Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aioli alaprecept salátákhoz és sült húsokhoz

Aioli alaprecept salátákhoz és sült húsokhoz
Aioli alaprecept salátákhoz és sült húsokhoz
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden tiszteletem azoké, akik képesek salátán élni. Időnként engem is elkap a hév, hogy picit tegyek valamit az egészségemért. Ínyencként viszont nem elégszem meg a natúr salátával, muszáj valamilyen öntettel megbolondítanom az alapízeket. Szerencsére már nagyon sokféle kész öntet kapható, de szerintem az aioli mindezek között a legfinomabb. Azon kívül, hogy rettenetesen jól hangzik a neve, annyit érdemes róla tudni, hogy provanszál nyelven az ai fokhagymát, az oil pedig olajat jelent. Merthogy a marseille-i konyha remeke ez a húsokhoz, párolt zöldségekhez, salátákhoz nagyszerűen passzoló szósz, amit egyébként hagyományosan az ún. bouillabaise-hoz (halleves) is felszolgálnak. Készítésének éppen az a titka, mint a majonéznek (recept a blogomon): az olajat cseppenként adagoljuk hozzá, és közben folyamatosan habverővel keverjük a szószt.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fokhagymát pépesre zúzzuk össze, majd keverjük össze a tojássárgákkal és a sóval, borssal.
  2. Ha a tojássárgába szórjuk a sót, szép sárga lesz az aioli.
  3. Lassan, cseppenként adjuk hozzá a kukoricacsíraolajat, miközben folyamatosan keverjük a szószt (lehetőleg habverővel).
  4. Majonézállagot kell kapjunk. Keverés közben, ha szükséges, adjunk hozzá langyos vizet is.
  5. Amikor összeállt, ízesítsük citromlével.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 202
elküldve: 3
receptkönyvben: 87
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

ÍZEK BLOGJA

Mióta szakács: 2013.01.07.
21 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

aioli, marseilles-i mártás, francia öntet húsokhoz és salátához

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dettidomotor
Dömötör Detti / dettidomotor Wed, 2015-12-23 13:41

Szia!
Lehet más olajat is használni hozzá? Kukorica olajat még életemben nem használtam, úgy sejtem nem is lehet kapni minden boltban.
Köszi előre is a választ! Boldog Karácsonyt :)

134
tojássárgája 2 db
fokhagyma 5 gerezd
kukoricaolaj 0.5 dl
víz 2 kk
1 csipet
bors 1 késhegynyi
citromlé 1 fél citromból nyert