Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Alföldi gulyás

Alföldi gulyás
Alföldi gulyás
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legnépszerűbb és talán legkedveltebb levese a magyar konyhának, ezúttal Turós Emil régi szakácskönyvéből, mely szerint az Alföldi gulyás annyiban különbözik a Bográcsgulyástól, hogy nem tartalmaz csipetkét, ellenben gyökérzöldségeket igen. A legfinomabb gulyásleves, amit eddig készítettem. Mindenkinek ajánlom!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lábszárhúst 1 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymát finomra vágjuk. A fokhagymát lereszeljük.
  2. Egy kellően nagy méretű fazékban a zsíron megdinszteljük a vöröshagymát. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd a marhalábszárt. Fehéredésig pirítjuk, ízesítjük fokhagymával, sóval, köménnyel, esetleg fekete borssal. Fedővel lefedve, lassú tűzön, gyakran megkeverve tartalmas pörköltet főzünk.
  3. A pörkölthöz adjuk a nagyon apróra vágott paprikát és paradicsomot, illetve a kockákra vagy karikákra vágott vegyes zöldséget. Kevés csontlével felöntjük, majd félpuhára főzzük.
  4. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a csontlevet vagy vizet. Lassú tűzön készre főzzük.
  5. Az Alföldi gulyást gazdagíthatjuk friss, finomra vágott petrezselyemzölddel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 71
össznézettség: 10 679
elküldve: 0
receptkönyvben: 90
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

NapsütötteVidékünkön

Mióta szakács: 2011.11.22.
110 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gulyásleves, alföldi gulyásleves, Goulache á la mode d'Alföld

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kot
kot Sat, 2019-05-04 13:56

Szeretnék rámutatni, hogy:
- "A tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd a marhalábszárt. Fehéredésig pirítjuk," - ez esetben a paprika ugyanúgy megég, sőt! Tehát fordítva helyes a sorrend.
- "Fedővel lefedve, lassú tűzön, gyakran megkeverve tartalmas pörköltet főzünk." Második hatalmas tévedés: a pörköltet nem főzzük, hanem pörköljük, - innen a neve. Az kevés, apránként hozzáadott vizet jelent, miközben odapörkölünk a húsnak. A gulyás nem bő lére eresztett pörkölt.
A további részleteket időhiányban nem vitatom, de ezek alapok, jó lenne, ha az olvasókban nem így rögzülnének. Még akkor sem, ha sokan "főznek" pörköltet. Paprikát a gulyásra fel lehet vinni Fördős Zé módszerével, felengedés után is. A zsírban akkor is feloldódik a paprika, az íze úgy marad meg legjobban.

Oscar102
Oscar102 Sat, 2019-05-04 16:17

Ön, ha igaza lenne sem lenne olyan helyzetben, hogy bárkit kioktasson!
1. A hús víztartalma fajtától függően 45-80 %, ezért ha a zsiradékba tesszük, azonnal elkezd levet ereszteni, így a paprika nem ég meg. 2. A pörkölés egy főzési eljárás, így megint csak helyes a recept. Én is így tanultam és finomat is főzök. Legközelebb gondolkodjon, mielőtt okoskodni kezd!

kot
kot Sat, 2019-05-04 20:54

Aki azt hiszi, hogy a pörkölés egy főzési eljárás, annak valóban nincs mit mondani...

Gombadoktor
Gombadoktor Sat, 2019-05-04 15:26

Hát én egy olvasó vagyok és azt hiszem, hogy jó amit olvasok, helyesen van minden leírva. A gulyás rendkívül finom. Művészúr, idiótákkal meg ne foglalkozz!

kot
kot Sat, 2019-05-04 21:18

Idióta az, aki a hitet és az ismeretet összekeveri.

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2019-05-06 10:20

Kedves Felhasználóink!

Megkérjük, tartózkodjanak a sértő, bántó kifejezésektől, véleményüket, kérjük, kulturált formában fejezzék ki.
Üdvözlettel:

a Nosalty csapata

szasztisz
NapsütötteVidékünkön / szasztisz Mon, 2019-05-06 15:56

Kedves Mindenki!

Elnézést szeretnék kérni mindenkitől, akiben provokációt váltottam ki a receptemmel. Nem ez volt a célom vele. A célom a receptjeimmel, hogy mindenki finomat főzzön. Őszintén remélem, hogy mindenkinek ízleni fog az étel, csakúgy, mint a családomnak.

Üdv,

NapsütötteVidékünkön

Gregor
Greg / Gregor Sat, 2019-05-11 09:24

A rosszindulatú, kioktató kommenteket soha sem szoktuk figyelembe venni. Ez is egy ilyen. A recept egyébként kitűnő.

750
marhalábszár 1400 g
sertészsír 150 g
vöröshagyma 300 g
fokhagyma 10 g
fűszerpaprika 30 g
köménymag 10 g
30 g
zöldpaprika 250 g
paradicsom 120 g
burgonya 1000 g
sárgarépa 250 g
fehérrépa 150 g
zeller 100 g
csontlé 4000 ml