Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Afrikai földimogyoró-leves

Afrikai földimogyoró-leves
Afrikai földimogyoró-leves
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Két hete szörnyen éhes voltam este, de semmilyen alapanyagot nem találtam, amiből levest tudtam volna készíteni. A szekrényben csak pörkölt földimogyoró volt. Ekkor pattant ki a fejemből a gondolat, hogy vajon létezik -e földimogyoróból készült leves. Utánanéztem, és megtaláltam ezt a dél-afrikai különlegességet.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket mossuk meg, szükség szerint hámozzuk. Vágjuk fel a fehérrépát, a sárgarépát, a paprikát, a kaliforniai paprikát és a halványító zellert 2 cm széles csíkokra. A hagymát és a fokhagymát egészen apróra aprítsuk fel.
  2. Ha nem konzerv darabolt paradicsomot használunk (chopped tomato), akkor először óvatosan metsszük be a paradicsomok héját 2-3 helyen, majd merítsük őket lobogó vízbe 20-25 mp -re. Ha a bemetszéseknél a paradicsom héja elkezdett kifelé pödörödni, akkor vegyük ki őket, és tegyük hideg vízbe. Ha kihűltek, hámozzuk meg, és vágjuk fel 1 cm -es kockákra.
  3. A főzéshez használt edénybe csorgassuk bele az olívaolajat, majd amikor felforrósodott, öntsük bele a zöldségeket, és pároljuk 4-5 percig.
  4. Amikor a zöldségek színt kaptak, öntsük fel a csirkealaplével, dörzsöljük bele a chilipaprikát (utána alaposan mossunk kezet!!), és hagyjuk főni 15-20 percig. Amikor a zöldségek megfelelően megpuhultak, szórjuk bele a hántolt árpát, és öntsük bele a darabolt paradicsomot.
  5. Amikor a hántolt árpa megpuhult fogkeményre, merjük a levesbe a földimogyoró-vajat. A mogyoróvaj 2-3 perc alatt eloszlik, és besűríti a levest.
  6. Ezután vegyük le a hőforrásról az edényt, és hagyjuk 1/2 órát pihenni a levest. A pihenés alatt az árpa egy kicsit megduzzad, és tovább sűríti a levest.
  7. Tálalás előtt melegítsük fel újra a levest, és tejszínnel-, durvára aprított pörkölt földimogyoróval tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 734
elküldve: 2
receptkönyvben: 137
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

kga

Mióta szakács: 2008.06.05.
29 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
diéta: tojásmentes

egyéb elnevezések

zöldségleves mogyoróvajjal és gerslivel, pikáns zöldségleves

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anyádkínja
anyádkínja Fri, 2014-06-27 15:49

Hát nekem ezek speciel pont megvannak, kivéve a tejszínt. Nem értem egyébként mit vitáztok itt olyan dolgokon, mint pl a cím. Én leszarom honnan származik, ha finomnak tűnik, akkor megköszönöm és elkészítem. Ennyi.

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-28 16:54

Nagyon afrikai... A földimogyoró, ugyanis amerikai származék.

witch
witch / witch Mon, 2013-04-08 15:10

Jaj, dehogyis a mogyoro szarmazasara gondoltam kedves Sancho. :))
A fozesben valo hasznalata jellemzo az afrikai konyhara.

witch
witch / witch Sun, 2011-11-06 17:44

Pont attol afrikai, hogy benne van a mogyorovaj. Ki foz Magyar levest mogyoroval?

nyba
nyba Fri, 2011-10-21 19:57

Ez mitől Afrikai? Nem vágom ! Ez egy sima Magyarországon is ismert leves , Te csak dobtál bele egy kis mogyit meg vajat persze az is mogyis ! De még mindig nem értem mitől Afrikai?

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-08-20 23:12

A leves megér egy próbát.Az én spájzom és hűtőm se áll úgy, hogy ha üres, akkor is ennyi minden van benne, de hát, kinél hogy, a recept jó és köszi!!!Majd hűvösebb napokban, lassan itt lesznek úgyis.Éva

modosa
modosa / modosa Wed, 2010-07-14 09:15

Semmilyen alapanyag. Aham. Ha eltekintünk a zöldségektől, a mogyoróvajtól, a tejszíntől, és a szárított chili paprikától.... nekem is pont ez van otthon, ha üres a spájz és a hűtő :))
Ismerem ezt a receptet, régóta szerettem volna kipróbálni, de mindig elmaradt valamiért. Megvárom, amíg lemegy a hőhullám, mert gondolom elég testes lehet ez a leveske, aztán tényleg jöhet a teszt!
üdv,
Anikó

596
sárgarépa 4 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
halványító zeller 4 közepes szár
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
chili 2 db
mogyoróvaj 6 ek
paradicsom 4 közepes db
olívaolaj 3 ek
csirke alaplé 1 l
gersli 10 dkg
piros kaliforniai paprika 1 közepes db
paprika 1 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
földimogyoró 10 dkg
főzőtejszín 1 dl