Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aglio e oilo - olasz fokhagymás tészta

Aglio e oilo - olasz fokhagymás tészta
Aglio e oilo - olasz fokhagymás tészta
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik legegészségesebb, legfinomabb tésztaételek egyike. Előnye még, hogy hihetetlen gyorsasággal elkészül, és rendkívül finom.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha valaki nem szereti a nagyon csípőset, akkor magozza ki a chilit.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát jó sós vízben fogkeményre főzzük.
  2. Ezalatt az olívaolajat felhevítjük, majd a chilit 1-2 percig pirítjuk rajta.
  3. Hozzáadjuk a petrezselyem felét és a fokhagymát, megfuttatjuk vigyázva, hogy nehogy megbarnuljon a karikára vágott fokhagyma.
  4. Összekeverjük a kifőtt tésztával, megszórjuk a maradék petrezselyemmel, megborsozzuk.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 81 390
elküldve: 27
receptkönyvben: 1 220
elkészítve: 101/112
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Aglio e oilo avagy az olaszok fokhagymás tésztája, fokhagymás spagetti

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pergamon62
pergamon62 Sun, 2016-03-06 13:37

Köszi a receptet! Elkészítettem, kicsit változtattam rajta. De nagyon finom lett! Én hegyes zöld erőspaprikát használtam és gombát is! A hegyes erőspaprikát mikor az olajon megpirítottam, akkor hozzá tettem a szeletelt gombát, mikor már majdnem jó lett, akkor a fokhagyát fokhagyma nyomóval rá törtem és bazsalikomot is tettem bele szárítottat és feketeborst. A gomba elég levet eresztett, de azért egy kis sört öntöttem alá. Majd habtejszínnel sűrítettem egy kicsit! A tészta mikor megfőt megsóstam és tört fokhagymát tettem hozzá és az egész szószt összekevertem a tésztával, majd a petrezselymet ami megmaradt rá szortam és törött borssal meghintettem és a tetejére reszelt sajtot tettem. Király lett!

marikamaasai
marikamaasai Tue, 2014-07-29 20:19

Kedves Mercedes!
Köszönöm a receptet.Néhány gyermek ,akik nagyon betegek,és szegények,hálás szívvel megeszik ezt a nagyon finom tésztát.Ők a kevésnek is örülnek,és nem tudnak elhízni tőle,bár legtöbbször csak tésztát ehetnek.A receptet tovább adom olyan családoknak ,akik keresik az olcsó,tápláló,és finom ételeket.Néha a kevés is lehet sok.Gondolj azokra akik hálával fogják elfogyasztani.Isten áldjon meg érte.
Szeretettel.marikamaasai

AnnaML
AnnaML / AnnaML Wed, 2014-05-21 23:14

Kedves Mercedes
Nem tudom hogy tudjatok e de a Mediteran dieta az elso hejen van vilagszerte ugyhogy a kedves Artemisz kene tanljon egy kicsit mielott kritizalna azt aki nekiall es foz es veszi is a faradsagot hogy masokkal is ismertesse a foztjit .
Jo sutest es fozest kivnok az Olaszoktol
Udv:
Anna

Artemisz
Artemisz Thu, 2014-05-22 14:45

Kedves Anna!

Logikailag sántít a dolog.
1. Ha annyira egészséges a tészta, miért hizlal, miért küzd az emberiség zöme kövérséggel?
2. Ha annyira jó a tésztás "fogyókúra", miért van annyi túlsúlyos ember?

Nos?

Üdv.
A

Ui. Egyébiránt sosem attól fogyunk le, amit megeszünk, hanem attól, amit nem eszünk meg. :)

AnnaML
AnnaML / AnnaML Thu, 2014-05-22 22:18

Itt is tevedsz mert nem a tesztaktol hizunk vagy amit nem eszunk . van akinek termeszeteben van hogy hizik van aki nem tudja korlatoztatni az etvagyat mert van valami betegsege es azert hizik, es igy tovabb....
tudnank vitatkozni orakig vagy napokig de nem eri meg ugyhogy egy tovabbi jo estet

ps nem a tesztas fogyokura hizlal hanem a rendszertelen kajazas a nem tornaszas , a sok udito es sor es igy tovabb...

Udv Anna

Artemisz
Artemisz Fri, 2014-05-23 10:27

Kedves Anna!

Úgy látom, súlyos szövegértelmezési gondjaid vannak, de nem baj.

Más.
Azt írtad, a sok üdítő hizlal. Stimmt.
Akkor megkérdezem, miből van az üdítő? Szénhidrátból.
Miből van a tészta? Szénhidrátból.
Tök mindegy, hogy a szénhidrátot tészta vagy üdítő formájában fogyasztod, az eredmény ugyanaz...
Továbbá, kicsi tészta, kicsi üdítő, kicsi csoki, kicsi süti, stb., ez így együtt nagy sok szénhidrát...

Üdv.
A

szaboadel
szaboadel Wed, 2014-01-15 10:39

Nagyon finom, gyors, egyszerűen elkészíthető. A lányom készítette el, Ő sokat
járt Olaszországban és sok tésztaféle receptet tanult meg.
Egyszerű a recept, de azért elmentettem.
Üdv.további szép napot kívánok: Adél

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Sun, 2014-01-26 11:48

Szia Adél!
Örülök,hogy tetszik.
Neked is szép napot!
Nekem még nem volt szerencsém Olaszországhoz,de remélem az idén vagy jövőre eljutok :)
Üdv:Mercedes

3masmama
3masmama Mon, 2014-01-13 13:16

Na, az ilyen "kedves" Artemisz-ek miatt maradok a "nem szakács" beosztásban...Jó a recept, köszönjük a megosztást.

sarai eva
sarai eva Mon, 2014-01-13 09:43

Kedves Mercedes! Ahogy elnézem ez az ARTEMISZ máshoz sem ért, mint kritizáljon. Nem kell vele foglalkozni, vannak ilyenek akiknek ez nyújt örömöt. Lelke rajta. Nagyon finom a recepted. Nagyon szeretem a durum tésztát. Egyébként a tészta, mint szénhidrát forrás elkerülhetetlen az egészséges táplálkozáshoz.
Artemisz várom a kioktató leveledet!

Artemisz
Artemisz Thu, 2014-01-23 23:10

Kedves Éva!

Akkor egyél sok tésztát!
Igazad van, végül is a tésztagyárak szerint egészséges a tészta. Na meg azon dietetikusok szerint is, akiket jól megfizetnek a tésztagyárak. Mert van az a pénz...
Ha azt olvasod a neten, hogy egyél sz@rt, mert az "egészséges" (végül is, sok millió légy nem tévedhet... :DD), akkor azt eszel?

Szóval, egyél jó sok tésztát. Attól leszel szép kövér! :DDD

Üdv.
A

Ui. Ne felejts el tésztát enni! Mert ugyan nem a tészta finomságát cáfoltam, hanem az egészségességét, de biztosan én tudom rosszul, bocsánatot kérek érte! Ja, és egyél még jó sok cukrot is, az is nagyon egészséges ám! Ha még egészségesebben akarsz élni, akkor dohányozz, igyál sok finom alkoholt, és olvass még több reklámot.
Mert addig sem kell gondolkodni.

AnnaML
AnnaML / AnnaML Wed, 2014-05-21 23:03

Kedves Artemisz
En itt elek az Olaszoknal mar 10 eve , minden aldott nap tesztat eszek avagy pastat ahogy it nevezik es azota sem hiztam el ammellet minden hetvegin jo cukros tesztakot sutok es eszem es attol sem hiztam el , ugyhogy mielott hujesegeket irnal tanulmanyozd ki a dolgoat magadon es utana kritizalj akarkit...
Udv:
Anna

p.s
ja es azt is mondhatom hogy kicsattag az egeszsegem a sok tesztatol

Artemisz
Artemisz Fri, 2014-05-23 15:34

Kedves Anna!

A fotód másról tanúskodik.

És nagyon úgy tűnik, hogy a szellemi egészséged súlyosan sérült a sok cukortól... :)

Egyébiránt nagyon jó étvágyat a sok tésztához és sok cukorhoz!

Ja, és ha szabad javasolnom, a "hujesegeket" legközelebb "ly"-vel írd, csak a hitelesség kedvéért. :)

Üdv.
A

Robág Etnel
Robág Etnel / Robág Etnel Thu, 2013-12-26 11:19

Kedves Mercedes! Ne hagyja magát provokálni! A receptje isteni, én egy kis kemény sajtfélét is szoktam rá reszelni. Nem mondom, hogy parmezánt, mert így is sok errefelé a sznob ember :D Boldog Újévet!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2014-01-14 15:08

" Sok erre felé a sznob ember " :D
Ez nagyon jó és milyen igaz...
Parmezánt imádom,főképp a parmigiano reggianot.
Nem hagyom magam provokálni,fel sem veszem az ilyen jellegű hozzászólásokat,de azért megtisztelek mindenkit egy válasszal.
Szerintem évekig lehetne vitatkozni arról,hogy mi egészséges és mi nem.
Az állítólagos "doktorok " is megköszönték Artemisz hozzászólását,persze amit ők a legkisebb bajra felírnak 20 féle kemikáliát tartalmazó gyógyszert az biztos egészséges :) Röhej...
Inkább eszem egy adag tésztát,minthogy egy leveskockával készült húslevest vagy akármilyen más műanyagot.
Önnek is boldog újévet így utólag :)
Üdv:Mercedes

Artemisz
Artemisz Wed, 2013-12-11 11:42

Kedves Mercedes!

A tészta sajnos alapjáraton nem egészséges. Egyik sem.
A durum nem feldolgozási eljárás, hanem egy gabonafajta.

Üdv.
A.

KISDORKA
KISDORKA Thu, 2014-09-18 18:31

Kedves Artemis!

Több ezer tészta recept mellé írja hozzászólásba a maga igazát???? Ha Ön szerint ez az igazság,akkor miért olvas egyáltalán tészta receptet?????

Artemisz
Artemisz Fri, 2014-09-19 13:18

Kedves KISDORKA!

Nagyon egyszerű a válaszom: a családom eszik tésztát. Nem értek vele egyet, de ettől még nem tiltom meg nekik. :))
Amiért mégis hozzászóltam, az a bevezetőmondat: "Az egyik legegészségesebb, legfinomabb tésztaételek egyike."
Erre írtam azt, hogy a tészta nem egészséges. Nem azt mondtam, hogy nem finom, nem gusztusos a fotó, hanem azt, hogy ne hülyítsünk már magunkat és egymást azzal, hogy a tészta egészséges. Hogy miért nem egészséges, az is könnyen tudható - kivéve, ha valaki a tésztagyárak agymosó reklámjaira hagyatkozik.
Tudod ez olyan, mintha a dohányosok azt mondanák, hogy a cigaretta egészséges..., vagy pl. az alkohol...
Egyébként tőlem mindenki annyi tésztát eszik, amennyit akar - lelke rajta. :))

Üdv.
A

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Wed, 2013-12-11 19:00

Kedves Artemisz!
Senki sem mondta,hogy a durumtészta egy feldolgozási eljárás.
Tudom,hogy a durumtészta durumbúzából készül,van is itt receptem durum gyúrt tésztára,legtöbbször magam készítem házilag.
Az,hogy egészségtelen nem igaz,tanultam.
Egyébként meg az emberi szervezetnek mindenre szüksége van bizonyos mértékben,legyen az növényi vagy állati zsír,fehérje,szénhidrát,csak az nem mindegy,hogy miként és milyen arányban visszük be a szervezetünkbe.
És a hagyományos tojással készült tészta sem egészségtelen,csak hamarabb megemeli a vércukorszintet,mint például a tojás nélkül készített durum.

Artemisz
Artemisz Fri, 2013-12-13 01:04

Kedves Mercedes!

Kérlek, ne vedd kioktatásnak.

Nem tudom, mit tanultál. Mondjuk egy 3 hónapos gyorstalpaló (pl. edzői) tanfolyam nem ad releváns tudást. De még a dietetikai tanszék elvégzése sem.
Ugyanis még utóbbin sem oktatnak tuti táplálkozástudományi ismereteket. Hogy miért? Mert a hatalomnak nem érdeke, hogy sok egészséges, hosszú életű nyugdíjas legyen...
Kisebb szívrohamot kapok, amikor a magyar televízió adásában egy dietetikus (név szerint Fekete Krisztina) kijelenti, hogy "a diéta alapja a pékáru"...
Nézd meg az orvosokat: többségük iszik, dohányzik, szétfolyt, elhízott...

Nem, az emberi szervezetnek nincs szüksége "mindenre", csak és kizárólag tápanyagokra. Úgymint: minőségi fehérjére (pl. fehér húsok), minőségi ch-ra (pl. rizs, burgonya), telítetlen zsírsavakra, vitamínokra, ásványi anyagokra. Egyáltalán nincs szüksége pl. mesterséges cukorra, lisztre!
A tészta miből van? Lisztből. Mi a liszt? A gabona (bocsánat) szarrá őrölt formája, ami nem más, mint egy teljesen értéktelen csiriz, amit a szervezet nem tud hasznosítani, ezért egy része természetes úton távozik, a többi zsírként lerakódik a testünkön. A jóval drágább ún. teljes kiőrlésű liszt sem ér semmit, ugyanis az állás során (míg az üzletek polcaira, majd a felhasználóhoz kerül), elveszíti minden vitálértékét.
Nem a tojás okoz inzulinreakciót, hanem a mesterséges cukor és a liszt. A tojásfehérje korlátlanul fogyasztható, míg a sárgájából napi kettőnél több nem ajánlott a koleszterin miatt.

Üdv.
A.

torzsmokus
torzsmokus Sat, 2015-09-12 14:52

„Nézd meg az orvosokat: többségük iszik, dohányzik, szétfolyt, elhízott...”
Bizony: nem bírják azt a stresszt, hogy kemény sokéves tanulás után megalázó bérért a lelküket kiteszik, hogy gyógyíthassanak, és akkor az ilyen Artemisz-félék még beszólogatnak nekik a fotelból. :(

Artemisz
Artemisz Fri, 2015-09-18 11:06

Álságos duma. Az orvosok nagy része nagyon magas életszínvonalon él. Mint tudjuk, a hálapénz intézményéből. De vannak olyan szakok, ahol hálapénz nélkül is igen magas a jövedelmük.
Az orvosi egyetemet csak komoly anyagi háttérrel (jómódú szülők) rendelkezők tudják elvégezni, ergo, olyan nagyon rossz anyagiakkal nem indulhatnak neki az életnek...
Nem bírják a stresszt? Keressék fel a pszichiáter kollégákat.
Minden szakmában van stressz, és sokkal többen, sokkal kevesebbért dolgoznak...
Hiszti, önsajnálat helyett lehet pályát is módosítani, mint ahogy nagyon sokan teszik...
Végül, de nem utolsósorban, a drogokkal való élés, elhízás nem az anyagiak függvénye, hanem az emberi gyengeségé..., ráadásul a drogok (pia, cigaretta, kávé, cukor) nagyon sok pénzbe kerülnek, tehát a drogfogyasztás éppen nem az alacsony bérből élők privilégiuma....

Üdv.
A

torzsmokus
torzsmokus Mon, 2015-09-21 05:42

az utolsóra: te nem láttál még mélyszegényeket? aki a legolcsóbb legalja élelmiszereket összekeresi az ABCben, majd ugyanannyit elkölt cigire? én sajnos igen.

szerintem érdemes lenne kicsit többet megismerned a világból, mert nagyon beszűkült a látásmódod, mégis azt hiszed, mindent tudsz. (Dunning–Kruger hatás)

Artemisz
Artemisz Mon, 2015-09-21 12:30

Abban igazad van, a (mély)szegények is fogyasztanak drogokat. (Sőt.) De amíg jómód esetén nincs anyagi akadálya a drog megvásárlásának, ergo akár korlátlan is lehet a fogyasztása, addig a (mély)szegény csak korlátozott mennyiséget tud beszerezni. Sőt, azt is inkább bűncselekmény útján (pl. az üzletben lopja az alkoholt).
Mondok egy példát: egy családi fagyizás, sütizés több ezer Ft-ba kerül (250 Ft egy gombóc fagyi, 400-600 Ft egy szelet süti), és még mindig marad(hat) pénz piára, cigire, stb. Míg a (mély)szegénységben élő a családi pótlékon vesz cigarettát... Összességében a jómódúnak van nagyságrendekkel több lehetősége...
Persze, mi a mélyszegénység? Az a mélyszegény, aki putriban lakik, nem törődik a gyerekeivel, de a gyerekek okán (is) akár havi több százezere rúgó szociális jövedelme van? Az nem mélyszegény.

Figura57
Figura57 Sat, 2014-09-13 11:22

Kedves A! Köszönjük, hogy megkacagtatsz minket apró kis szösszeneteiddel. Már csak az a kérdés, hogy Te így születtél, vagy nagy erőfeszítéssel, hosszú évek alatt lettél az ami?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2014-01-13 09:02

Köszönjük! (az orvosok)

rega
rega Wed, 2013-02-27 06:41

Nagyon-nagyon finom! Egyszerű és gyors! mentettem a receptkönyvembe!

Babapiskóta
Babapiskóta Sat, 2013-02-23 20:05

Egy olasz lány készítette el nálam egyszer ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom spagettit. Azt mondta :Nagyon fontos,hogy a paprika csípős legyen.
Készített hozzá salátát. Azt mondta,ehetünk a spagettiből sokat, ha van utána saláta, a hízás ki van zárva. Köszönöm, hogy felraktad ezt a receptet kedves Mercedes !

Artemisz
Artemisz Wed, 2013-12-11 11:40

Kedves Babapiskóta!

Ismerősöd nagy butaságot mondott. Elképesztően logikátlan...
Ami megettél, az nem "tűnik el" a salátától. Meg mástól sem.

Üdv.
A.

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Sun, 2013-02-24 18:14

Szerencsés vagy,hogy egy igazi olasz készítette el neked ezt az ételt,biztos nagyon finom lehetett.Sokszor láttam már én is,hogy esznek a tészta és a pizza mellé is salátát,ami tényleg jó dolog,viszont sajnos az én szájízemhez nem passzol,kivéve persze a ruccolát,azt pizzán,tésztához is imádom:)Majd írd meg,hogy sikerült.Üdv:Mercedes

Mazsola26
Mazsola26 Thu, 2013-02-21 09:56

Remek ötlet! A mai ebédem ez lesz. Ráadásul a fokhagyma csökkenti a vérnyomásomat is... :)))

537
spagetti tészta 400 g
fokhagyma 7 gerezd
olívaolaj 70 ml
chili 1 db
petrezselyem 1 csokor
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint