Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Műanyag van a sóban is? Úgy tűnik, igen

A tengeri só mikroműanyagokkal szennyezett. Mit érdemes tudni a témáról? Eláruljuk!  

A Greenpeace kelet-ázsiai irodája és dél-koreai kutatók megvizsgálták, a tengeri sóban mennyi mikroplasztik van. 39 márkát vizsgáltak és ebből 36 termékben találtak műanyagokat. 21 európai, észak- és dél-amerikai, afrikai, ázsiai mintát analizáltak. Az a három márka, amiben nem voltak mikroműanyagok taiwaniak, kínaiak, és franciák voltak. A tanulmányt az Environmental Science & Technology című lapban publikálták. 

Mi az a mikroplasztik? 

A műanyagok hihetetlenül ellenálló anyagok - gyakorlatilag nincsenek olyan mikroorganizmusok, amelyek alkalmasak lennének arra, hogy megbontsák a szerkezetüket. Ráadásul az oxidációval szemben is ellenállóak, így nem igazán akad semmilyen természetes ellenségük. Ezzel együtt az UV-sugárzás hatására az oxigénatomok képessé válnak arra, hogy beépüljenek a polimerláncokba, így lassan széttöredezik az anyag - ezt a folyamatot mechanikus dörzsölődés és súrlódás is elősegíti. Ez az aprózódás olyan mértéket ölthet, hogy a műanyag mikroszkopikus darabokra morzsolódik szét. Ezeket nevezzük mikroplasztiknak. Az elfogyasztott halakkal, vízzel, de sok más módon is a szervezetünkbe kerülhetnek ezek a részecskék. Az egészségügyi kockázat nem tisztázott még. 

Az, hogy az egyes termékekben mekkora mértékben van jelen műanyag, nagy változatosságot mutat. Az ázsiai termékekben különösen sok műanyagot tartalmaztak - az indonéz sók voltak a legszennyezettebbek. Ez az ázsiai ország közel 58 ezer kilométeres partszakaszával egy 2015-ös független tanulmány szerint a második azon a listán, amin a plasztikszennyezettséget rangsorolják. 

Mindenkiben felmerül a kérdés, mennyire kártékony a műanyagok elfogyasztása - egyes vélemények szerint egy átlagos felnőtt 2000 mikroműanyagot fogyaszt el egy év alatt.

A brit University of York kutatása szerint egyelőre nem tudjuk, mennyire káros számunkra a mikroműanyagok fogyasztása. A  mikroműanyagok kérdéséről egy korábbi cikkünkben hosszasan írtunk. 

via Nat.Geo

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon? 

Tudósok is igazolták, hogy idén Halloweenkor halálra fog ijeszteni a Burger King

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!