Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Abált hasaalja szalonna Mikibácsitól

Abált hasaalja szalonna Mikibácsitól
Abált hasaalja szalonna Mikibácsitól
275 perc / előkészület: 5 perc főzés: 270 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Disznóvágást tartottunk hentes szakember segítségével, hogy népes családunk olyan minőségű húskészítményeket fogyasszon, amelyet ízben megszokott. Egy normál és egy mangalica disznót dolgoztunk fel. A megtisztított, perzselt disznó hátáról könnyen le lehet húzni a bőrt, az ember befúrja az ujját a bőr és a szalonnaréteg közé, és már könnyedén fejtheti le a bőrt. (Vesd össze a régi magyar kínzási móddal: Szíjat hasítok a hátadból.) De bezzeg a hasaalja szalonnánál ez tiszta kínlódás, nehezen válik el a bőr a zsírrétegtől. A hentes látványosan nem szereti a szalonnában lévő húsrétegeket kivagdosni, lassan megy, kevés eredménnyel, ez látványosan utált munkafázis. Ezért is fogadta nagy örömmel, hogy a mangalica hasaalji részét én elviszem sütni. Ennek a kevésbé húsos részéből készült az abált szalonna, a húsosabb részek sütését másik receptben mutatom meg. Az eredmény elsőre is biztató, a szakértő zsűri igen gyorsan elfogyasztotta.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A sós szalonna főzőlé tetejéről a kifőtt zsírréteget tegyük el, a sós, de nagyon finom főzővizet én flakonban lefagyasztottam, ideális lesz főzelékekhez, ragukhoz.

Ideális reggeli étel puha kenyérrel és savanyúsággal, előtte vasárnap reggel egy korty szilvapálinkával.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hasaalja szalonnát négyszögletesre formázzuk kés segítségével. Zománcos, fémfülű lábasba tesszük, felöntjük vízzel, beletesszük a sót, a kétfelé vágott vöröshagymát, szemes borsot. Rátesszük a fedőt, és sütőbe rakjuk. Beállítjuk a sütőt 120C fokra, és kb. 4,5 órát lassan főzzük. A mangalicának egész más a bőrszerkezete, mint a hagyományos sertésnek, tovább kell főzni legalább egy órával. Természetesen gázlángon is lehet óvatosan főzni, de nekem így egyszerűbb volt. Akkor jó, ha a villa könnyedén átszúrja a bőrréteget.
  2. A főzővízben kihűlt szalonnát kiemeljük a lábasból, tetejét késsel bekockázzuk, de a bőrt nem vágjuk át. A résekbe nyomkodjuk a pépesített fokhagymát, vastagon beszórjuk a fűszerpaprikával, és hidegre tesszük. Fontos a kóstolás: Aki sósabban szereti, még utánasózhat.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 12 696
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mikibácsi

Mióta szakács: 2016.04.29.
40 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, vacsora
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

abált szalonna, mangalica szalonna abálva

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

415
mangalica szalonna 500 g
vöröshagyma 1 közepes db
20 g
fekete bors 10 szem
víz 1.2 l
fokhagyma 4 gerezd
fűszerpaprika 4 teáskanál