Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-diós téli álompite

Almás-diós téli álompite
Almás-diós téli álompite
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt a tél lassan a nyakunkon, így egy komor estén gondoltam, belopom a finom illatokat és ízeket a lakásba :)

Javaslok mellé vörösbort, forralt bort vagy egy pohár tejet.

Tipp: mindenki bátran akár pl. pirított, tört, mogyorót is rakhat a sütire, elrontani vele nem lehet!

hozzávalók / 6 adag

Pite alap

  • 1.5 bögre finomliszt
  • 125 g vaj (hideg vaj, kis kockákra vágva)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kávéskanál
  • 6 ek víz (jéghideg)

Almás-diós feltét

ajánlat

Ebéd vagy vacsora utáni kellemes perceket átélni kívánóknak ajánlom.

Egy pohár vörösbor vagy forralt bor jól passzol hozzá.

Sok sikert és jó étvágyat! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Pite alap

  1. Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat. Alaposan összedolgozzuk, míg morzsa állagú keveréket kapunk. A lényeg, hogy a vaj jéghideg legyen, így lesz meg a kívánt morzsás állag.
  2. Kanalanként elkezdjük adagolni a jéghideg vizet. Abban az esetben, ha a tészta nem áll össze, tovább adagoljuk a vizet.
  3. A morzsás állagú tésztát egy nyújtódeszkára borítjuk, és egy gombócot formálunk belőle. Figyeljünk arra, hogy a tésztát ne gyúrjuk szét, inkább csak formázzuk. A tésztánk akkor lesz jó, ha apró vajdarabkák még látszódnak benne.
  4. A gombócot egy kis liszttel meghintjük, és folpackba tekerjük. Minimum 1 órát a hűtőbe kell helyezni, az ideális azonban az, ha egy éjszakát ott tölt.
  5. Kivesszük a tésztát, és óvatosan piteforma méretre kinyújtjuk, a széleit felhajtjuk, majd a kivajazott formába borítjuk. Kb. 25 perc alatt 180°C-on megsütjük, és hagyjuk kicsit kihűlni.

Almás-diós feltét

  1. Amíg sül a tésztánk, a vaníliás pudingot elkészítjük, és hagyjuk kicsit megdermedni, de még folyós állagú legyen.
  2. A kihűlt tésztára ráöntjük a pudingot, majd az almát felszeleteljük, és ráhalmozzuk a pudingra. Meghintjük egy kis fahéjjal. TIPP: én karamellt készítettem, és az almákat ebbe beáztattam, így a barna cukrot el lehet hagyni.
  3. A diót megpirítjuk forró serpenyőben, majd durvára vágjuk. Ezután az almára szórjuk.
  4. Az étcsokit felolvasztjuk (ez mehet párhuzamosan a puding készítésével), és a tortára csepegtetjük.
  5. Hűtőbe tesszük a tortánkat úgy 1-2 órára, és utána kivéve lehet szépen szeletelni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 7 877
elküldve: 4
receptkönyvben: 152
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Takiszaki

Mióta szakács: 2015.08.04.
11 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
receptverseny: Somat Karácsonyi finomságok
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Pite, őszi süti, diós-almás süti, vaníliapudingos pite almával és dióval

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2016-02-02 03:04

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.02.01. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

nori90
nori90 Tue, 2015-12-08 16:51

Nagyon finom, a vanília-alma-dió kombináció nagyon jó volt, viszont a tészta elég kemény lett sülés után, pedig épphogy halványra sütöttem. Reméltem, hogy a pudingtól egy éjszaka pihentetés után omlós lesz, de sajnos nem :( Igaz, vaj helyett margarinnal készítettem, ez lehetett az oka? Még egy próbát tuti megér vajjal, mert ha kemény is az alja, a "teteje" kárpótol mindenért :D

takacsga
Takiszaki / takacsga Tue, 2015-12-08 21:26

Én mindig vajjal készítettem, margarinnal nem próbáltam, de szerintem ezen sok múlik. Attól lehet kemény, illetve nem omlós, ha a vajat nem jéghidegen rakod bele a legelején. Ekkor nem lesz meg a morzsás jelleg már az elejétől sem. Remélem másodjára sikerülni fog! Sok sikert addig is, mert isteni az egész süti :)

takacsga
Takiszaki / takacsga Wed, 2015-11-25 12:22

Szia Veronika,
Igen, pontosan így: az alma nyersen kerül bele, és pont ezért karamellizáltam meg, hogy puhán, de megis a megszilárdult karamelltöl "roppanós" legyen a süti teteje :)
Próbáld ki, én már többször is elkészíettem (épp a hétvégén), viszont most körtével...

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2015-11-25 09:35

Szoval akkor az alma nyers benne....? Igaz, ha karamelt keszitunk, akkor abba meg is puhithatjuk az almat. Egyebkent jo recept, biztosan finom. Ki fogom probalni.
Udv: Veronika

488
finomliszt 1.5 bögre
vaj 125 g
cukor 1 teáskanál
1 kávéskanál
víz 6 ek
alma 1 közepes db
dió 1 marék
vaníliapuding 4 dl
fahéj 1 kávéskanál
barna cukor 2 púpozott ek
étcsokoládé 7 dkg