Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-diós pite (Diós almáspite 4.)

Almás-diós pite (Diós almáspite 4.)
Almás-diós pite (Diós almáspite 4.)
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nagypapám nagyon szeret minden olyan süteményt, amiben alma van. Én meg szeretem, ha az almás pitében van jó sok puding is, és ilyen receptet a "66 torta" (Lajos Mari - Hemző Károly) könyvében találtam. Egy kicsit módosítottam rajta, mert nem volt kedvem a rácsokkal pepecselni, ezért egy igazi amerikai almás pite lett belőle, és isteni finom lett.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez és a tészta megkenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez az almákat és a körtéket megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, kivágjuk a magházukat, és nem túl vékony szeletekre vágjuk. Majd azonnal meglocsoljuk az egyik citrom levével.
  2. A kristálycukrot egy jó nagy serpenyőben (el kell férni még az almáknak és körtéknek benne) elkezdjük karamellizálni, majd rádobjuk az almákat, és ráfacsarjuk a másik citrom levét is. Várunk, amíg egy kicsit összeesnek az almák, és a cukor újra elkezd feloldódni, ekkor hozzáadjuk a fahéjat és a vajat, majd felforraljuk az egészet.
  3. Ha felolvadt már a vaj is és a cukor is, akkor a pudingport elkeverjük fél deci hideg vízben, és az almákhoz öntjük, majd további 1 percig forraljuk, vagy amíg eléggé be nem sűrűsödött. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  4. A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, beletördeljük a friss élesztőt, beleütjük a tojást, és jól elkeverjük.
  5. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, és végül összegyúrjuk az élesztős tejföllel. Kelesztés nélkül dolgozunk vele, vagy egy egész éjszakán át hűtőben pihentetjük. Csinálunk belőle egy kisebb és egy nagyobb cipót. 
  6. A sütőt előmelegítjük, és a piteformámat kivajazzuk, kilisztezzük. Kinyújtjuk a nagyobbik cipónkat, és a piteformába illesztjük, de a fölösleget nem vágjuk le, mert az még kell. Az alját jó sűrűn megszurkáljuk villával. 
  7. Az aljára szórjuk a darált diót, ennek a tetejére simíjuk az almás tölteléket, majd erre még rászórjuk a durvára vágott diót (én ezt elfelejtettem, ezért a tojással bekenés után a pite szélére szórtam a diót).
  8. Kinyújtjuk a kisebbik cipót is, és teljesen befedjük vele a pitét. Az oldalán maradt tésztát elkezdjük betűrni a pitéhez, hogy jó vastag legyen a széle és egy villával még megnyomkodjuk, hogy biztosan összetartsanak. A pite tetejére kis nyílásokat vágunk, de nem túl nagyokat, mert akkor kifolyik a töltelék.
  9. Végül a tetejét és a szélét megkenjük a tojás sárgájával, és 40 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz.

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 15 413
elküldve: 6
receptkönyvben: 146
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Júlia

Mióta szakács: 2010.10.24.
102 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

almás-pudingos pite, diós-almás lepény, amerikai almás pite

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bernath52
MorZsóka / bernath52 Sun, 2011-01-30 23:30

Kedves Júlia !
Hasonlót készítettem: -a töltelékbe egy narancs héját is reszeltem. Tetején a diót meggrilleztem. Nagy sikere volt !
Ajánlom mindenkinek !

spookykid
Júlia / spookykid Wed, 2011-01-05 20:39

Kedves borzaska26!
Nem kell bele több folyadék, mivel az összefőzésnél az almából és a körtéből is fő ki valamennyi lé és ez úgy pont elég lesz. :)

borzaska26
borzaska26 Tue, 2011-01-04 22:58

Nagyon klassz recept.Csak annyi a kérdésem,hogy a töltelékbe a citromik levén és a 0,5 dl vízen kívül(amiben a pudingport feloldod)nem kell semmi folyadék?előre is küszi!Üdv:Beácska

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-12-06 17:51

Kedves Júlia! Ki tudod javítani, ha a receptednél rámész a szerkesztésre-ott kiegészíted a hozzávalókat, és rákattintasz a beküldre. Érdemes, mert nem mindenki olvassa el a hsz-eket, és még tuti egy páran megkérdik ugyanezt...:DD A legjobbakat: Mrs Smith

spookykid
Júlia / spookykid Mon, 2010-12-06 17:48

Uramisten Uramisten bocsánat! :D
400 g liszt kell + még a formához is egy kevés. :)

651
tejföl 1 dl
élesztő 20 g
finomliszt 400 g
tojás 1 db
vaj 200 g
1 csipet
alma 1 kg
körte 50 dkg
citrom 2 db
cukor 200 g
vaj 100 g
fahéjrúd 1 db
vaníliás pudingpor 1 teáskanál
dió 130 g
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tojássárgája 1 db