Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás hajtogatott rudak

Almás hajtogatott rudak
Almás hajtogatott rudak
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerelem volt első látásra... Egy külföldi gasztroblogon akadtam rá... Azonnal ki kellett próbálnom. Bejött a hozzá fűzött reményem. Nagyon puha és könnyű a tésztája, talán a tejpornak és az almás tölteléknek köszönhetően. Érdemes kipróbálni!

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. 1,5 dl langyos vízhez adjunk 1 teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni (kb. 15 perc). Egy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót, a tejport. Egy bögrében keverjük össze villával a tojást 1,5 dl langyos vízzel.
  2. A felfutott élesztőt, a tojásos vizet adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és alaposan gyúrjuk össze, amíg a tészta össze nem áll. Most adjuk hozzá a puha vajat is, és dagasszunk sima, rugalmas tésztát.
  3. Folpackkal lazán takarjuk le, tegyünk rá egy tiszta konyharuhát, majd kelesszük 50-60 percig, míg a tészta kb. duplájára növekszik.
  4. A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk, és néhány percig pihentetjük. (10 perc)
  5. A gombócokat egyenként kb. 12x14 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. Középre csíkban 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, és egyik szélén ujjnyi széles csíkokat vágunk derelyemetszővel (kb. 8-9). Az egyben maradt részt ráhajtjuk a töltelékre, majd áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre.
  6. Ezután a tésztákat megfordítva egy sütőpapírral ellátott sütőlemezre/tepsire tesszük, egymástól 2-3 ujjnyi távolságra. 6 db fér egy sütőlemezre. Lazán takarjuk le folpackkal, és hagyjuk duplájára kelni a rudakat, kb. 45 perc alatt.
  7. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. A tésztát megkenhetjük tojással a sütés előtt, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
  8. Ha nem kenjük le tojással sütés előtt, akkor olvasztott vajjal kenjük meg még forrón, amint kivesszük a sütőből (én nem kentem le). Tetszés szerint meghinthetjük porcukorral, és úgy szervírozhatjuk.

Töltelék

  1. Az almákat meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a vaníliás cukrokkal, a sóval, a 1,1 dl vízzel, valamint a citromlével együtt, és felforraljuk.
  2. Egy csészében csomómentesre keverjük a keményítőt 0,4 dl vízzel, majd hozzákeverjük az almához, és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat, amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 850
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

almás sütemény, almás kelt

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

365
finomliszt 60 dkg
1 csipet
cukor 11 dkg
tejpor 2 dkg
friss élesztő 5 dkg
víz 3 dl
tojás 1 db
vaj 6 dkg
alma 4 közepes db
citromlé 1 ek
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
1 csipet
víz 1.5 dl
étkezési keményítő 4 dkg
vaj 2 dkg