Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Áfonyás habos pite

Áfonyás habos pite
Áfonyás habos pite
105 perc / előkészület: 40 perc főzés: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Névnapra készült ez a Good Food magazin ihlette alkotás (2013/12). 
Az alsó réteg helyettesíthető más bogyós gyümölccsel. Az albérletemben sajnos nincsen pite forma, abban lenne az igazi.:) De így is nagy volt a sikere. Nekem kicsit édes lett, legközelebb a gyümölcshöz kevesebb cukrot fogok használni.
Sütőbabot kell használni hozzá, hogy a tészta szépen süljön meg.
Ha előre tervezzük ennek a sütinek a készítését, akkor előző este már el lehet készíteni a tésztáját, és akkor másnap azzal időt nyerhetünk.

hozzávalók / 12 adag

tészta

krém

tojáshab

díszítés

ajánlat

Ajánlom minden édesszájúnak, és annak, aki szeret nem mindennapos édességet készíteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A vajat a liszttel robotgépben morzsásra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot is.
  2. A tojássárgákat 2 evőkanál vízzel és a narancshéjjal homogénre keverjük, majd a robotgépbe töltjük. Addig keverjük az elegyet, míg össze nem áll.
  3. Belisztezett munkalapon átgyúrjuk, kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformába beleférjen. Miután formába tettük, még ne vagdossuk le a túllógó széleket. Böködjük meg villával, majd tegyük 30 percre hűtőbe.
  4. Ezalatt előmelegíthetjük már a sütőt 200°C -ra (villanysütő, gáz 6-os fokozat), illetve el tudjuk készíteni a krémes részeket.
  5. Ha letelt az idő, összegyűrt sütőpapírral kibéleljük, majd megtöltjük sütőbabbal. Vakon 15 percig sütjük. Ezután kivesszük a töltőanyagot, és 10 percig tovább sütjük. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és levágjuk a széleket.
  6. A sütőt letekerjük 180°C-ra (villany, gáz 4-es fokozat), hiszen még szükségünk lesz majd rá. A tésztát egy nappal korábban is meg lehet sütni akár.

krém

  1. Serpenyőben főzzük pépesre az áfonyát 2 evőkanál vízzel. Nagyjából közepes lángon 15 perc alatt kész van. Ezután ízléstől és gyümölcstől függően vagy szitán átnyomjuk, vagy lusta asszony módra homogénre turmixolhatjuk.
  2. Tiszta lábosban (érdemes rögtön abban készíteni) simára keverjük a kukoricalisztet a citrom és a narancsok levével.
  3. Hozzáadjuk a gyümölcspürét és a cukrot, majd a gázra visszarakva melegítsük addig, míg bugyborékolni kezd és besűrűsödik.
  4. Gázról levéve adjuk hozzá a vajat és a tojásokat, és keverjük homogénre. Közepes lángra visszatéve besűrítjük.

tojáshab

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. Fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot, majd a lisztet.
  3. Fényes, kemény habbá verjük.

összeállítás

  1. Az elősütött tésztára ráöntjük a gyümölcsös masszát, majd rákanalazzuk a tojáshabot. Érdemes először a szélekre kanalazni, majd a közepére halmozni a többit úgy, hogy befedje az egész sütit.
  2. 18-20 percig sütjük a 180°C-ra mérsékelt sütőben. Akkor lesz kész, ha a tojáshab kemény lesz és egy kicsit megpirul.
  3. Ha kivettük a sütőből, 30 percet még pihentessük a formában, ezután tehetjük csak át másik tálra. Érdemes ott is legalább még fél órát várni vele.

díszítés

  1. Félbevágott gránátalmát kimagozzuk, és csak rászórjuk a tetejére. A díszítés opcionális, elhagyató.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 289
elküldve: 2
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

HastancAndrea

Mióta szakács: 2012.10.30.
11 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gyümölcsös habos pite, áfonyás pite, áfonyakrémes tojáshabos pite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1180
vaj 140 dkg
finomliszt 250 g
porcukor 100 g
tojássárgája 2 db
narancshéj 1 narancsból nyert
víz 2 evőkanál
áfonya 250 g
kukoricaliszt 3 evőkanál
citromlé 1 citromból nyert
narancslé 2 narancsból nyert
barna cukor 100 g
vaj 85 g
tojássárgája 3 db
tojás 1 db
víz 2 evőkanál
tojásfehérje 4 db
barna cukor 200 g
kukoricaliszt 1 csapott ek
gránátalma 1 db