Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-gyömbéres kosárka

Almás-gyömbéres kosárka
Almás-gyömbéres kosárka
47 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azon vacilláltam, hogy forró karamell mártással, vagy jéghideg vaníliás tejszínsodóval együk a langyos almás "kosárkákat"... hmm... Az állagok, ízek és hőmérsékletek találkozása mesekönyvbe illő (az adag 12 muffin méretű kosárkára szól).

hozzávalók / 8 adag

A töltelékhez

A tésztához

A sodóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat meghámozzuk, kivesszük a magházát és a húsát úgy-ahogy sikerül pürésítjük. (Azért írom így, mert finom, mikor maradnak benne nagyobb darabok.)
  2. Ezt ízlés szerint fűszerezve gyömbérrel, szerecsendióval (vagy szerecsendió virággal, ha olyan mázlisták vagyunk, hogy van otthon :-) cukorral és fahéjjal odarakjuk az almát egy kis edényben főni pár percre.
  3. Közben összeállítjuk a linzer tésztát, amihez jó, ha van egy dagasztógépünk, aki helyettünk elvégzi a munka nagy részét és nincs meleg tenyere, amitől a vaj megpuhulna. Ha nincs, kézzel minél gyorsabban összegyúrjuk a tésztát, majd ha szükséges, mert túl puha lett a kezünktől, hűtőben pihentetjük.
  4. Muffin sütőformába nyomkodjuk a tésztát, majd a sütő felső részében 5 percig elősütjük 180 °C fokon (gázsütő 4-es fokozat).
  5. Kivesszük és megnyomkodjuk a felhólyagosodott közepét, hogy visszaessen és a gödrökbe kanalazzuk a közben tűzről levett, és részben kihűlt almás tölteléket. Megszórjuk (ha szerencsénk van egészben maradt, így dekoratívabb) dióval. További 7 percig sütjük, ne tovább, mert a linzertészta kiszárad.
  6. A vaníliás sodóhoz forraljuk fel a tejszínt a tejjel egy edényben, a megnyitott vaníliarúddal (én egy 1,5 éve egy adag cukorban "alvó" rudat használtam, ez is tökéletesen megtette). Figyeljük mert a tej kifut, mikor elkezd "habosodni" vegyük le a lángot kicsire. Ha már pár milliméter híján kifutott, fújjunk rá erősen, így visszaugrik. Ízlés szerint édesítjük vaníliás, vagy sima porcukorral. Ha nem lenne elég sűrű és van türelmünk tojássárgával, ha nincs akkor pedig keményítővel javítunk az állagán, majd alaposan kihűtjük, először szobában, majd a mélyhűtőben jéghidegre.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 750
elküldve: 1
receptkönyvben: 30
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Norbi06

Mióta szakács: 2012.03.22.
121 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás kosárka hideg vaníliasodóval, gyömbéres almás táska

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-03-02 15:57

A szívemből szól ez a recept. Valószínűleg hamarosan ott illatozik az én konyhámban is. Köszönöm a receptet. Üdv: Évi néni

501
alma 1 kg
fahéj 0 ízlés szerint
cukor 1 ek
citromlé 1 teáskanál
gyömbérpor 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
finomliszt 30 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 8 dkg
tojássárgája 1 db
gyömbérpor 0 ízlés szerint
habtejszín 1.5 dl
tej 2 dl
vanília 1 db
cukor 1 ek