Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Abált disznónyelv

Abált disznónyelv
Abált disznónyelv
155 perc / előkészület: 5 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A disznónyelvnek ilyen módon való elkészítését anyukámtól tanultam. Az abálás nem más, mint lassú tűzön - forrpont alatt -, jellemzően hosszabb (de lehet rövidebb) idejű főzési folyamat, amelynek során az abálandó dolgok szépen megpuhulnak, elveszítik jellegzetes szagukat, és készen állnak a fogyasztásra vagy a további felhasználásra. Jellemzően szalonnát, pacalt, nyelvet, disznóvágáskor jó néhány töltelékbe szánt húsfélét abálnak. (Valójában maga a húsleves főzése is egyfajta abálási folyamat.) Felénk az abálásnak rokon kifejezése a kövesztés, pl.: abált vagy kövesztett szalonnát készítenek:)

hozzávalók / 4 adag

A nyelv abálásához

A főtt nyelv külsejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival a nyelvek felett ellepje.
  2. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takaréklángra vesszük a tüzet, és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot, és addig főzzük (2-3 órát is igénybe vehet), amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni.
  3. Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, a szükséges részeket eltávolítjuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, és szép piros őrölt paprikával megszórjuk.
  4. Langyosan vagy hűtve, vékonyan szeletelve fogyaszthatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 27 575
elküldve: 3
receptkönyvben: 133
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

kövesztett nyelv

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-03-23 12:29

Szia Tündér!
Egészen véletlen, hogy már megint a te receptjeid egyikébe botlottam ismét.
Kislánykoromban számtalan disznóölésen lábatlankodtam, de még ma is az orromban érzem a pörkölés, az abálás illatát, a készülő hurka, kolbász, és a malacfüle zamatát... A sült vérről hagymával és a tojásos velőről nem is beszélve.
Na szóval a recepted láttán erősen nosztalgikus hangulatba kerültem, elrohantam disznónyelvet venni. Tüdőt sehol sem kapok, pedig egy szaftos szalontüdőért is odaadnám a robotgépem karját.
2 óra alatt vajpuhára főtt. Ma reggelire bekaptam pár katonát, hát, nagyon jól esett. Kicsivel több sót elviselt volna még az abalé, de lehet rajta segíteni.
Szép napot!
Viki

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2012-07-18 09:21

Kedves Viki !
Noha nem vagyok fehérvári, de az unokáink a szüleikkel együtt ott laknak és elég sűrűn látogatjuk őket. Egy vérbeli szakács maga szerzi be a főzéshez szükséges alapanyagokat, ezért én szoktam otthon bevásárolni. A gyerekeink ezt a jó szokásomat ismerve Fehérváron is elküldenek a piacra vásárolni. Nos a Piaccsarnokban lévő henteseknél biztosan kapsz tüdőt, illetve meg tudod rendelni. Eddig, ha volt náluk belsőség, általában tüdő is volt. Sok sikert hozzá:
Zoli

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2012-07-18 14:40

Kedves Zoli!
Köszönöm a jó tanácsot, megfogadom! Kakasherét vettem már a Piaccsarnokban, és legközelebb rákérdezek a tüdőre. És akkor semmi nem állhat útjába a szalontüdőnek fincsi zsemlegombóccal!!
Üdv:
Viki

KisEdi
Edi / KisEdi Sun, 2012-01-08 17:48

Abban tudna nekem valaki segíteni, hogy pontosan melyik részeit kell eltávolítani a nyelvnek?

kiki4241
kiki4241 Tue, 2012-01-10 22:44

A nyelv felszínén lévő külső érdes részt le kell húzni, kaparni róla, valamint ahova becsatlakozik a gége van egy keményebb rész, amit el kell távolítani.

KisEdi
Edi / KisEdi Wed, 2012-01-11 07:32

Köszönöm a válaszodat! Eddig azt hittem hogy csak a megfehéredett bőrt kell lehúzni róla. De az nem az egész nyelven van, inkább csak a felső részén.

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Mon, 2011-02-28 19:50

Kakuca! Jól hangzik a Te változatod is! (Nálunk lehet nem bírta volna a család azt a pár napos várakozást:)

kakuca
kakuca Mon, 2011-02-28 14:28

Kedves Tündér!
A nyelvet mi is szeretjük, bár én tisztítás után pár napig hagyom a lében, majd szeletelés után "párizsiasan" kisütöm.

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2010-06-04 16:16

hát igen. az még egy remek fürdőruha-diétás fogás ;-) jó kis fehér kenyérrel...
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-06-03 19:17

 Szia Tunder! Ez igen,nagyon szeretem a nyelvet,de igy meg nem keszitettem el,ezt ki kell probaljam!Koszi a receptet!

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-06-03 13:58

kedves Tündér!
ez valami isteni, és nagyon durva támadás, így a fürdőruha-szezon előtt ;-)
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

476
sertésnyelv 80 dkg
babérlevél 2 db
fokhagyma 4 gerezd
vöröshagyma 1 nagy fej
fekete bors 1 tk
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
fokhagyma 6 gerezd