Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyári sütögetés útmutató - lelkes kezdőknek

Mindenkinek megvan az otthon tartott feszengős vacsoraparti élménye? Felejtsd el! Itt a nyár, mutatunk alternatívát! 
Amikor legutóbb nálad ettek a haverok egész nap güriztél, hogy lenyűgözd a Pinteresten és Tumblr-ön nevelkedett haverokat, valami #FoodGasm vagy #Foodporn csodával, a lakásodat meg csilli-vilivé kellett varázsolnod, mert különben lehangolóan mutatna Instán? 
 
Eddig ismerős? 
 
 

Ha együtt akarsz lenni  a haverjaiddal és táplálkozni is szeretnétek, annak van egy kevésbé stresszes verziója is: a sütögetés.

4 érv - ezért sütögess! 

1. Nem a lakásodban tartod

Ha vacsorapartit adsz, akkor beszorulsz a konyhába, a vendégek pedig önálló életre kelnek és körutat  tartanak a lakásodban. Ki tudja mit találnak?! Lehet, hogy takarításkor kineveztél egy kupiszobát - ahova mindent bedobáltál - a kóborló vendégek, megtalálhatják. Ezt nem akarhatod! A tüzet simán körbe kell ülni, mindenki lát mindenkit és beszélgetni is tudtok. 

 
2. Nem kell kajával készülnöd
 
Persze vigyél magaddal alapanyagokat, de a többiek is hozhatnak. A sütést úgyis együtt csináljátok. Ahogy vendégeid meglátják a tüzet előtör belőlük egy ötéves ősember és ha van pár botod, amire kajákat tudnak húzkodni, akkor megnyerted őket. 
 

 

3. Elszabadulhat a buli
 
A természetben vagy. Nem a szomszédok közé bezárva. Erősítőket elő, és rázzátok fel az erdőszélet, itt senki nem fog rátok szólni, hogy hangosak vagytok! A mókusuktól, harkályoktól és a zuzmóktól ezúton elnézést kérünk.
 
4. Kísértettörténetek
 
Valami furcsa hangulat lengi körbe mindig a tűz melletti beszélgetéseket. Szellemtörténetek, gitározás, minden belefér, hogy is lehetne a Nagy Lápi Szörnyről a vacsoraasztal körül beszélgetni? 
 

4 tipp - Így sütögess! 

A tűz
 
A tüzes partihoz tűz is kell. Ne végezd úgy, mint Tom Hanks a Számkivetettből! Tüzet csak keményfával rakj (például akác)! A fenyőfa és más gyantás fafélék hatalmas füstöt gerjesztenek és nem akarjátok, hogy a kedves hegyi mentők idő előtt érkezzenek a partiba. A szemetet se dobáld a tűzre! Festékes vagy pácolt bútorlábak és a kis műanyag állatfigurák kimaradnak a sütögetésből. Mikor begyújtod ne használj fényes fedelű magazinokat. Érdes felületű, matt papíros újság az igazi. Építs kis alagutat a kisebb fákból és azok alá dugd a papírt, és mehet a This girl is on fire
 

 

A sütés
 
Ha grillezni akartok, akkor nem lángokra van szükség, hanem parázsra. Parázs elkészítését, legalább egy órával a tervezett sütögetés előtt érdemes elkezdeni. Ha a hús túl gyorsan pirul locsolgasd sörrel. Tudom, hogy a sört inni hoztad, de megéri egyet feláldozni a kaja oltárán. 

 

A kaják
 
Nem kellenek bonyolult fogások! Ne csinálj ezerféle salátát, idekint senkit nem kell elkápráztatni a főzőtudásoddal. Egy egyszerű szalonnás, hagymás, csirkés nyárs, valami friss nyári saláta, vagy egy szép darab szalonna, hideg sör, más nem is kell. Esetleg még egy kis pillecukor.
 
 
A sorrend
 
Tartsd be a sorrendet, hogy ne kelljen szénné égett cukkinivel enni a nyers krumplit. Vásárolj be, aznap vagy előző nap, ha pácolni akarsz azt is tedd meg! A tervezett kajálás előtt másfél órával rakd meg a tüzet. A salátákat is ekkor érdemes csinálni, hogy összeérjenek az ízek. A krumplikat jó előre készítsd elő, velük kell kezdeni a sütést, mert a kis szemetek nagyon lassan puhulnak. 
 

4 tipp - Itt sütögess!

 
- Római-part
 
Itt rögtön két helyet is vár. Az egyik a Két Rombusz - ezt érdemes előre lefoglalni ha hétvégén tüzezünk. A másik hely a Golyós. Itt szombatonként, még retró diszkó is szokott lenni. 
 
- Dürer-Kert
 
A Városliget szomszédságában található Dürer Kert egyre menőbb bográcsozó hely is. A belső udvaron két tűzrakó hely várja a lelkes hobbiséfeket. Vigyázat, fizetős!
 
- Gerilla Grill
 
Ez egy nagyon komoly, a Duna partra épült közösségi VaLyo - Gerilla Grill. Ha a vízállás megfelelő a rakpart oldalába épített grillező hely tökéletes helyszín. Érkezési sorrend veszély, nincs foglalás, le kell bunyózni!
 
- Természet lágy öle
 
A népszerű Normafa, a panorámás Hármashatár-hegy, a romantikus Róka-hegy, és a kissé leharcolt, de szerethető Népsziget - mind várja a természet szerelmeseit. Ilyen helyeken, figyeljünk a tűzgyújtási tilalomra, meg ilyenek!
 
 

+ 4 tipp - Fogadj szót Anyunak!

- Az elsősegély doboz jó barát, kelleni fog annak aki a tűzzel játszik. 
- Mosd meg a kezed fiam, mielőtt a kajához nyúlsz, a szabadban vagy! 
- A meleg autóban ne hagyj: se kutyát, se gyereket, se tojást, se húst!
- Ne szemetelj, a mókusok mérgesek lesznek!
 
 
 
Miután már mindenki kellőképpen telezabálta magát, élményekkel és kullancsokkal telve lehet indulni haza. Tűzre locsoljatok vizet, vagy kérjetek meg egy- két lelkes férfi kollégát hogy oltsa el, természetes módszerekkel. Amennyiben a tüzet nemsikerül eloltani és az, valamiért átterjed egy-két közeli bokorra, akkor ne habozzatok, hívjátok a 105-öt.
 
Jó tüzeskedést!
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!