Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-hagymás céklasaláta télire

Almás-hagymás céklasaláta télire
Almás-hagymás céklasaláta télire
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családunk nagyon szereti a céklát. Édesanyám mindig frissen az ebédhez készíti el savanyúságnak. Már régóta vadászom egy olyan receptre, ahol télen csak a polcról kelljen leemelni. Kb. egy hónapja pakoltam a könyveink között, és a kezembe akadt egy ezeréves receptfüzet "Zöldségek házi tartósítása" címmel. Ebben találtam ezt a receptet. Még akkor meg is csináltam kíváncsiságból, hogy milyen is lesz. Azóta már fel is bontottunk egy üveggel. Annyira finom, hogy szándékunkban áll még céklát venni, és legalább még egy adagot elkészíteni.

hozzávalók / 8 adag

A céklasalátához

A felöntőléhez

A fűszerezéshez üvegenként

ajánlat

Ajánlom azoknak, akik szeretik a céklát, és hozzám hasonlóan nincs kedvük az ebéd főzésnél még a savanyúsággal is bíbelődni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A céklát átválogatjuk, alaposan megmossuk, és sós vízben puhára főzzük.
  2. A főzőlevet a megfőtt cékláról leöntjük, a céklát kihűtjük, megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd uborkagyalun legyaluljuk, vagy egyenlő vastagságú karikára vágjuk.
  3. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, vékony karikára vágjuk, és villa segítségével szétrázzuk.
  4. Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és citromlével savanyított vízbe tesszük. (Így megakadályozzuk az alma megbarnulását.)
  5. A céklát összekeverjük az almával, a hagymával, és 720 ml-es üvegekbe rakjuk. Ebből a mennyiségből kb. 4-5 üveg lesz.
  6. Közben elkészítjük a felöntőlevet: A szükséges mennyiségű vizet felforraljuk, hozzáadjuk a sót, az ecetet, a cukrot és a kávéskanál szalicilt.
  7. A cékla tetejére borsot, köménymagot, babérlevelet teszünk, és forrón ráöntjük a levet.
  8. Az üvegeket lezárjuk,és 5 percre fejre állítjuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 12 922
elküldve: 7
receptkönyvben: 240
elkészítve: 13/19
Facebookon megjelent: -

szakács

vnémarika

Mióta szakács: 2011.06.13.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: köret
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

céklabefőtt, almás cékla tartósítása

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gara
gara Fri, 2012-10-26 10:54

Kedves Vnémarika !
Kérdésem lenne az alma milyen típusú amit te teszel hozzá , esetleg birs almával készíthetem-e szerinted ?

vnémarika
vnémarika / vnémarika Fri, 2013-01-18 19:04

Bocsánat, hogy ilyen későn válaszolok, azóta már biztosan elkészítetted. Suliba járok és sok a tanulnivalóm. Szerintem birsalmával nem lesz jó, mert az nagyon kemény marad. Ha savanyítjuk a káposztát abba is azt teszünk és elég kemény marad benne. De én a helyedben megpróbálnám. Készítenék egy üveggel birsalmával is. Szia!

Georgina319
Georgina319 Sat, 2012-10-13 14:09

Ma megcsináltam a recepted szerint a céklasalátát. Meddig kell érnie a stelázsi polcon?

vnémarika
vnémarika / vnémarika Sun, 2012-10-14 08:34

Szia Georgina319!
Mi körülbelül egy hónap után bontottuk fel az első üveggel. De lehet, hogy már előbb is jó mert végül is a céklát megfőzöd. Remélem nektek is ízlik majd! Aki idáig megkóstolta mindenkinek finom volt!

Georgina319
Georgina319 Sun, 2012-10-14 10:03

Remélem az íze is finom lesz, mert kinézetre szép. Köszönöm a receptet, és a választ.

vnémarika
vnémarika / vnémarika Thu, 2012-07-05 21:07

Ha fejre állítod az üvegeket akkor nem kell dunsztba tenni. Ez helyettesíti a dunsztolást. Ezt én is csak nemrég csinálom így, de így is tökéletes. Már ha lekvárt készítek is alkalmazom. Vissza fordítom és mehet a polcra. Próbáld ki nagyon finom! Szia! Vnémarika

buborék
buborék Sun, 2011-11-27 11:34

Megcsináltam. Nagyon finom és egészséges. Ajánlom mindenkinek.

vnémarika
vnémarika / vnémarika Sun, 2011-11-27 17:10

Örülök, hogy neked is ízlett! Hamarosan felteszem ide a karfiol savanyúság receptjét is. Ajánlom azt is, biztosan az is elnyeri a tetszésedet! Szia!

vnémarika
vnémarika / vnémarika Sun, 2011-10-23 09:08

A receptkönyvedbe csak úgy tudsz receptet beletenni ha előtte bejelentkezel. Jobb felső sarokba felírod a felhasználóneved és a jelszód, rákattintasz a belépésre és ha már regisztrálva vagy akkor be tudsz menni a receptkönyvedbe. ( Ha nem akkor előtte regisztrálni kell!) Majd visszamész a receptre és ekkor már át tudod tenni! Remélem tudtam segíteni, bár én is még elég kezdő vagyok ilyen téren. Egyébként én is itt üzentem mert szerettem volna letörölni az előző receptet amit beküldtem, de sehogyan sem tudtam.Úgy látszik amit egyszer felteszünk az már rajta marad. Szia! Készítsd el, nagyon finom!

vritus
vritus Fri, 2011-10-21 21:50

Szeretném a receptet a receptkönyvembe menteni. De nem működik a funkció. A megnyitott recept oldalán a receptkönyvbe fülre kattintok, és ekkor visszadob a legújabb receptek kiinduló oldalra. A receptkönyvben pedig nem találom elmentve. Többször próbáltam, több receptnél.
Ne haragudj Marika, hogy itt kérek segítséget. De nem tudom, hol lehet a nosaltynak üzenetet küldeni.
Köszönöm a segítséget előre is.

vnémarika
vnémarika / vnémarika Fri, 2011-10-14 17:10

Az előzőt amit beküldtem töröljétek le, mert nem sikerült a kép sem és rosszul írtam fel a hozzávalókat is. Bocsánat érte, de még elég kezdő vagyok! Üdvözlettel: Vnémarika

417
cékla 2 kg
vöröshagyma 40 dkg
alma 50 dkg
citromlé 1 citromból nyert
víz 1 l
ecet 3 dl
cukor 60 dkg
5 dkg
szalicil 1 kávéskanál
fekete bors 5 szem
babérlevél 1 db
köménymag 0.5 kávéskanál