Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás kiflicskék JUDYTH konyhájából

Almás kiflicskék JUDYTH konyhájából
Almás kiflicskék JUDYTH konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt az ősz, hamarosan a tél, az alma szezonja. Sokat sütünk (szerintem) almás sütiket, ebben az időszakban. Ezért is szeretném megosztani veletek, ötletként, hogy én a hagyományos pitén kívül hogyan variálom, teszem változatossá ezeket a sütiket! Nagyon finom, olyan kis kézhez álló, "jövök-megyek, bekapok egyet" sütemény.....vendégvárónak is kiváló.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Töltelék

A teteje bekenéséhez

ajánlat

Meg lehet szórni porcukorral, fahéjas porcukorral, bár én nem tettem meg, mert így szép, s amikor jövünk-megyünk, bekapunk egyet-kettőt, nem kell vigyázni arra, hogy a porcukorral beterítjük a lakást. :) Nem bírjuk megállni. :)
 
Nagyon finom, puha, ízletes fincsiség.
 
Jó étvágyat kívánok hozzá, annak aki elkészíti!
Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék

  1. Először az almatölteléket készítjük el.
  2. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, s a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kinyomkodjuk a levét (ezt megisszuk, ez az igazi 100%-os almalé), egy lábasban 10-15 percig pároljuk, kevergetés mellett, miközben hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, a citrom levét.
  3. Megkóstoljuk, ha valami kell még bele, a szánk íze szerint ízesítjük. Félretesszük hűlni.

Tészta

  1. Miután készen van az almatöltelék, fogjunk hozzá a tésztához.
  2. A lisztet, cukrot, sót, a reszelt citrom héját összekeverjük, a vajjal (vagy margarinnal) elmorzsoljuk, ekkor kerül bele a tojás, a felfuttatott élesztő, majd annyi tejföl, hogy lágy tésztát kapjunk (fokozatosan adjuk hozzá), jól összedolgozzuk. Akkor szuper a tészta, ha az edény faláról, a kezünkről is szépen leválik.
  3. Két cipóra osztjuk a tésztát. Addig állni hagyjuk, amíg kihűl az almatöltelékünk.
  4. Két tepsit (a sütő saját tepsije, de mindenkinek elgondolása alapján) kibélelünk sütőpapírral.
  5. Először az egyik cipót 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk téglalap vagy négyzet alakúra (nem probléma, ha nem pontosan egyformák), majd késsel 16 db négyzetre felvágjuk. (Én a nyújtást is sütőpapíron szoktam végezni.)
  6. A kihűlt almatöltelék felét egy tálban szétadagoljuk ennyi részre, hogy könnyebb dolgunk legyen, s az alma is elfogyjon.
  7. Egyenként a kis lapokat kézzel ellapítgatjuk úgy, hogy nagyjából negyed körcikk alakú legyen, erre kanállal az almahalmokat rákenjük a feléig, majd az ívelt felénél kezdve feltekerjük kifli formára, megigazgatjuk, tepsibe rakjuk. Ne érjenek össze.
  8. Megkenjük a felvert (nem habbá) tojásfehérjével, s előmelegített sütőben (az összeállítás megkezdésekor kapcsoljuk be a sütőt), 150 fokon, alsó-felső sütéssel, 20-30 perc alatt szép színűre sütjük.
  9. A másik cipóval is ugyanígy járunk el.

A teteje bekenéséhez

  1. A tojásfehérjét kissé felverjük (nem habosra), majd ezzel kenjük be a kiflicskék tetejét.
  2. Hogy a sárgája se vesszen kárba, cukorral habosra keverve nagyon finom nasi, s egészséges is.:)
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x38x3 cm
  • elkészítettem: 16 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 969
elküldve: 1
receptkönyvben: 24
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: szüret, buli receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás papucs, almás kifli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1488
finomliszt 60 dkg
vaj 25 dkg
porcukor 15 dkg
1 csipet
tojás 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
friss élesztő 3 dkg
tejföl 150 g
alma 1.5 kg
cukor 5 ek
vaníliás cukor 2 csomag
fahéj 1.5 teáskanál
mézeskalács fűszerkeverék 1 teáskanál
citromlé 1 citromból nyert
tojásfehérje 1 db