zöld paradicsom pedig igazából egy végtelenül egyszerű dolog, gyakorlatilag arról van szó, hogy kirántják a zöldséget, mert rántva ugye minden még jobb.


Klasszikusan kukoricalisztbe forgatva, szalonnazsírban sütik ki a vékonyra karikázott paradicsomot, azonban sokszor előbb tojásfürdővel is kényeztetik a zöldséget, vagy kukorica helyett zsemlemorzsába forgatják. Mi most egy tojásos-zsemlemorzsás változatot hoztunk nektek, méghozzá dupla panírban, hogy biztos, ami biztos, jó ropogós legyen. Tökéletes falatkák lehetnek a film mellé valamelyik este!

Kedvenc jeleneteink:

- kajacsata a kávézó konyháján 
- Evelyn sült, zöld paradicsomot visz Ninnynek az otthonba
- a kacsa és a tó meséje: háromszor hangzik el a filmben, három különböző szituációban, de mindig ugyanannyira megható

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon? 

A McDonalds almás pitéje új recepttel készül - de milyen volt az édesség elmúlt 50 éve?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!