Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás batyuk

Almás batyuk
Almás batyuk
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hajnalban nem tudtam aludni, ezért bekapcsoltam a TV-t és éppen egy sütis műsor ment a Paprika TV-n, ahol is szlovák háziasszonyok házilag készítették a leveles tésztát. Éppen ráértem, én is nekiálltam a tésztakészítésnek, mert nagyon egyszerűnek láttam a dolgot, és az is volt. Talán az ötletet is itt láttam, hogy almadarabokat töltöttek a tésztába és azt sütötték meg. Sehol egy kis cukor, csak a gyümölcs saját cukortartalma. Na jó, a végén mégis volt egy kis minimális porcukrozás a süti tetejére, de az szinte elenyésző.

A legnagyobb sikert ma evvel a kis sütivel arattam.

hozzávalók / 6 adag

Tészta:

Töltelék:

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta:

  1. 7,5 dkg lisztet, egy csipet sóval, fél tojással, egy kanál balzsamecettel robotgépben összegyúrunk, fóliában félretesszük a hűtőbe.
  2. Szintén robotgéppel 15 dkg lisztet, 12,5 dkg vajat és 2 kanál vizet összedolgozunk homogén tésztává.
  3. Az első tésztát kinyújtjuk négyszög alakúra, és a másodikat is, csak kb. fele akkorára, ráfektetjük az első tészta közepére. A nagyobb tészta széleit felhajtjuk a kisebbre úgy, hogy azt teljesen eltakarja. Ezt a tésztát így kinyújtjuk, majd mindkét oldalról behajtjuk a közepéig, majd a két lapot összecsukjuk, mint egy könyvet. Ugyanígy teszünk a hosszú tésztával, csak egy 90 fokos fordulattal lentről és fentről hajtogatva. Az így kapott tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük fél óránként.
  4. Az elkészült tésztát kinyújtjuk kb. 2 mm vékonyra, felvágjuk kisebb kockákra (nekem 6 x 6 kockám lett).
  5. A kocka közepére rakjuk az almadarabot, felette összecsípve a tészta csücskeit. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét megkenjük tojással és 180 fokos sütőben alul-felül sütésen 20-25 perc alatt megsütjük. Tálalásnál meghinthetjük porcukorral.

Töltelék:

  1. Az almákat meghámozzuk, négybe vágjuk, magházukat kivágjuk és minden cikket megfelezünk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 39x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 511
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: édes leveles
hasonló kategóriák: burek, croissant, buci, zsemle, pita, kifli, hamburger-buci, bagel, perec, briós

egyéb elnevezések

almás süti házi leveles tésztából, házi almás táskák, almás táskák cukor nélkül, almagerezddel töltött batyuk

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

352
finomliszt 22.5 dkg
tojás 1 db
fehér balzsamecet 1 ek
vaj 12.5 dkg
víz 2 ek
1 csipet
alma 4 kis db