Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás kölestorta

Almás kölestorta
Almás kölestorta
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bizarrnak hangzik, pedig isteni.

hozzávalók / 6 adag

  • 10 dkg natúr köles
  • 3 dl tej
  • 2 ek cukor
  • pici vaníliás cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • fél tk fahéj
  • 2 ek búzadara
  • 1 tojás
  • 2 db alma
  • fahéjas cukor az almákhoz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kölest kétszer megmossuk folyó víz alatt, lecsepegtetjük, majd egy edénybe tesszük és ráöntjük a tejet, a cukrot és a pici vajat. Félkészre főzzük, mert még a sütőbe is betesszük. Ha felfőtt, beletesszük a búzadarát, és sűrűre főzzük, majd jól kihűtjük. 
  2. Amíg hűl, szétválasztjuk a tojást, és a fehérjét kemény habbá verjük.
  3. Az almákat meghámozzuk, és kivesszük a magházát, majd vékony szeletekre vágjuk, és megszórjuk a fahéjas cukorral.
  4. Ha kihűlt a köles, belekeverjük a tojássárgáját, a fahéjat, és a citrom levét és héját, és jól elkeverjük.
  5. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
  6. Egy kivajazott tortaformába tesszük a fele masszát. Rátesszük a fele fahéjas almát, majd rátesszük a maradék kölesmasszát, és a maradék almát.
  7. Előmelegített sütőben 170 fokon 30-40 percig sül.
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 21 283
elküldve: 6
receptkönyvben: 162
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Niki44

Mióta szakács: 2012.11.10.
53 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas-almás kölestorta, almás sült köles tortaformában, kölestorta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Niki44
Niki44 / Niki44 Thu, 2013-10-03 14:50

Kedves Anna!
Köszönöm, hogy megosztottad velem/velünk a tapasztalataidat, mert hasznosak voltak. :)) Én baracklekvárt nem használtam, mert elég az a kis fahéjas alma szerintem, de nem rossz ötlet. :))
Köszönöm. Üdv

Anna15
Anna15 Thu, 2013-10-03 11:48

Sziasztok!

Nagyon finom a torta. Tegnap készítettem szülinapi torta lett belőle. Mindenkinek ízlett.

Építő jellegű kritikaként megjegyzem hogy:
Én ennek az adagnak a háromszorosával dolgoztam (citromból elég ez a mennyiség de közben érdemes kóstolgatni az ízesítésnél) és az volt elegendő egy normál 26 cm-es tortaformába.
Az alma réteg helyett reszelt almát használtam 6-8 darabból. Az alma réteget befedő kölesnél érdemes kanalat használni a simításnál, mert az almareszelékhez nem tapad a köles csak ahhoz amivel kened és mindig feljön. Én tojássárgájával kentem be a kanalat mikor elsimítottam és úgy szépen csúszott rajta. A tetejének meg nem árt mert rápirul.
Ha valaki szereti a lágy ízeket annak ajánlom. Nem volt nagyon édes. A barack lekvár nagyon passzolt hozzá, mivel még nem kóstoltam, ezért nem mertem megkenni vele a tetejét, de nagyon megy hozzá.

Köszönöm a receptet.
Üdv