Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almarózsa

Almarózsa
Almarózsa
60 perc / előkészület: 25 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (49)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gasztroblogok böngészése közben akadt meg a szemem ezen a gyönyörű desszerten. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, ennek ellenére nagyon dekoratív édesség. Az ismerősök elismerését garantáltan ki lehet vele vívni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A tésztalap megkenéséhez mézet is használhatunk, amit vékonyan hintsünk le fahéjjal, mielőtt ráfektetnénk az almákat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat megmossuk, a magházukat eltávolítjuk, majd vékony cikkekre szeljük.
  2. A 4 csésze vizet 3 ek cukorral és a citromlével felforraljuk, majd két perce beletesszük az almaszeleteket. Ennyi elég ahhoz, hogy kicsit megpuhuljanak, és könnyen formázhatóvá váljanak.
  3. Majd alaposan lecsepegtetjük, és papírtörlőre terítve hagyjuk őket megszáradni.
  4. Közben a vajas tésztát vékonyra nyújtjuk, majd keresztben ujjnyi csíkokra osztjuk derelyevágóval. Megszórjuk a 4 ek cukor, a vaníliás cukor és a fahéj keverékével, s egy kicsit még sodrófával is átmegyünk rajta, így a cukor jobban megtapad a tésztán.
  5. Az almaszeleteket jobbról balra haladva fektessük rá a csíkokra úgy, hogy kissé fedjék egymást.
  6. Balról, óvatosan és - amennyire lehet- szorosan tekerjük fel egyesével a csíkokat. A végét enyhén nedves kézzel csípjük az oldalához, így sülés közben sem bomlik szét.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a rózsákat, és előmelegített sütőben, 220 fokon, 35 percig süssük.
  8. Ha kihűlt, porcukorral hintsük meg, így még szebb lesz.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 91 033
elküldve: 25
receptkönyvben: 826
elkészítve: 29/45
Facebookon megjelent: 1

szakács

Ms. Poppy

Mióta szakács: 2009.12.08.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás tésztarózsa, rózsa leveles tésztából, almás sütemény leveles tésztából

Hozzászólások (49)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Batida
Batida / Batida Sat, 2012-04-28 23:49

Kedves Ms.Poppy! a tanácsodat szeretném kérni. Már többször elkészítettem a receptedet, imádjuk, mindig szinte azonnal el is fogy. :-) Most viszont az jutott nekem feladatul, hogy nagyobb mennyiséget gyártsak a végzős diákjaimnak, így egy nappal fogyasztás előtt kéne legyártanom. Azt szeretném megtudni, hogy szerinted ront-e a sütemény minőségén, ha egy napig állna, ill. egyáltalán hogyan tároljam, hogy megőrizze a frissességét, ropogósságát? (folpack, fólia, hűtő vagy sem?) Tanácsodat előre is nagyon köszönöm, és nagyon várom!! Szia, Batida

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Wed, 2012-05-02 07:23

Kedves Betida!
Az igazság az, hogy nálunk sem érte meg eddig egy rózsa sem a másnapot, így saját tapasztalatról nem tudok beszámolni. Az biztos, hogy ez a finomság frissen az igazi. Másnapra a tészta már nem lesz ropogós: ha fedetten tárolod, jól bepuhul a tészta, ha fedetlenül, akkor meg olyan 'szívós' lesz.
Tudom, ezzel nem segítettem sokat.
Ha mindenképp ezt a sütit szeretnéd elkészíteni, szerintem előző nap elő tudsz mindennel készülni, hogy másnap csak összeállítani és sütni kelljen.
Sok sikert kívánok, remélem, sikerül a meglepetésed!:)

Boldogh Mariann
Boldogh Mariann Fri, 2012-02-17 12:56

Poppyka! Annyira jó a recept, elkészítettem Valentin napra! Egyszerű és nagyon zabálnivaló!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Fri, 2012-02-17 14:29

Kedves Mariann!
Jókat mosolyogtam a hozzászólásodon, és abszolút egyetértek veled: egyszerű és zabálnivaló.:)

Rókyca
Rókyca Sat, 2011-12-10 21:47

Elkészítettem, aztán bezsebeltem a dícséreteket! :) Köszönöm Ms. Poppy.

kissasszony
kissasszony Wed, 2011-11-30 14:07

Kedves Ms. Poppy!
CSODÁLATOS! Alig olvastam el, már száguldottam a konyha irányába, minden volt itthon így azonnal meg is csináltam, egy órán belül kész is lettem. Én tettem a tésztára az almák előtt egy kis baracklekvárral elkevert diót is, lehet e közelgő karácsony miatt :-)
Nagyon köszönöm a receptet, igazi sikerélmény! Alig vátrom, hogy a férjem hazaérjen a munkából...imádja az összes süteményt.
Szép Ünnepet4
Anita

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Tue, 2011-12-06 09:50

Kedves Anita!
Jól esik a lelkesedésed, és borzasztóan örülök neki, hogy bevált a recept. Férjnek hogy tetszett?
Baracklekvár és dió... isteni lehetett így is!
Békés Ünnepeket kívánok nektek!

Galsika
Galsika / Galsika Fri, 2011-02-18 21:21

Nem eztet nemkell hajtogatni csak kikell nyujtani,és egysütésre süthetel belőle édesen megtöltve,no és sósan ,az igaz hogy még nem próbáltam eltenni a fagyasztóba,mert soha nem maradt a tésztából,de szerintem ezt is lehet Üdv:Betuska,,

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Thu, 2011-02-24 09:24

Ha már az ember nekiáll ilyesminek érdemes nagyobb adagot gyártani. Majd kikísérletezem, hogy fagyasztható- e. :)
Köszi a segítséget!

Galsika
Galsika / Galsika Mon, 2011-02-14 23:47

Szia :hát nemis tudom hogy magyarul hogyan hivják,ja ,azthiszem virslinek hivják magyarul,elnézést kérek de mindig összekeverem a szlovák és a magyar szavakat,még valamit nemtudom hogy készitettél-e már sörrel leveles tésztát,nagyon egyszerű,a rec:1/2l világos sör ,1kg speciál sima liszt,1kk só,3 drb zsiros vaj,,jól lehűtve,,,az átszitált lisztet össze kevered a sóval a vajat tészta reszelőn lereszeled ,beleöntöd az üveg sört és ezt össze dolgozod ,ugyanugy kell vele dogozni mint a többi leveles tésztával,ebből a tésztából lehet késziteni,sósat,pl,pogácsát,rudacskákat,vagy meglehet tölteni édesen ,,,nagyon finom ÜDVÖZLETTEL ,Galsika,,,,,

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Fri, 2011-02-18 09:32

Gondoltam, hogy valami ilyesmi lesz.:)
Ez a sörös leveles tészta nagyon jól hangzik. Még nem is hallottam ilyesmiről, de adandó alkalommal ki fogom próbálni. Egyébként hajtogatni is kell, mint a sima leveles tésztát?
Köszi, hogy megosztottad ezt a receptet!

zvargaz
zvargaz Mon, 2011-02-14 15:03

Sziasztok, leveles tészta helyett egy vajas - tejfölös kelt tésztát csináltam és azzal is tökéletes lett!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Mon, 2011-02-14 21:04

Szia!
Későn jöttem válaszolni a kérdésedre, de így utólag nem is olyan nagy baj, mert látom kísérleteztél, és bevált.:) Köszi az infót, remek alternatívát találtál a leveles tésztára!

Galsika
Galsika / Galsika Sun, 2011-02-13 22:31

Megsütöttem ezt a fincsi sütit,s előszörre sikerült,csak kevés almát diszteltem meg igy felmaradt a tésztából ,mert minálunk 400gr -os csomagolásban lehet kapni a leveles tésztát,pedig 5 almát készitettem no de sebaj,mert ami megmaradt megtöltöttem párkival,ami vacsira elfogyott,,Köszönöm a fincsi receptet,,,Üdvözlettel Galsika.

rolvisa
Olgis / rolvisa Wed, 2012-01-18 15:19

A "párkira" én is kiváncsi lennék.De látom még nem jött válasz.
Én is megsütöttem, nagyon finom, és dekoratív.

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Mon, 2011-02-14 08:52

Kedves Galsika!
Az almák nagyságától is függ, hogy mennyi kell, no meg a tésztától is. Azért látom, feltaláltad magad, nem veszett kárba az alapanyag.:) Örülök, hogy tetszett a recept. Egyet árulj el: mi a fene az a párki?:P

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Mon, 2010-11-29 09:18

Ha jó hosszú tésztacsíkjaid vannak, amikre sorba fekteted az almákat és feltekered, ducibb rózsáid lesznek, mint ami beleférne a mélyedésbe, ezért írtam, hogy a tetejére rá lehet fektetni.
Persze bele is teheted a mélyedésekbe, de így kevésbé kinyílt rózsákat kapsz, hiszen nem lesz helye teljesen kinyílni.
Most már gondolom jól összezavarodtál.:)
Én simán, muffinsütő nélkül sütöttem, a tésztacsík végét alaposan lenyomkodtam, hogy ne jöjjön szét sülés közben.

kincsem212
kincsem212 Sat, 2010-11-27 17:53

Köszi már ott böngésztem, és láttam hogy, ott vékonyabb a tészta mindenesetre legalább az íze jó lett elsőre legalábbis nekem a párom még ezután teszteli:)

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Sun, 2010-11-28 21:44

Ha az íze jó lett, már csak egy kis gyakorlás, aztán küllemre is tetszetős lesz.:)
Egyébként, muffinsütő mélyedéseinek a tetején is lehet sütni a rózsákat (bár ott nem nyílnak így ki, mint az én fotómon), úgy talán kevésbé tud szétsülni.
A fent linkelt oldalon a képek tényleg beszédesebbek, érdemes végigböngészni.

kincsem212
kincsem212 Sat, 2010-11-27 16:15

Sajnos nekem eldőltek sülés közben:( lehet a tésztát is vékonyabbra kellett volna nyújtanom...vagy nem tudom hol volt a hiba, és nem is nyílt ki annyira mint a tied a képen:(

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Sat, 2010-11-27 17:49

Szia Kincsem!

Így látatlanban nem tudnám megmondani, mi lehetett a hiba, de ha nem nyújtottad elég vékonyra a tésztát, az okozhatta, hogy elborultak a rózsák.
Fent, a Story- nál van egy link, ami elvisz a recept származási helyére, ott képeket is találsz az egyes munkafázisokról. Nézd meg, hátha sikerül rájönnöd, mit ronthattál el.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-22 11:01

Szia!
Bocsi,de nem értem a hozzávalóknál 2szer van a cukor!
Most akkor mennyi cukor kell bele??
Üdv:ma

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Mon, 2010-11-22 22:22

Szia!

A recept helyes, két adag cukor is kell bele: az egyik a vízbe kell, amiben megpárolod az almát, a másik pedig a leveles tésztára kerül majd. Ha a receptet elolvasod, szerintem minden hozzávaló a helyére kerül majd.:)

petrezselyem
petrezselyem Tue, 2010-09-21 08:57

Igen kedves Ms.Poppy,most már látom a hibámat,rákattintottam arra a linkre amit ajánlottál,és megnéztem a képeket.Már bánom,hogy előbb nem vettem észre ezt a linket,de köszönöm,hogy szóltál.Igen,én vastagabb csíkokat vágtam és nekem nem lógtak ki az almaszeletek a tésztából.Szerintem itt volt a hiba.De hát hibáiból tanul az ember.Most már láttam a képeken,hogy hogyan kell csinálni,eddig csak elképzelni tudtam.Hamarosan megint ki fogom próbálni és szerintem vagyis remélem jobban fog sikerülni.És remélem igazad lesz,miszerint egy egész rózsakertem lesz,nyíló rózsákkal.Ez szép végszó volt tőled.Üdv:petrezselyem.)

petrezselyem
petrezselyem Sun, 2010-09-19 08:30

Ms.Poppy.Hát elkészült a remekmű,de nem úgy sikerült,ahogy szerettem volna.Az íze nagyon jó volt,csak hát nem nyílt ki úgy,mint a tied.Tehát nem volt rózsa formájú,ahogy szerettem volna,inkább csiga lett belőle.Nem tudom mit csinálhattam rosszul..Szerinted?Nagyon finom volt,el is fogyott,csak nem lett rózsa belőle,amit nagyon sajnálok,mert a tied nagyon gyönyörű.A szilikonos sütőpapír nagyon bevált,tényleg nem ragadt le,szépen le lehetett szedni a papírról.Hát nagyon sajnálom,hogy nem lettek szép rózsáim és ha tudod vagy sejted az okát,légyszi írd meg.Nem ment el a kedvem a dologtól,még próbálkozni fogok,amíg ki nem nyílnak azok a fránya rózsák.Mindent köszönök!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Mon, 2010-09-20 19:19

Szia!
Már vártam a beszámolót.:)
Olyan nagyot nem hibáztál, ha az ízzel minden rendben volt. Talán az lehetett a baj, hogy szélesebb tésztacsíkot vágtál, és így az almaszeletek nem tudtak kikandikálni belőle, és ezért nem nyílt ki?
Fent, a storynál találsz egy linket, ami elvisz egy oldalra, ahol képekben is nyomon tudod követni, hogy is kell csinálni. Esetleg nézd végig, hátha rájössz, mit csináltál másként.
Örülök, hogy a szilikonos sütőpapír végül meglett, és bevált.
Ne menjen el a kedved ettől a szép édességtől, csak egy kis gyakorlás kérdése, és egész rózsakerted lesz, nyíló rózsákkal.

petrezselyem
petrezselyem Wed, 2010-09-15 16:25

Ms.Poppy.Köszönöm válaszodat és bíztatásodat.Örömmel írom,hogy ma végre sikerült találnom ilyen fránya szilikonos sütőpapírt.Úgyhogy szombaton remélem minden oké lesz a sütivel.Sajnos nincs időm előbb próbasütést végezni,de remélem nem lesz semmi gond.Már csak egy kérdésem lenne,hogy neked az 1 csomag leveles tészta az mekkora súlyú?Már megvettem,az enyém 500g-os.Szerintem elég lesz.Köszönök mindent,majd írok a végeredményről.)

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Fri, 2010-09-17 13:48

Én is 500 grammos tésztát használtam. Jó vékonyra nyújtsd, úgy szép lesz.
Nem lesz belőle túl sok, de ha már egyszer kipróbáltad, másodszorra bátrabb leszel és duplázhatsz.:)
Várom a jeletkezésedet! Hajrá!

petrezselyem
petrezselyem Sat, 2010-09-11 11:25

Sziasztok.Én is nagyon szeretném kipróbálni ezt a sütit,nagyon elnyerte a tetszésemet.Hamarosan lesz a névnapom,és gondoltam meglepem magam és a vendégeket ezzel a szép és gondolom finom sütivel.De így elolvasva a hozzászólásokat,kicsit elbizonytalanodtam,félek,hogy nekem is le fog ragadni.Hol lehet kapni és milyen ez a szilikonos sütőpapír?Én még nem láttam és nem is használtam ilyet.A sima hagyományosat szoktam használni.Mindenesetre csinálok egy próba sütést,remélem sikerülni fog.

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Sun, 2010-09-12 19:58

Szia Petrezselyem!

Szilikonos sütőpapírt bármelyik közepes vagy nagyobb bevásárlóhelyen (Spar, Tesco, CBA) lehet kapni, általában hosszúkás papír dobozva vannak még külön becsomagolva, és fel van tűntetve a csomagoláson, hogy szilikonos sütőpapír. A hagyományos sütőpapírok mellett keresd, és biztosan megleled.
Ennél a receptnél azért szükséges a szilikonos papír, mert az alma levéből és a cukorból sülés közben karamell képződik, ami kihűlve eléggé oda tud ragadni a felületre, de a szilikonról szépen le lehet húzni.
Amúgy nem kell félni tőle, teljesen úgy kell használni, mint a hagyományosat.
Ha kérdésed lenne, nagyon szívesen segítek, csak hogy minden jól sikerüljön a névnapodon!:)
Sok boldogságot kívánok ezúton is!

petrezselyem
petrezselyem Mon, 2010-09-13 11:31

Ms.Poppy!Nagyon köszönöm a gyors válaszodat,a leveles tésztát már beszereztem,csak szilikonos sütőpapírt még nem sikerült találnom.Tesco-ban voltam,és ott nem volt,pedig még egy eladót is megkérdeztem,azt mondta ha ott nincs a hagyományos sütőpapírok között,akkor sajnos nincs.De még majd megnézem máshol is.Ha meg nem találok,akkor anélkül fogom megcsinálni,remélem így is összejön és sikerülni fog.Majd tájékoztatlak a végeredményről.Köszönöm névnapi jókívánságodat.Nagyon aranyos vagy.Mindenképpen jelentkezem,ha kérdésem lenne.De remélem nem vagyok olyan béna,hogy ne bírkózzak meg ezzel a gyönyörű sütivel.Még egyszer köszönöm!!!!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Tue, 2010-09-14 15:03

Ha esetleg mégsem találnád meg az említett szilikonos sütőpapírt, inkább vajazz be alaposan egy sütőlemezt vagy tepsit, és azon süsd meg a rózsákat. A vaj majd segít, hogy ne ragadjanak le. Sima (nem szilikonos) papírral inkább ne kísérletezz, mert arra szerintem rá fog ragadni.
Nyugi, simán menni fog, nem lesz semmi probléma!:)

mannika1
Mannika / mannika1 Sat, 2010-08-21 15:50

Kész a süti. Szép és finom. Legközelebb megpróbálom én készíteni a leveles tésztát is. A kész levelesből 14 db lett. Nem túl sok

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Mon, 2010-08-30 11:01

Kedves mannika1!
Igazad van, nem készül belőle nagy adag, viszont elég laktató édesség. Ha több embernek szánja valaki, érdemes rögtön dupla adaggal kezdeni.
Bátor vagy, hogy a leveles tésztának is nekiállsz, de kétség kívül úgy a legfinomabb, ha a tészta is saját készítésű.
Sok sikert hozzá, örülök, hogy kipróbáltad!

viktoria.n
viktoria.n Sat, 2010-03-13 23:35

Ma megsütöttem, de nekem nem lett ennyire szép, és az alja is leégett, alig tudtam róla lekaparni a papírt! De ettől függetlenül nagyon finom!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Sun, 2010-03-14 09:34

Kedves Viktória! Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült teljesen kivitelezni, nem tudom, mi lehetett a probléma. Talán nem nyújtottad jó vékonyra a tésztát, így több idő kellett neki a süléshez, ezért éghetett meg? Vagy esetleg erősebben süt a sütőd, jobb lett volna alacsonyabb hőfokon sütni? Bocsánat, csak találgatok.
Amikor kiveszed a sütőből a rózsákat, érdemes várni egy picit, hogy a karamell kissé megszilárduljon, így könnyen le lehet húzni a papírról.
Remélem, nem ment el tőle teljesen a kedved és ki fogod még próbálni! Biztos vagyok benne, hogy egy kis kísérletezéssel neked is ugyanilyenre fog sikerülni.:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-01-15 14:22

Nagyon szimpi recept, tetszik a rozsa :)
Meg is fogom sutni, koszi a segitseget!!

Anna

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-01-11 22:50

Szia! :)
technikai kérdés, mert nem vagyok túl gyakorlott:
milyen hosszúak az ujjnyi vastag szeletek? és mennyi alma (hány végony szelet kb) megy egy ilyen csíkra?
köszi!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-01-13 12:31

Szia Almalekvár!
Úgy képzeld el, hogy egy téglalpot, mondjuk egy papírlapot a hosszabbik oldala mentén felcsíkozol. Az ujjnyi - szerintem - szélessége a csíknak; ez adja majd a rózsa magasságát. A kb. 3 cm jó. Mindenesetre kicsit szélesebb legyen a csík, mint a ráfektetett almaszelet. Az almaszeletek kicsit fedhetik is egymást, akkor lesz szép a süti. (A valódi rózsa szirmai is fedik egymást.) :)
Sok sikert! Bildi

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Tue, 2010-01-12 09:40

Szia!
Ezek aztán jó kérdések.:) Szóval a csíkok hosszúsága egyszerűen attól függ, hogy mennyire nyújtod ki a tésztát. Mivel lehetőleg vékony tészta kell, viszonylag hosszú csíkokat kapsz. Az almaszeletek számát nem tudom pontosan megmondani, mert az is függ attól, hogy milyen hosszú a tésztacsíkod, és attól is, hogy mekkora almákat használsz. Nem kell megijedni ettől a sütitől, egyszerűen csak az a lényeg, hogy a tésztacsíkokat teljes hosszában kirakd almaszeletekkel. Nem lehet elrontani. Egyet tanácsolnék azért: több almát is készíts elő, hogy biztosan elég legyen, így nem kell újra párolgatni.
Sok sikert és majd írd meg, hogy sikerült! Ha pedig még kérdésed van, írj bátran!:)

bgyöngyi
bgyöngyi Fri, 2009-12-18 11:09

Nekem egy kicsit leragadt az alja ...az almákat nem kel meghámozni ?

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Fri, 2009-12-18 11:54

 Az almákat nem kell meghámozni, mert az adja a "rózsaszirmok" szép szélét, mintázatát.
A karamellizálódó cukor miatt ragadhat le picit, de ha szilikonos sütőpapírt használsz, és kicsit hagyod a sütőlemezen hűlni a rózsákat, könnyedén le tudod választani a papírról. Remélem, tudtam segíteni!

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2009-12-09 17:30

Hű! :-) Ez csudajó!
Mennyire jó ötlet!
Köszi, hogy feltetted!
Eszter

404
leveles tészta 1 csomag
alma 3 közepes db
cukor 4 ek
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 tk
citromlé 2 ek
cukor 3 ek
víz 1 l