Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aioli-fehér változat

Aioli-fehér változat
Aioli-fehér változat
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

FOKHAGYMAKRÉM, FEHÉR AIOLI, TEJ MAJONÉZ. A Spanyol Aioli-k fehér változata az, amit a családdal azon a bizonyos nyíregyházi látogatáson ettünk. (Köszönöm a receptet a Nyilas fogadónak! Mindenkinek ajánlom! Ha arra jártok, próbáljátok ki!) Az íze sokkal lágyabb, mint a Toum vagy a "sárga" aioli. A tej egyszerűen lágyítja (nem elveszi) az ízt. Ez a krém egy kellemes baráti/családi összejövetelen sem űz ki senkit a világból. Nem habos, hanem kifejezetten -mint a vajkrém- kenhető. Imádom! Mi pirítósra kentük. Elkészíthető botmixerrel vagy turmixszal. Én turmixot használtam.

hozzávalók / 12 adag

  • 4 gerezd fokhagyma (lehet több is, ízlés szerint)
  • 2 dl tej
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 15 dl napraforgó olaj (nem elírás!: 1,5 liter - lehet többet is felvesz, de lehet kevesebb)

ajánlat

Hideg előétel. Mártogatós. Pirítósra, sültkrumplihoz, chips-hez kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fokhagymát megpucoljuk, félbevágjuk, és a közepéről kiszedjük a zöld csírarészt. (Ez ugyanis gátolja az emulzió képződést.)
  2. A fokhagymát a turmixba tesszük, hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk. (Vagy botmixer esetén egy magas mixerpohárban tesszük ugyanezt.)
  3. A keveréket összemixeljük. Jól össze kell pépesíteni a fokhagymát, lehetőleg ne maradjanak darabok a gép oldalán! Eredmény egy kellemes ízű, fokhagymás tej-lé.
  4. ÉS A LÉNYEG: Amikor kész a fehér fokhagymalé, maxra kapcsoljuk a turmixot, és cseppenként (de komolyan!!) hozzáadjuk az olajat. Elég sokáig folyékony marad, majd hirtelen besűrűsödik. (Innentől mehet VÉKONY SUGÁRBAN az olaj.) Onnan lehet látni, hogy már nem fröcsköl mindenfelé, hanem szépen elkezd tapadni a turmix falára.
  5. Ezután bekerülhet a hűtőbe, ahol még 1-2 órán belül az állaga szilárdul kicsit.
  6. Ha minden jól megy, egy isteni krémet kaptatok végeredményül. Ha nem, ne keseredj el, nekem 5. alkalomra sikerült. :), mire ráéreztem az olaj adagolásra.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 629
elküldve: 2
receptkönyvben: 37
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Szotty

Mióta szakács: 2013.11.21.
2 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
konyha: spanyol
kalória: magas
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tej majonéz, fehér majonéz, fehér aioli

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-11-26 08:48

Szia Szotty! Bámulatos!! Kipróbálnám, de nekem valahogy le kell redukálnom ezt az adagot...Ha esetleg kitalálsz egy kisebb adagot, légyszi írd meg! Most éppen van fokhagyma habom (toum) és házi majonézem is a hûtõben. Glaser szakács "gyors majonéz" (botmixeres) receptje 1 perces; ma így dobtam össze majonézt a gomba-salátámhoz. Várom a következõ receptjeidet; igen jól írod õket! Üdv, Torma :)

Szotty
Szotty / Szotty Tue, 2013-11-26 09:33

Szia Torma! Köszi a bíztatást. Szerintem simán redukálhatod az adagot úgy hogy 0,3 dl tej - kb 0,5 liter olaj. Nem lesz belőle olyan nagyon sok. (Én ennyiből csináltam - csak az eredeti receptet tettem fel.) Ebből a menniységből 1 tálkányi (olyan vendégváró rágcsa tál - mogyoró stb.) jött ki. És a hűtőben lefedve meg 4-5 napig eláll simán (lehet tovább is, de azt nem élte meg...) :) Azt olvastam hogy jobban eláll mint a Toum, mert a fehérje hab összeesik, ezt meg nem (nem tudok nyilatkozni, mert a Toum sem maradt meg sokáig.. :) :) ) Üdv

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-11-26 12:45

Köszi a gyors választ Szotty :) ez így jó lesz! Én már sokszor csináltam fokhagymás habot, de nekem tároláskor sem esik össze! Pár napnál tovább persze nálam se tart...a héten kipróbáltam grillcsirkével; fincsi volt! OK, nem kalóriaszegény, de ezt nem nagykanállal esszük...a foki és a citrom jó hatása meg mindenért kárpótol!
Az jutott eszembe, hogy talán ki lehetne próbálni a botmixeres, gyors felverési módszert a fokhagyma habhoz is! Végülis majdnem ugyanazok az összetevők. Ha sikeres lesz, majd jelentem neked!
Ja, azt is akartam mondani, hogy nagyon jók a fotóid is, mert nemcsak guszta, de jól mutatja a krémes állagot mindkét fotód!!! Üdv, T :)

949
fokhagyma 4 gerezd
tej 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 15 dl