Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Agglegény kedvence

Agglegény kedvence
Agglegény kedvence
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ómama süteményes könyvéből való ez a hangzatos nevű, egyszerű sütemény.
Férjem első számú kedvence.
Annál finomabb, minél vastagabb a lekvárréteg, és az arra rátett hab.
A lefagyasztott és összegyűjtögetett tojásfehérjéket ennek a sütinek a tetejére szoktam felhasználni.
A sütési időt pontosan nem lehet megadni, mert  a tészta ugyan gyorsan sül, de a hab szárítása nem mindig ugyanannyi időt vesz igénybe.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

A tetejére

ajánlat

Kiváló vendégkínáló!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, (3 ek)cukorral és a sóval..
  2. A tejet meglangyosítjuk az (1 ek) cukorral, és beletördeljük az élesztőt.
  3. Beletesszük a 3 tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.
  4. Belereszeljük a citrom héját, és fele levét belecsavarjuk.
  5. Az anyagokat jól összedolgozzuk.
  6. A tepsit kivajazzuk, és a tésztát belesimítjuk.
  7. Meleg helyen pihentetjük, majd halványsárgára sütjük.
  8. Megkenjük baracklekvárral.
  9. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
  10. A habot rákenjük a lekvárra, és visszatesszük a langyos sütőbe.
  11. Alacsony hőfokon szárítjuk.
  12. Ha megpirul a hab, lekapcsoljuk a sütőt és a nyitott ajtónál még a sütő kihűléséig száradni hagyjuk.
  13. Utána kockára vágjuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 32x23 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 70 787
elküldve: 11
receptkönyvben: 801
elkészítve: 21/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

női szeszély, francia lepény

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2012-03-26 14:34

Kedves Marika!
Ismét csak azt tudom mondani, hogy megértem a férjedet. Kicsit elnéztem a receptet, és a tepsibe rakás előtt pihentettem a tésztát. No, mikor tettem be a tepsibe, már láttam, hogy ez a tészta valami frenetikus. Gondoltam is, hogy ha sütés után csak fele ennyire lesz gyönyörű, mint nyersen, akkor már nálam ennek a sütinek nyert ügye van. Hát mit ne mondja, mikor megkóstoltam, szerelem volt első ízlelésre...! Fantasztikus az állaga és az íze is. Igaz a tojássárgákat direkt kihagytam belőle és a vaj helyett zsírt használtam, de így is No.1. Felvettem a repertoáromba! Köszi ismét a szeniális receptet!
Szeretettel
Tímea

Barbilla
Barbilla Sat, 2011-12-10 22:03

Szia Mária!

MI lehet az oka, hogy nem akar a hab száradni, nem rózsaszín és kis cukorgyöngyök sincsenek a tetején, pedig már egy órája szárítom:(

Remélem így is ehető lesz:)
Barbi

vic
vic Wed, 2010-05-05 19:06

Fincsi lett!!! Köszönöm a receptet!! :)

tucsike
tucsike Tue, 2010-04-27 11:51

Hasonló a nőiszeszélyhez. Legalábbis én igy sütöm.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-04-27 08:43

Köszönöm Mária!
Nem baj, hogy nem válaszoltál rögtön, gondolom a konyhában alkottál valamit!:))) Mostanában mindennap meglepsz bennünket egy-egy új recepttel. Köszönjük! Judit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-04-24 13:22

Köszi Petra! Látom a te segítségedre mindig számíthatunk! Judit

petra
Petra / petra Fri, 2010-04-23 22:24

a 180 fok a sütési hőre vonatkozik, a szárítás jóval alacsonyabb hőmérsékleten történik, gondolom úgy 80-100 fok-on

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-23 20:54

Kedves Mária!
Légyszíves segíts nekem abban, hogy kb. hány fokon és mennyi ideig kell a habot szárítani. Még soha nem sütöttem ilyen tojáshabos sütit, csak olyat, amihez a habot gőz fölött kellett felverni és úgy a tésztára kenni. Nem szeretném elrontani! Köszönöm szépen ha időt szánsz rám és válaszolsz. Judit

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sun, 2010-04-25 16:06

Bocsi, hogy később válaszolok, de nem voltam gép közelben.
A habot minél alacsonyabb hőmérsékleten szárítjuk annál jobb, és a sütő ajtót is kiszoktam támasztani fakanállal.
40-50 fokon kell szárítani, de nem mindíg igazán ugyanannyi idő alatt szárad meg.
Kell neki 20-30 perc, amikor már szép rózsaszínű akkor jó.
Akkor lesz igazából tökéletes a hab, ha pici cukor gyöngyök válnak ki a tetején.
Nem tudom miért nevezték valamikor agglegények kedvencének, de a családban és a baráti körünkben tipikusan a férfiak kedvence.

ÓKriszti
ÓKriszti Fri, 2010-04-23 21:10

Szia Judit71! :)
Ne haragudj, hogy én válaszolok, de minden szerepel a receptben. 180°C-on, hőlégkeverésesen 30 percig kell sütni. :)

Kriszti

SONICOLE
SONICOLE Fri, 2010-04-23 13:05

nagyon jól néz ki!biztosan finom is megyek és meg is sütöm!más ízű lekvárral meg lehet csinálni?pl:vegyes gyümölcsössel?

1354
finomliszt 50 dkg
vaj 25 dkg
tojássárgája 3 db
cukor 4 ek
1 csipet
tej 1 dl
élesztő 2 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 fél citromból nyert
sárgabaracklekvár 10 dkg
tojásfehérje 6 db
cukor 25 dkg