Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Adventi dióhabos linzer

Adventi dióhabos linzer
Adventi dióhabos linzer
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor óvodás voltam, anyukám rendszeresen otthon fogadta a korrepetáltjait, hogy ne kelljen hozzám dadust keresni. Az egyik diákja karácsony környékén egy doboz süteményt hozott. Annyira ízlett mindenkinek, hogy a receptjét még aznap elkértük. Anyukám csak úgy kutyafuttában felfirkantotta egy papírra a hozzávalókat, hogy majd később rendesen is leírjuk, de ez valahogy elmaradt:  a mai napig ugyanarról a rongyos-foltos papírról sütöm meg minden évben ezt a süteményt. Eleinte persze anyukámé volt a feladat, én kis kuktaként csak a szaggatásban segédkeztem, de mindig ezek a sütések hozták meg az igazi karácsonyi hangulatot. Az első ilyen sütésnek már vagy 12 éve, de a mai napig elképzelhetetlen nálunk a karácsony enélkül a finomság nélkül.

hozzávalók / 6 adag

A tészta

A dióhab

ajánlat

Karácsonyra az ünnepi asztalra, az adventi készülődéshez egy kis tea mellé vagy akár gasztroajándéknak is.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta

  1. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk (ha nem állna össze, kevés tejjel rásegítünk), majd 15 percet pihentetjük.
  2. Átgyúrjuk, kb. fél centisre nyújtjuk, és karácsonyi formákkal kiszaggatjuk.
  3. A formák közepére kiskanállal halmokat rakunk a dióhabból.
  4. Sütőpapíros tepsibe téve 180°C-on kb. 15-20 percig sütjük. (Ha zsemleszínű az alja, már vehetjük is ki, hogy finom omlós maradjon.)
  5. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A dióhab

  1. A tojásfehérjéket a cukor folyamatos hozzáadásával kemény habbá verjük.
  2. A darált diót óvatosan beleforgatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 14 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 35 464
elküldve: 29
receptkönyvben: 423
elkészítve: 51/51
Facebookon megjelent: -

szakács

Myri

Mióta szakács: 2012.10.30.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

dióhabos linzer, diós linzer, adventi linzer

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csacsmacs
csacsmacs Tue, 2018-12-18 23:44

Myri! Ezt a tésztát szoktad linzernek használni? Lekvárral összeragasztani? Annak is jó lehet?

kenzah
kenzah Mon, 2017-02-13 01:38

Nagyon sokszor elkeszitettem mar, tokeletes a recept, koszonet erte! :)

Mazsola75
Mazsola75 Thu, 2013-12-19 20:48

Kedves Ciccke!
Köszönöm Neked ezt a finom receptet. Tegnap találtam rá, amikor az ovis karácsonyi ünnepségre való finomságot kerestem. Meg is sütöttem és óriási sikere lett. Nekem három tepsire való lett belőle és kettőt vittünk az oviba... a harmadik itthon kb. 15 perc alatt elkopott... (jah kérem, van aki hármassával ette :) )
Az óvónénik elmondása szerint a kicsit fél perc alatt lerabolták a tálcát... :)

Még egyszer köszönöm... biztos, hogy többször is meg lesz sütve.

Üdv: Tünde

Ciccke
Myri / Ciccke Sun, 2013-12-22 22:11

Örülök, hogy sikered volt vele,nálunk is kb. ennyi ideig tart az elpusztítása. További jó sütögetést! :)

pufika83
pufika83 Tue, 2013-12-10 17:32

Szia, én most csináltam meg ezt a sütit, a lisztbe még kevertem kis mézeskalács fűszerkeveréket, ezáltal kellemes karácsonyi illatot varázsoltam, igazán omlós lett. Ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálja ki. :)

csacsmacs
csacsmacs Tue, 2018-12-18 23:46

Myri! Ezt a tésztát szoktad linzernek használni? Lekvárral összeragasztani? Annak is jó lehet?

952
finomliszt 50 dkg
margarin 25 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 10 dkg
sütőpor 1 csomag
tojássárgája 3 db
citromhéj 1 citromból nyert
dió 15 dkg
cukor 10 dkg
tojásfehérje 3 db