Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Alma-áfonya vegyes lekvár és cukrozott nyers áfonya

Alma-áfonya vegyes lekvár és cukrozott nyers áfonya
Alma-áfonya vegyes lekvár és cukrozott nyers áfonya
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az alma-áfonya arány változhat, és a cukormennyiség is ízlés szerint. A masszát át is passzírozhatjuk, így kiküszöböljük az áfonya héját. A Na-benzoátból csak egy leheletnyit szórok a lekvár tetejére, felbontáskor egy vékony réteg lekvárt leveszek, és eldobom.

hozzávalók / 4 adag

A lekvárhoz

A nyers áfonyához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, rászórjuk a cukrot, időnként megkavarjuk. 2-3 órát hagyjuk, hogy levet eresszen.
  2. Ezalatt előkészítjük az áfonyát. Szűrőben megmossuk, és hagyjuk lecsöpögni.
  3. Az almát csendes lángon, lefedve főzzük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk az áfonyát, és addig főzzük, amíg az áfonyaszemek kezdenek kipukkadni.
  4. Megkóstoljuk, és ízlés szerint még adhatunk hozzá cukrot, ez függ az alma savasságától. Ízesíthetjük vaníliával.
  5. Forrón üvegbe rakjuk, a tetejét megszórjuk na-benzoáttal, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
  6. A nyers áfonyához a megmosott és lecsöpögtetett áfonyát egy tálban összevegyítjük a cukorral, üvegbe rakjuk, egészen tele, mert összeesik. Rászórjuk a na-benzoátot, és lezárjuk. Felhasználhatjuk télen sütemények, szószok készítésére.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 315
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
226 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
nehézség: könnyű
szezon: ősz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

házi lekvár, áfonyás almalekvár, almás áfonyalekvár, cukrozott nyers áfonya

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2015-05-29 20:35

Kedves Szilvi! Sajnos nem tudom, hogy milyen üvegre gondolsz. Én az üvegeket forró vízzel szoktam kimosni és tisztálni. Csak a kényesebb gyümölcs esetében szoktam az üvegeket sütőben sterilezni. A cseresznyét száraz dunsztba teszem, így nem kell az üveget főzni. Cseresznyebefőtt néven fent van a receptem, megnézheted, hogyan teszem el én.
Üdv. Piroska

kazsmerne
kazsmerne Fri, 2015-05-29 15:17

Kedves Piroska!

Szeretnék segítséget kérni, hogy a csatos üveget tetővel együtt ki lehet főzni, mert nem tudjuk leszedni?
Nem fog a gumi tönkremenni?
Előre is köszönöm a választ!
Nagy segítség lenne, mert rakom el a cseresznyét...
Üdv.: Szilvi

1367
alma 2 kg
fekete áfonya 1 kg
cukor 80 dkg
nátrium-benzoát 1 késhegynyi
fekete áfonya 50 dkg
cukor 15 dkg
nátrium-benzoát 1 késhegynyi