Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-fahéjas pillangó

Almás-fahéjas pillangó
Almás-fahéjas pillangó
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (66)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Forrás: Macikonyha

hozzávalók / 4 adag

A tésztához (12 db-hoz)

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szitált liszthez adom a kelt tészta további hozzávalóit. Dagasztófejjel ellátott robotgéppel, addig keverem, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Átgyúrom.
  2. Letakarva hűtőbe teszem, 1 óra alatt duplájára kelesztem.
  3. Ezalatt az almát lereszelem és jól kinyomkodom, majd összekeverem a töltelék további hozzávalójával és hűtőbe teszem.
  4. A megkelt tésztát vékony, kb. 30x50 cm téglalappá nyújtom. Megkenem a töltelékkel.
  5. Hosszanti oldalainál kezdve szorosan feltekerem.
  6. A tekercset a képen látható módon felszeletelem. A trapézok szárai ne legyenek túl tompa szögűek! (A képen kakaós pillangók vannak!)
  7. A trapézok közepét fakanál nyelével lenyomom. Megtűzöm fogvájóval, így biztosan megtartja a formáját a sütés közben is!;)
  8. A pillangókat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, nem túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük hízni!
  9. Tetejüket megkenem tojássárgával és közepét kirakom dió darabokkal.
  10. Megszórom kristálycukorral.
  11. 15 percet kelesztem.
  12. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm.
  13. Rácson hagyom hűlni.
  14. Porcukrot szitálok a tetejére.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 80 376
elküldve: 10
receptkönyvben: 1 331
elkészítve: 45/70
Facebookon megjelent: 1

szakács

Szintia

Mióta szakács: 2008.08.14.
89 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás-fahéjas kelt tészta, almás-fahéjas süti

Hozzászólások (66)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Trixi63
Trixi63 Sun, 2017-03-05 10:59

Kedves Szintia!
Szeretném elkészíteni ezt a szuper sütit, de az lenne a kérdésem, hogy ha egy éjszakát kelesztem a hűtőben, és csak másnap sütöm meg, nem gond-e? Kérlek esetleg aki már kipróbálta írja meg.
Köszönettel: Trixi

Yuyika
Yuyika Sun, 2014-10-26 18:52

Szia! Egyszer már elkészítettem a recepted, de nekem nem lett belőle 12 darab, csak olyan 6-7. Mondjuk azok szép nagyok lettek, de ennél kissebbeket nem tudtam csinálni. Neked a kész pillangók körülbelül mekkorák szoktak lenni? :D Köszönöm a válaszod, hétvégén megint el szeretném készíteni, és azon gondolkodom, h dupla adagot csinálok. :)

ginanorina
ginanorina / ginanorina Sat, 2013-11-02 19:24

Megsütöttem!!!!! isteni finom! cukor helyett eritritolt használtam, az 0 kalóriás, és nincs mellékíze, úgyhogy még én is kettőt megettem! házi tojásom van/ saját, kapirgáló tyukicáktól/, úgyhogy sokkal sárgább lett az enyém, valamint magasabb-azért lehet, mert rendes élesztőt használtam? nem tudom, de pusszantás a receptért, imádjuk! ♥

Tunderanyo
Tunderanyo Sun, 2012-09-09 20:15

Kedves Szintia!
Ma megsütöttem ezt a fenséges süteményt!
Annyit változtattam,hogy nem szárított élesztővel,hanem hagyományossal készítettem,de csak fél kockával!
Nagyon szép és nem utolsó sorban különlegesen jó ízű lett!
Szeretek új recepteket kipróbálni,nem bántam meg,hogy ez is terítékre került.
Köszi szépen.
Tündi

dorcs
dorcs Thu, 2012-01-26 13:44

Már sok éve sütök-főzök, de valami miatt a kelt tésztáktól mindig féltem, de ez a pillangó annyira tetszett, hogy muszáj volt kipróbálni. A tésztába nagyon hideg vajat tettem, valószínűleg emiatt nem akart megkelni. Két óra múlva (kicsit kelt csak meg) lesz-ami-lesz alapon megcsináltam. Teljesen jó lett, finom lett, mindenkinek nagyon ízlett, nagyon örültem neki! De azért legközelebb nem hideg vajjal csinálom :-)

andita1
andita1 Wed, 2011-11-16 19:18

Bevallom már vagy fél éve szemezek ezzel a recepttel, de féltem megcsinálni. Inkább a család által kedvelt pitéhez használtam el az almát. De tegnap végre nekiálltam, és jelentem, ez a család új kedvence! :)
Isteni finom lett! És a kardamomot ha lehet senki se hagyja ki belőle, így tökéletes a recept!

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2011-11-14 11:41

Csatlakozom a dicséretek sorához, ez isteni. Én már készítettem túrós töltelékkel is (a túróhoz kevertem a felvert tojáshabot, ami amúgy is kimarad a tésztájából) és már sütöttem úgy is, hogy tortaformában egymás mellé rakosgattam őket, a vágott felükkel felfelé.
Elronthatatlan. Nekem sosem lett ragadós, de az tény, hogy az elején eléggé annak tűnik, de tovább kell dolgozni vele.
Üdv.:
T.

katamolly
katamolly Wed, 2011-09-21 13:43

Szia! Most kel a tésztám, nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz! Lenne egy kérdésem: van-e különbség, ha hűtőben, vagy ha melegben kelesztem? Nagyon szeretem a kelt tésztákat, de eddig még csak akkor kelt a hűtőmben, amikor valamit éjszakára ott hagytam. Köszi a választ! Ja, és még egy : nekem (így kipróbálás nélkül) kevésnek tűnik a 2 db alma. Elbírna többet is? Most maradok a recept szerint írt mennyiségnél, de kíváncsi lennék a válaszodra.

pocorgo
pocorgo Mon, 2011-08-29 13:38

Tényleg Isteni Manna!Köszönjük a receptet, tökéletes!Én a tetejére fahéjas barna cukrot szórtam, még másnap is nagyon puha maradt, aztán elfogyott!

Solya78
Solya78 / Solya78 Tue, 2011-08-23 16:16

Isteni finom lett és közben megtaláltam a receptfüzetemben is,kicsit más a recept, meg mandula van benne. Én is felrakom majd azt a változatot. A füzetben almás-fahéjas-mandulás tekercsként szerepel. :)

De ez is nagyon fincsi.

Solya78
Solya78 / Solya78 Mon, 2011-08-22 22:01

Én most, este 10-kor álltam neki, még most kel :) Viszont nekem nagyon ragadós lett, így még kellett hozzá lisztet tennem. Kiváncsi vagyok az eredményre. :)

Yve
Yve / Yve Fri, 2011-06-10 07:43

Par hete makosan - diosan keszitettem es marcsak latvanya is kapraztatott... nagyon finom! Kosziii

Yve
Yve / Yve Fri, 2011-04-29 20:28

Bocsass meg, hogy ilyen keson koszonom meg az eredmenyt...
Ma No Salty receptekbol alkottam konyhazasom varazsait, kozte ezt a pillangot! Kardamommal nem ismerhettuk meg izet, igy nelkule keszult el es mivel robotgepem sem volt, kezzel gyurtam be, ami nem akart duplajara noni, csak dupla idore (akkor kicsit aggodtam) de azutan teljesen el volt ragadtatva meg csaladom apraja-nagyja is! Nem birtuk kivarni, hogy teljesen kihuljon...de amugy sem eleg ez az adag minalunk...:)))

Nagyon koszonjuk, hogy megosztottad velunk, ki fogom probalni mas toltelekkel is.
Kellemes hetveget!

Yve
Yve / Yve Tue, 2011-04-26 08:18

Tudjatok meg, hogy sokat szamit (legalabbis nekem) azok velemenye, akik mar kiprobaltak....es hat annyira ajanljatok, hogy dontesem nemis halasztom hetvegere :P Annyi kerdessel megis batorkodnek, hogy vajjon kardamom elhagyassal is menne a dolog? Esetleg mivel helyettesithetnem?
Elore koszi a valaszt, na es a receptet <):)

Spider1885
Spider1885 Wed, 2011-02-09 10:31

Köszönöm ezt a receptet is, nagyon finom. Én több töltelékkel csinálom, és az a jó, hogy nem folyik ki. Viszont érdekes, mert nekem ekkora mennyiségből 24 darab könnyű, puha, óriási pillangó lesz :-D Egyszerűen fantasztikus a fahéjas-almás illat sütés közben, bátran készítse el bárki!!!

Vikici
Vikici Mon, 2010-10-25 18:31

Nagyon finom lett! Viszont nagyon túlkelt a sütőben. 3- szor nagyobb lett

maxcot
maxcot Tue, 2010-10-19 21:15

Kedves Szintia!

Köszönöm a receptedet, izlett kis családomnak! Rögtön 3 x-os mennyiséggel indítottam, mégis hipp-hopp elfogyott. A férjem és a fiam gyorsan bepuszilták vacsi helyett...
Mégegyszer köszönöm, további jó sütést-főzést!
Üdv:Reni

Meme
Meme / Meme Fri, 2010-10-08 18:32

Kedves Szintia!
Már régóta nézegettem ezt a receptet, és most végre elkészítettem, és hát isteni... nagyon finom lett. Szerintem olyasmi a tésztája, mint a briósnak, olyan könnyed és puha, hogy hmm:)
Köszönet a receptért
Emese

Anzsalej
Anzsalej Sat, 2010-09-25 14:46

Tegnap újra elkészítettem!Ugyanis ennél finomabb, puhább (még több napon keresztül is!) kelt tésztát még nem találtam! Egyszerű vele dolgozni, mert minden mennyiség stimmel, csak türelem kell hozzá, míg az egészet összedagassza az ember s már nem is ragacsos. Pompás! Szóval tegnap a változatosság kedvéért szilvalekvárt (igazi, kemény, házi fajta) kentem rá s megszórtam durvára őrölt dióval. Hát...mit mondjak... így is nagyon finom! Szóval nem győzök erről a tésztáról áradozni, mert annyira egyszerű és hálás, mégis nagyszerű.

kittikovesi
kittikovesi Thu, 2010-08-19 00:32

Kedves Szintia!

Hat akkor szombaton azt hiszem jo kis vendegvaro lesz belole. :) Koszonom valaszod.

Kitti

kittikovesi
kittikovesi Tue, 2010-08-17 23:40

Szia!

En meg hutoben kelesztesrol nem hallottam. Tenyleg megkel a teszta?

Anzsalej
Anzsalej Thu, 2010-08-05 16:27

Kedves Mennyei Manna! Ez tényleg az! Még másnap is olyan puha marad a tészta! Almával kitűnő tényleg! Szerintem legközelebb dióval, szilvalekvárral is megpróbálom---természetesen többszöri adagot véve. Nincs nagy munka vele - én emiatt szoktam ódzkodni a kelt tésztáktól- , rögtön összeáll, helyesek az arányok. Vajon friss élesztővel is jól működne?
Jó sütögetést mindenkinek!

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Thu, 2010-08-05 18:45

Örülök, hogy tetszik a recept!
Én készítettem már friss élesztővel, szétnyíltak a pillangóim. Ezt mindig szárított élesztővel készítem!;)
Szintia

Anzsalej
Anzsalej Fri, 2010-08-06 13:40

Szintia köszi a választ, ezek szerint nem véletlen a szárított élesztő! Már ezt is tudom akkor és nem fogok variálni. Jó sütögetést!

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-05-13 15:13

Az enyém nem lett ilyen szép :((((( , de azért finom:)))) és isteni illata van! Üdv Edit

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Thu, 2010-05-13 13:21

Ha puha vajjal kevered össze, már akkor sem! Különben nincsen jelentősége, mert sütés közben amúgy is elolvad!;))
Szintia

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Thu, 2010-05-13 13:14

Kedves Laraed!

Én puha vajjal készítettem és azt is hűtöttem utána. Szerintem könnyebb úgy dolgozni vele, ha dermedtebb a vaj, különben a feltekerésnél kifolyik! Sok sikert!;))
Szintia

edes szamoca
edes szamoca Wed, 2010-05-12 21:36

Szerintetek, ha este készíteném el a tésztát és tenném be egy éjszakára a hűtőbe és csak reggel sütném meg, változtatna valamit a minőségén? Mert másnap reggel indulnánk egy hosszú útra és nem lenne sok időm a kelesztésre, csak a sütésre! Előre is köszi!

matkobetty
matkobetty Mon, 2010-05-10 17:27

Ma én is kiprobáltam ezt a receptet és ismerve a családomat egyböl 3 adaggal inditottam. Valóban isteni finom! Növérem szerint csak ezt kellene sütnöm és árulni : )

Köszi a reeptet!!!!

martadora
martadora Thu, 2010-04-08 12:59

Az eredmény finoman omlós süti lett! :)
Igaz, az enyémek inkább hasonlítanak egy szúnyogszempárra extrán közelnézetből, mintsem pillangókra, de az ízük nagyon tuti! Így is esztétikusak, mert nem folytak/nyíltak szét. /Szóval, tényleg jobb, hogy szárított élesztőt használtam!/
Bátran próbálja ki mindenki ezt a receptet, könnyű! (Bár a formázás nem annyira, de az összeállítás egyszerű!)
Köszi ezt a csodás receptet! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-02-12 11:56

Ez a tészta kinyújtás után olvasztott vajjal megkenve és fahéjas cukorral megszórva (egyébként minden úgy megy, ahogy a receptben le van írva) a finnek egyik kedvelt süteménye, a "korvapuusti", amit akár tenyérnyi méretekben is lehet kapni ottani kávézókban. A szó jelentését finn ismerősök úgy próbálták lefordítani, hogy amit a gyerek kap az anyjától, ha rosszalkodik, tehát "füles" ("slap on the ear", azaz pofon értelemben).

lozsy
lozsy Fri, 2010-01-15 19:21

Fantasztikus ez a recept és isteni finom. Gratulálok és köszönjük!

Nekem a Mozilla nem engedte a felszeletelős képet megnyitni, de a Exploreren keresztül gond nélkül ment..

849
tej 1.25 dl
cukor 3 ek
instant élesztő 1 tasak
vaj 8 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
finomliszt 35 dkg
1 csipet
kardamom 1 kk
alma 2 db
vaj 6 dkg
porcukor 4 ek
fahéj 1 kk
szegfűszeg 1 késhegynyi
tojássárgája 1 db
dió 5 dkg
cukor 2 ek