Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Allgäui sajtleves

Allgäui sajtleves
Allgäui sajtleves
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudjátok, hol van Allgäu? Én szégyenszemre eleddig nem tudtam, de a finom sajtleves illata és látványa arra késztetett, hogy utánanézzek. Hát Allgäu egy régió Németország déli részén, mégpedig Svábföldön. Persze ezt sejtettem is, mert a recept a Sváb ételek c. szakácskönyvemből való, ami tele van egy sor finomabbnál finomabb, érdekes étellel. Apai ágon onnan származik a családom, igaz, picit nyugatabbról, pontosabban a Fekete-erdő vidékéről. Ahogy nézegetem a térképen és a fényképeken azt a szépséges tájat, és bár eddig soha ilyen gondolatom nem volt, de most nagyon szeretnék elmenni arra a vidékre. Hogy lássam, honnan jöttek azok a réges-régi sváb családok a messzi Magyarországra, úgy 300 éve. És persze nagyon-nagyon megkóstolnám eredetiben az ételeiket, vajon mennyiben hasonlítanak még drága vállaji nagyanyám főztjére.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A levesbetéthez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megpucolt vörös- és fokhagymát finomra vágjuk vagy lereszeljük.
  2. A vajat felforrósítjuk, és megdinszteljük benne a hagymákat.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, kicsit átforrósítjuk, de nem barnítjuk meg, majd felengedjük a levessel. Csomómentesre keverjük, sózzuk, és kb. 5-10 percig csendes tűzön forraljuk.
  4. A levest átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a fűszerekből egy-egy csipettel, a sajtokat is belekeverjük, és ismét felforraljuk. Kis lángon jól felolvasztjuk benne a sajtot. Kész a leves.
  5. A levesbetéthez a petrezselymet finomra vágjuk, a kenyérszeleteket meglocsoljuk a sörrel. Egy serpenyőben felforrósítunk 4 dkg vajat, megpirítjuk benne a kenyerek mindkét oldalát.
  6. A petrezselymet a maradék 2 dkg vajon megfuttatjuk, a kenyérszeletekre halmozzuk, így adjuk a leveshez.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 229
elküldve: 17
receptkönyvben: 542
elkészítve: 25/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
konyhatechnológia: sörös receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sváb sajtleves, sajtkrémleves, "Allgäuer Kässupp"

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kertmami
kertmami Tue, 2014-08-12 22:20

Kedves Fahéj!
A levesed nagyon finom, mutatós. Könnyű elkészíteni, a dícséreteket pedig csak be kell söpörni érte :)
Nagyon köszönöm a receptet.
Üdvözlettel: kertmami

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-08-13 09:58

Kedves Kertmami!
Örülök, ha tetszik a recept. Én is nagyon szeretem. :)
Üdv: Fahéj

gigimiu
Gigimiu / gigimiu Tue, 2013-07-30 14:47

Kedves Fahéj!
Ínycsiklandozó a recepted, gratulálok hozzá, biztosan ki is fogom a napokban próbálni :)
További szép napot!
Üdvözlettel: Gigimiu

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-07-30 17:26

Kedves Gigimiu!
Nekem meg a citromkrémes mákos sütid tetszik, de nagyon! :) Én meg azt akarom kipróbálni.
A sajtlevesemben pedig remélem, nem fogsz csalódni. Szerintem nagyon finom. :)
Üdv: Fahéj

márta66
márta66 Thu, 2013-07-25 09:38

Hat nem csalodtam:-) Nagyon kiados es finlm etel. A fiam egeszen a rabjava valt:-) Koszi megegyszer!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-07-25 15:58

Örülök, hogy bevált a recept. Jó étvágyat hozzá, valahányszor csak elkészíted! :)
Üdv: Fahéj

Helltrox
Gianfranco Norbert / Helltrox Tue, 2013-02-26 06:10

Szia Fahéj !

Természetesen én sem tejben fürdök, de ettől függetlenül ha árról van szó, akkor belekalkulálom hogy mi van akkor, ha nincs meg egy hozzávaló sem. Nem bántó szándékkal írtam, és nem szerettem volna támadó lenni. Csupán jelzés képpen szóltam. Tehát az árak hozzávetőlegesen:

1 nagy vöröshagyma(30Ft) 2 gerezd fokhagyma(80Ft) 4 ek vaj(mivel egy egész dobozzal biztos hogy kell, mert a levesbetéthez is kell ezért 200Ft) 2 ek liszt(149Ft/kg) 1 l húsleves (akár kockából)(ezt passzolom :)) 2 dl tejszín(200Ft) 5 dkg ömlesztett sajt(120Ft) 10 dkg ementáli sajt reszelve(250Ft) őrölt fehérbors(130Ft) őrölt szerecsendió(200Ft) ! A levesbetéthez: 4 szelet fehér kenyér(119Ft/fél kg) fél csokor petrezselyemzöld(50Ft) 4 ek világos sör(180Ft) 5 dkg vaj

Tessék Fahéj, részletesen leírtam hogy mi mennyibe kerül, ezekből tudsz kalkulálni, hogy mennyiből jön ki a leves. Természetesen nem osztottam le hogy mennyi az annyi, hanem teljes árat írtam. Mivel a boltban nem tudok 4 szelet kenyeret kérni, és 2 gerezd fokhagymát :D Remélem tudtam neked segíteni. További szép napot

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-02-26 14:09

Kedves Helltrox!
Én sem rossz szándékból írok sose, ha írok, csak az együttgondolkodás miatt.
Én úgy gondolom, általában nem egy üres konyhában főz az ember, szóval nemigen vesszük bele az árkalkulációkba a 2 ek lisztet, meg ilyesmiket. Inkább a jelentősebb hozzávalókat, arra gondolva, hogy egy-egy gerezd fokhagyma meg egy-két ek étolaj úgyis van otthon. Nem is értem, miért kéne egy leves miatt fél kg kenyeret bekalkulálni. Van olyan ember, aki mindig, minden főztjéhez mindent megvesz? Vagy van, aki életében csak egyszer főz, de akkor is egy üres terepen? Lehet, de az igen ritka.
Sokat spórolok a főzésen, ha nem akkor állok neki valaminek, amikor eszembe jut, hanem amikor több hozzávaló is van éppen itthon, és csak ezt-azt kell venni hozzá.
De ha mindent ki akarok számolni: 1 vöröshagyma 30 ft; 2 gerezd fokhagyma 12 ft; 4 ek+5 dkg vaj 179ft; 2 ek liszt 6 ft; 2 dl tejszín 179 ft; 5 dkg ömlesztett sajt 100 ft; 10 dkg ementáli jellegű sajt 200 ft; őrölt fehérbors 5 ft; szerecsendió 5 ft; 4 szelet kenyér 20 ft, 4 ek sör 18 ft, plusz tegyünk hozzá 10 ft-nyi étolajat. Szóval teljesen igazad van, alulkalkuláltam az árat. Így számolva 764 ft-ra jön ki, ki is javítom gyorsan, mert tényleg nem akarok senkit megtéveszteni. Bár a gáz- ill. villanyfogyasztás még így is hiányzik belőle. :)
Szép napot neked is!

márta66
márta66 Tue, 2013-05-28 12:01

A 800 penz tuti tealis, ranezesre is, egy mukodo konyhaban, nem kell hozza meg fejszamolni sem:-)

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2013-02-26 15:22

Csodálom a türelmed........én pont ezért nagyon nagyon ritkán írok árat. Feltételezem mindenkiről, tud 1 gyors fejszámolást tartani anyagilag megéri e vagy sem. Üdv: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-02-26 16:13

:) Olyan irdatlan árkülönbségek vannak, akármelyik terméket nézzük, hogy teljesen lehetetlen tökéletes árat mondani. Én eddig úgy kalkuláltam, hogy épp már ennyiből is kihozható, ha ügyes az ember. Nagyon ritka , mikor úgy állok neki egy ételnek, hogy nem számít, mibe kerül. Mindig aszerint főzök, amit épp érdemes beszerezni adott esetben. De lehet, hogy én is mellőzni fogom az ár kitöltését, mert csak egy csomó idő, és nem is mond semmit a fentiek miatt.
Üdv: Fahéj

Helltrox
Gianfranco Norbert / Helltrox Sun, 2013-02-24 22:34

Szia Fahéj !

Ne haragudj, egy indiszkrét kérdés. :) Neked hogy jött ki az 500 Ft össz költség? Csak mert maga az ementáli sajt ( ami hozzáteszem amúgy sem egy olcsó sajt fajta :) ) és a tejszín megvásárlásával túllépem az 500-at ( ha nem a 600-at :) ).......... légyszíves módosítsd, mert ez így félrevezető. ( Már ha csak abból indulok ki, hogy mi van akkor ha valakinek a 75%-a nincs meg a hozzávalóknak! )
Köszönöm !

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-02-25 00:15

Szia Helltrox!
Lehet, hogy igazad van, és alulszámoltam magam. Nem egy szerencsés dolog a mai világban költségeket rendelni egy ételhez, mivel ahány bolt, annyi ár, és még bolton belül is különböző árban vannak a különféle márkájú hozzávalók. Sajnos, nehéz eldönteni, mennyibe kerüljön akkor az én olvasatomban pl. egy fej hagyma, két gerezd fokhagyma vagy akár négy ek vaj. A húzósabb hozzávalóknál is teljes a káosz. Van 10 dkg-os vaj 179 ft-ért és van 350-ért is, főzőtejszín 2 dl-es 170-ért és 290-ért is. Ementáli sajtból van eredeti, és van, amelyik csak úgymond ementáli jellegű, de az jóval olcsóbb. Én sajna nem tehetem meg, hogy mindenből a drágábbat vásároljam. Ennek ellenére nagyon könnyen meglehet, hogy elszámoltam magam, hiszen az ár, amit itt látsz, csak hozzávetőleges lehet, pontos sosem. S ráadásul már itthon meglévő hozzávalók is nehezítik a dolgot, dunsztom sincs, mennyit érhet az a darab sajt, ami a hűtőben várakozik, hogy legyen belőle valami. De ha gondolod, szívesen javítok rajta. Légy szíves, adj egy tippet, akkor mennyit írjak? Neked mennyiből jönne ki?
Üdv: Fahéj

terranova56
terranova56 Mon, 2015-02-02 05:05

Böngésztem, és csak most olvastam ezt. Az árkalkulációt én is megnézem, de csak viszonyításnak használom. Ősszel vettem 400 ft-ért fokhagymát, igaz 5kg-ot. Helltrox nem számolta bele a csipet sót, esetleg egy csipet köményt. Abszolút a húzós dolgok adják meg egy étel árát, és az is igaz amit írtál, hogy van "jellegű". Én szoktam frissfölt is használni, ami szintén költségcsökkentő. És az 1 kanál liszt, ecet, szójaszósz, balzsamecet, stb, stb, hogy is számolhatnánk bele. Egyébként elkészítettem a receptet apró változtatással és nagyon finom volt.Köszi a receptet!
üdv: Ticcsi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2015-02-02 19:02

Na ez a lényeg! Hogy finom legyen, ami készül a receptemből. Hogy pontosan mennyibe kerül, azt meg úgyse lehet megmondani, tekintve a hozzávalók eltérő árát.
Mindig jó étvágyat ehhez a finom leveshez!
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2013-02-24 18:42

Szia Éva!
Úgy látom isteni a leveskéd, a fotó csodaszép! Én is hasonló sajtkrémlevest szoktam főzni, de csak pirított rozskenyérkockákkal. A Te petrezselymes pirítósodat ki kell próbálnom, mert nagyon "nyami" kinézete van. :)
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-02-24 21:16

Szia Edit!
Az íze is nyami, érdemes kipróbálni ezt a petrezselymes verziót. :))
Puszi: Éva

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-02-15 10:10

Kedves Fahej! Gyonyoruen nez ki ez a leves, nagyon guszta es a foto is szep. Ahogyan a story-dat olvasom, arra gondolok, hogy meg lehet, hogy rokonok is vagyunk tavolrol valahogyan. Az en oseim, egesz anyai es fel apai agrol szarmaznak valamilyen svabfoldrol. Soroksaron ahol en nottem fel, telepedtek le. Az en mamam meg magyarul sem tudott amig elnem kezdett iskolaba jarni. Ezert tanultam en is eleg sok svab receptet, es probalom megtartani, hasznalni.
Ezt a levest maris elmentettem es hamarosan meg is fozom. Koszonom szepen, udv. Veronika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-02-15 18:23

Kedves Veronika!
Nálunk ez a nagyszülőkkel volt így. Svábul könnyebben beszéltek, mint magyarul. Mikor mamám meg tatám egymásközt társalgott, mindig svábul folyt a beszélgetés. Én meg kis buta gyerekfejjel azt hittem, hogy olyanokról beszélnek, amit nekem nem szabad hallanom. Pedig csak így volt egyszerűbb nekik. Én persze már csak egy-két konyhai kifejezést tudok csak, sajnos.
Üdv: Fahéj

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-02-16 00:53

Szia Fahej! Ez tenyleg igy volt, de olykor, jol is jott nekik ha nem halljuk, hogy mirol beszelnek. Sajnos es sem tanultam meg a nyelvet, pedig milyen konnyu lett volna akkor!
Udv. Veronika

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-15 00:21

Szia Fahéj, olyan gusztán írtad a receptet, hogy szinte a számban érzem a fenséges ízét....ahogy írod a munka menetét, kedvet csinálsz a főzéshez :) a story kedves és érdekes, mint mindig. Kellemes hétvégét, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-02-15 18:19

Köszönöm a kedves szavakat, igazán aranyos vagy Tormácska, hogy ilyen szépeket írsz a receptemről. :)
Neked is szép hétvégét! Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-02-14 16:45

Nincs mit! :) Nagyon finom, és ahogy "Petrezselyemnek" is írtam, annyira illik hozzá a vajon dinsztelt petrezselyemzöld.
Üdv: Fahéj

Levendula
Levendula / Levendula Thu, 2013-02-14 13:58

Istenien néz ki!
(A sörrel locsolt kenyér, mint betét ... hát az nagy találmány lehet, szerintem a nálunk (eddig!) rendszeresen készülő hagymakrémleveshez is passzolhat.)
Köszi!
L.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-02-14 16:43

Kedves Levendula!
Biztosan passzol a hagymaleveshez is. De nekem mégse a sörös kenyér a legérdekesebb az egészben, hanem az a vajon dinsztelt petrezselyem, az valami fenséges, ahogy a leves ízével találkozik.
Üdv: Fahéj

Levendula
Levendula / Levendula Tue, 2013-02-19 13:55

A vajon dinsztelt petrezselyem nálam egyet jelent az újkrumplival, mikor először veszek belőle és csinálok petrezselymes krumplit rántott csirkével, uborkasalátával - és általában frissen szedett borsóból eléje a borsólevest.
Mióta az eszemre emlékszem, ez a késő tavasz-kora nyár - én meg kislány vagyok otthon, anyukámmal együtt főzünk és tudom, hogy nemsokára vége a sulinak ....
Bocsánat a nosztalgiázásért, ez csak úgy jött. A vajon párolt petrezselyemből ...
Üdv.
L.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-02-19 17:35

Köszi, hogy leírtad. Én is szeretek nosztalgiázni. A petrezselymes krumplit imádom, persze vsak friss, tavaszi petrezselyemzöldből. Jaj, és a borsóleves! Az első, tavaszi borsóleves, a zsenge borsóból meg a friss petrezselyemzölddel, arról nekem is édesanyám jut eszembe. Nagyon finomra tudta főzni, mert ő még zsenge borsóhéjat is tett bele, nagy türelemmel leszedegette róla a "celogános" réteget, és a héjat egy-két centis darabokban főzte a levesbe. Isteni volt.
Éljen a nosztalgia! Máskor is írj csak, ha kedved van. Én nagyon szívesen olvasom. :)
Üdvözlettel: Fahéj

márta66
márta66 Tue, 2013-05-28 12:05

Itt a borsoszezon -es en is eppen igy tanultam es igy keszitem. Bizony jo nosztalgiazni az otthoni izeken is... Koszi lanyok!

594
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
vaj 4 ek
finomliszt 2 evőkanál
csirke alaplé 1 l
főzőtejszín 2 dl
tömlős krémsajt 5 dkg
ementáli sajt 10 dkg
fehér bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
kenyér 4 szelet
petrezselyem 0.5 csokor
sör 40 ml
vaj 6 dkg