Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kedvenc olasz tésztáink a konyhában

Olasz tésztákkal nem tévedhetünk, szósszal párosítva mennyei vacsorákat rittyenthetünk velük! De milyet válasszunk? Sárdi Dani erre is tudja a megoldást!

Olasz tészta mindig legyen otthon, mert ha nincsen, akkor nem tudunk spagettit, pennét, fusillit, farfallét vagy bármilyen más tésztát készíteni. Semmilyet. Pedig annál egyszerűbb és gyorsabb étel alig létezik, ráadásul nagyon finom és az elhatározástól számítva fél órán belül már ehetjük is.

Ahány ház, annyi tészta...

Tésztafajta kapható sokféle, de nekünk elég, ha egy-, vagy ha már haladók vagyunk, akkor többféle van otthon. Eredetileg mindegyiknek megvan a maga szúgója (szósza), mint például a penne all arrabiatát egy rendes olasz háziasszony nem készítené spagettiből, bevallom, velem már előfordult. Mindenki olyan formájú tésztát tartson otthon, amilyet szeret, nálunk a spagetti a legnépszerűbb.  A tészták a formájukat leszámítva a szószmegkötő tulajdonságukban különböznek, egyesek a hígabb, mások a sűrűbb szószokhoz valók inkább.

Egy átlagos személynek 10 dekányi tésztát kell számítani, vagyis, ha négyen eszünk, akkor egy fél kilós csomagból érdemes egy kicsit kivenni és a többit megfőzni. Ha nagy az étvágy, akkor fél kilót is főzhetünk, legfeljebb lesz egy kis maradék.

Tésztareceptek itt >>

Szószreceptek itt >>

Hogyan bánjunk vele?

Ha tésztát készítünk, figyeljünk arra, hogy lehetőleg minden esetben extra szűz olívaolajat használjunk, ennek a zamata máris garantálja a sikert. A szószok általában egyszerűek, legtöbbször 4-5 hozzávalóból állnak. Alap, hogy majdnem mindegyik fokhagymás, sok a paradicsomos, és az is, hogy érdemes a főzési folyamat végén egy kis friss zöldfűszert szórni a szószba (petrezselymet vagy friss bazsalikomot).

Ha az adott tésztához illik a sajt, akkor igyekezzünk parmezánt használni, igaz, hogy elég drága, de nagyon kiadós és finom is, szóval megéri a beruházást.

Az olasz tészták főzési ideje általában a csomagoláson fel van tüntetve. Fontos, hogy sok és teljesen forrásban lévő vízbe dobjuk, alaposan sózzuk a vizet, mert különben sótlan lesz a tészta. A főzési idő leteltével kóstoljuk meg a tésztát, ha ráharapva egy icipici ellenállásba még ütközünk, akkor jó, akkor al' dente.

Recept: Spagetti hentes módra

  1. Olívaolajon pirítsunk meg egy kevés, apróra vágott füstölt császárhúst. Dobjunk rá egy fej, apróra vágott hagymát és alaposan dinszteljük meg, majd tegyünk bele nagyobb darabokra vágott fokhagymát és 1 percig nagy lángon pirítsuk, és tegyünk bele egy kiló meghámozott, kicsumázott, kockára vágott paradicsomot.
  2. Közepes lángon főzzük legalább fél órát, amíg a paradicsom szét-, leve elfő és a szósz besűrűsödik. Közben tegyünk föl forrni vizet bőven, ha felforrt, sózzuk meg és főzzük meg a tésztát. Időben vegyük ki, amikor al' dente, ne főzzük túl puhára.
  3. A tésztát keverjük el a szúgóval, dobjunk rá kevés, frissen vágott petrezselymet és locsoljuk meg még egy kis olívaolajjal. Reszelt parmezánnal kínáljuk.

Recept: Sofritto (zöldségalap)

  1. Sok szúgó és más olasz raguétel alapja. Vegyünk kb. egyenlő mennyiségben hagymát, sárgarépát, zellert (lehetőleg a szárát), póréhagymát vagy újhagymát zöldjével együtt.
  2. Ezeket vágjuk egyformára, és olívaolajon pirítsuk, amíg egynemű szósz lesz, sózzuk, borsozzuk és tegyük bele a további hozzávalókat, fűszereket (darált húst, paradicsomot, padlizsánt, bármit).
Dani-tipp: a sofritto titka az, hogy jó hosszú ideig főzzük, vagyis, hogy a hozzávalók ne legyenek felismerhetőek benne.


Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!