Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Alfajores

Alfajores
Alfajores
32 perc / előkészület: 20 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dél-Amerika kedvelt teasütije, Mexikótól Argentínáig készítik. Dulce de lechét boltban is vehetünk, vagy rendelhetünk, de szerintem nagyon drága, és szerettem volna kipróbálni hogyan készül. Ha azt már előre elkészítjük, a süti nagyon hamar elkészül. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A dulce de lechéhez

Az összeállításhoz

ajánlat

Ne tegyük ki hőnek, mert a karamell kiolvad belőle. Kókuszreszelék helyett bármilyen dekorációt használhatunk, akár el is hagyhatjuk. Sok helyen még csokival is bevonják az egészet, de azt már igazán túlzásnak éreztem volna. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitájuk, hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt.
  2. A hideg vajat belereszeljük, majd pár gyors mozdulattal összegyúrjuk. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakát is maradhat.
  3. Ha letelt az idő, enyhén lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt kisütjük. Akkor jó, ha még egy picit nyersnek tűnik - ha túlsütjük, kiszárad és törik.

A dulce de lechéhez

  1. A sűrített tejet egy kisebb jénaiba vagy más tűzálló tálba öntjük. Egy másik, ennél nagyobb tűzálló edénybe tesszük, és addig öntjük vízzel, amíg eléri a sűrített tej szintjét.
  2. A sütőt melegítsük elő 220 fokra, a sűrített tejes edényt fedjük le alufóliával.
  3. Tegyük a sütőbe, és jó 3-4 órán át süssük.
  4. Akkor jó, ha: a belemártott kanál hátán ott marad a karamell, és fújkálásra is csak kicsit mozdul, amikor olyan színe van, mint a juharszirupnak. További jel arra, hogy jó, ha az alufólián lévő réteg elkezd megkeményedni.
  5. Ha túlsütjük, kikristályosodik, úgyhogy igyekezzünk időben kivenni. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd zárjuk üvegbe, és irány a hűtő. Kenyérre, péksüteményre, kekszre, palacsintára is kenhető, de ha alfajorest akarunk belőle készíteni, fontos, hogy jó kemény legyen, ezért felhasználásig tartsuk hűtőben.

Az összeállításhoz

  1. A kihűlt kekszek közepére egy-egy ek dulce de lechét kenünk, óvatosan összenyomjuk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. Ebből az adag tésztából 16 alfajor lesz, és még marad dulce de lechénk nehezebb napokra. :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 728
elküldve: 1
receptkönyvben: 149
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: dél-amerikai
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

dél-amerikai teasütemény, sűrített tejjel töltött keksz

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nensy
Nensy Thu, 2019-10-03 13:28

Volt szerencsém Argentinában járni. Az alfajort minden nap tömtük magunkba. Az argentinok is imádják és büszkék rá. Mondjuk leginkább a dulce de lechere. Ami szintén tényleg nagyon finom. A milka is készít alfajort, de azt csak ott lehet kapni. Érdekes :-). Remélem még legalább egyszer sétálhatok Buenos Aires utcáin, miközben alfajort tömök magamba. Addig is egyszer megpróbálkozom a recepttel.

Laura12
Laura12 Tue, 2014-08-26 20:25

Üdv a recept kocka margarinnal is sikerülhet? Az nem baj, ha az ízén változtat, csak az a kérdésem, hogy ugyanúgy kisül-e, stb.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2014-09-01 09:59

Szia Laura,
Igen. Az ízén mindenképp változtat, de az állagának ugyanolyannak kell maradnia margarinnal is. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

861
finomliszt 250 g
porcukor 20 g
étkezési keményítő 5 g
vaj 220 g
sűrített tej 70 dkg
kókuszreszelék 50 g