Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-lekváros pite

Almás-lekváros pite
Almás-lekváros pite
95 perc / előkészület: 60 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rengeteg almát kaptunk ajándékba. Már háromszor sütöttem belőle hagyományos almás pitét, de most valami pluszt szerettem volna beletenni. Eszembe jutott, hogy mintha lenne valahol egy almás süti receptem, amit mindig is ki akartam próbálni, csak valahogy soha nem jött össze. Feltúrtam a receptes halmazt, és egy régi újságlapon megtaláltam.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet és a sütőport összeszitáljuk, majd a margarinnal elmorzsoljuk.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét félretesszük.
  3. A morzsalékhoz adjuk a tojássárgáját, a tejfölt, a cukrot és a sót, és tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha elválik a tál falától. Gyors mozdulatokkal érdemes dolgozni, mert a margarin könnyen megolvadhat. Amíg a töltelék elkészül, a tésztát letakarva pihentetjük.
  4. A töltelékhez az almát megmossuk, és ízlés szerint héjastul vagy megpucolva (én ez utóbbit választottam) nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Attól függően, mennyi levet ereszt az alma, egy kicsit ki is nyomkodhatjuk.
  5. A reszelt almát egy lábosban feltesszük a tűzre, és a cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal fűszerezve megpároljuk. Ha kihűlt, a zsemlemorzsával megszórjuk és összekeverjük.
  6. A tepsit kivajazzuk.
  7. A tésztát két részre osztjuk, és az egyiket tepsi méretűre nyújtjuk úgy, hogy a tepsibe terítve egy kis pereme legyen.
  8. Megkenjük a baracklekvárral, majd megszórjuk a durvára tört dióval.
  9. Eloszlatjuk rajta az almát, és a tészta másik felével betakarjuk. Megkenjük a tojásfehérjével. Villával sűrűn megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson.
  10. Előmelegített 180 C fokos sütőben 35 percig sütjük.
  11. Porcukorral és fahéjjal meghintve tálaljuk. (Nekem 28 kocka jött ki belőle.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x20x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 3 051
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Halfilé

Mióta szakács: 2013.10.30.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás-diós pite, lekváros almás pite, almás pite dióval és lekvárral

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

591
finomliszt 30 dkg
sütőpor 0.5 csomag
margarin 15 dkg
tojás 2 db
tejföl 90 ml
cukor 2 ek
1 csipet
alma 2 kg
cukor 3 ek
vaníliás cukor 2 csomag
fahéj 1 ek
zsemlemorzsa 3 ek
sárgabaracklekvár 20 dkg
dió 2 marék