Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A reggelizés művészete, avagy mindent egy instaposztért - A Franziskában és a Horizontban jártunk

Egy zűrös bulis este után nincsen jobb, mint elmenni másnap reggelizni. Vagy talán egy jobb dolog van: reggelizés közben elárasztani az Instagramot #brunch képek garmadájával.

Nem kell brit tudós legyek, hogy megállapíthassam a tényt: manapság képesek vagyunk  órák hosszat bújni az Instát, ha enni akarunk valahol, és általában a legszebb képekkel operáló vendéglátóipari egység szokott győzni.

Két brutálisan instapozitív helyet mutatunk nektek, ahol hálisten' nemcsak szépek a kaják, de nagyon finomak is. A Franziskában és a Horizontban jártunk:

A brunch (szerkesztőségi nyersfordítás-lexikonban, csak reggebéd vagy ebédelli) töretlen népeszűségnek örvend kitalálása óta. Nem, nem azóta létezik, amióta az Instagram. Utóbbi platformon nem mellesleg a lelkes posztolók, jelenleg kb. 22 és fél milliószor jelölték meg a #brunch szócskát különböző bejegyzésekben.

Az internetes szakirodalom szerint a "brunch" kifejezés nyomtatásban először 1895-ben jelent meg Angliában a Hunter's Weekly nevű folyóiratban, Guy Beringer tollából. Vannak, akik az angoloknak tulajdonítják a brunch-olás feltalálását, hiszen náluk igazán brutálisan kiadós egy-egy reggeli - akár ebédnek is beillik. Itt találsz hasonlót!

Megint mások szerint a második világháború utáni Hollywood találmánya a ráérős késői reggeli, amihez nem ritkán alkohol is párosul. Mondjuk egy Mimóza-koktél. De a másnapot leöblítő sör is játszik. Manapság a brunch már egy intézmény. Vannak kifejezetten erre az étkezésre szakosodott bisztrók, éttermek, instaoldalak, ahol kedvedre ismerkedhetsz a kiadós reggelikkel. Ebben a cikkben például azt szedtük össze nektek, hol lehet a legjobb Eggs Benedictet enni.

Franziska

Horváth Franciska közgazdász 2017 óta bombáz minket különleges vegán energiagolyókkal és sütikkel. Írtunk már a mindig mosolygós tulajdonosról és vagány kezdeményezéséről, de ez a hely most más. Itt nem a vegánságé a főszerep, hanem a jó minőségű alapanyagokból készülő egyszerű, finom reggeliké. A Franziskában egy erős speciality kávéval kezdünk, amihez természetesen akármilyen alternatív tejet is választhatunk. 

Gyümölcsökkel megpakolt gofri, fullos smoothie-tál, avo' toast és omlett friss zöldségekkel - házi tojás és szintén házi kókusztej. Semmi nem hiányzott. Otthoni feelinget hozó ízek, látvány és nagy odafigyelés vett körül minket. Problémás csapattagunk minden allergiás kínját végighallgatták, és praktikus megoldással szolgáltak, nehogy éhen maradjon. A Franziskában nem szakadtak el az energiagolyók és vegán torták világától, utóbbiból akár rendelést is felvesznek. A reggelink ár-érték aránya korrekt volt, a hely pedig egy igazi vasárnapi nyugisziget - nem csak vasárnap.

Horizont

"Ez az a hely, ahol nem mersz semmihez hozzáérni" - ezt persze a mondat legnemesebb értelmében állapítottuk meg, amikor elénk rakták az ételkölteményeket.
A Horizont a Blaha Lujza tértől nem messze, a New York Kávéház tőszomszédságában helyezkedik el. Gondolhatnánk, hogy éttermet nyitni a nagy múltú kávéházzal szemben bátor húzás, de igazából a New York az utóbbi 200 évben elvesztette bohém hangulatát, és egy turistákban tobzódó luxus futószalag lett, ahová rendes urbánus lakó nem sűrűn teszi a lábát. Ezzel - szó szerint - szemben a Horizont megcélzott közönsége a városi felfedező réteg és a gasztronómus vénával megáldott, minőségre sokat adó fiatalság. 

Belépve megkapó, minimalista belső tér, minden részletig kitalált eszközpark, és brutálisan gyönyörű ételek vártak minket. Szinte elvesztünk a tányérunkon sorakozó részletekben. Az utolsó virágsziromig megkomponált festményszerű fogások - abszolút levettek minket a lábunkról. Bár a Horizontnál mélyebben kell a zsebbe nyúlni, de olyan élményben lesz részed, amit otthoni körülmények között nem valószínű, hogy meg tudsz valósítani.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR-on?

3 medvehagymás recept - így még tuti nem próbáltad a tavasz első kedvencét!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!