Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Adventi gyümölcskenyér Tubicám konyhájából

Adventi gyümölcskenyér Tubicám konyhájából
Adventi gyümölcskenyér Tubicám konyhájából
80 perc / előkészület: 25 perc főzés: 5 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az Adventi időszak gyümölcskosara ez a kis csemege. Nálunk a karácsonyi készülődés elmaradhatatlan kelléke az aszalt vitaminbombák színe-javával tömött kenyérke.

hozzávalók / 6 adag

Piskóta

Máz

ajánlat

Az aszalt gyümölcsök mellett bátran tegyünk bele minden őszi-téli finomságot, ami a kamránk polcán várakozik. A recept, tapasztalatom szerint, jól bírja a kísérletezést. Én néha adok hozzá különféle magvakat (pörkölt diót, mogyorót, mandulát), vagy tavalyról maradt szaloncukrot (zseléset, marcipánosat, rumosat, kókuszosat stb.), de próbáltam már belecsempészni befőtt-darabokat is (szeder, meggy stb.) és úgy is kifogástalan volt.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. Az aszalt gyümölcsöket és az 5 dkg étcsokoládét apróra feldaraboljuk. (A szárított, aszalt és kandírozott gyümölcsöket ízlésünknek megfelelően variálhatjuk, a lényeg, hogy összesen 35 dkg hozzávalónk legyen az étcsokoládén felül. Az arányokat is módosíthatjuk kedvünk szerint.) Alaposan összeforgatjuk a zsemlemorzsával, hogy mindenhol rátapadjon. (Azért szükséges, hogy a gyümölcsdarabok ne süllyedjenek majd a piskótánk aljára.)
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgákat kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
  3. Felváltva adjuk hozzá az átszitált sütőporral elkevert lisztet és a tojásfehérje-habot a masszához.
  4. Végül a zsemlemorzsás aszalt gyümölcsdarabokat és a csokit is a tésztába forgatjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt kenyérsütő-formába (vagy őzgerinc formába) töltjük a tésztát. 180 C fokra előmelegített sütőbe toljuk a piskótát és készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. 20 perc sütési idő eltelte után letakarhatjuk a tetejét, ha nagyon pirulna.
  6. Kifordítjuk a formából és miután teljesen kihűlt, befedjük a csokimázzal. (A csokimáz helyett porcukorral hintve is kínálhatjuk.)

Máz

  1. A csokit a margarinnal közepes lángon (vagy gőzfürdő felett) felolvasztjuk. Ráöntjük a gyümölcskenyérre, majd a tetején, oldalán szépen eloszlatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x11x7 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 544
elküldve: 0
receptkönyvben: 41
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

püspökkenyér, gyümölcskenyér, csokis gyümölcskenyér, aszalt gyümölcsös kenyér, aszalt gyümölcsös piskóta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

606
tojás 6 db
finomliszt 12 dkg
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 1 csomag
zsemlemorzsa 3 ek
aszalt szilva 5 dkg
datolya 5 dkg
füge 5 dkg
mazsola 5 dkg
aszalt sárgabarack 5 dkg
birsalmasajt 5 dkg
gumicukor 50 g
étcsokoládé 5 dkg
étcsokoládé 10 dkg
margarin 5 dkg