Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-mákos rétes

Almás-mákos rétes
Almás-mákos rétes
95 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az otthoni rétestészta kivitelezés azért mégiscsak pöpec, arról nem beszélve, mennyire jó érzés a család előtt villogni az ünnepi menünél azzal, hogy “én csináltam a tésztáját is”. A boltokban kapható kész réteslapok legtöbbike borzasztó az összetételét tekintve: ha egyszer sikerül nagyobb mennyiségű rétestésztát bekeverni, meggyúrni, érdemes lehet lefagyasztani belőle.

hozzávalók / 6 adag

A rétestésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A rétestésztához

  1. A 25 dkg lisztet, 3 dkg zsírt, sót és az ecetes vizet fokozatosan összegyúrjuk olyan állagúra, hogy ne ragadjon és simán elváljon az edény falától. A vizet részenként adagoljuk hozzá, mert előfordulhat, hogy kevesebb is elég lesz belőle.
  2. A tésztát rajztábla nagyságúra nyújtjuk, majd megkenjük az időközben felolvasztott 12 dkg zsír és 10 dkg liszt keverékével. Állni hagyjuk legalább 25 percig, amíg a zsír megdermed, majd finoman feltekerjük.
  3. Ha vékonyabb réteseket szeretnénk, akkor öt részre, ha vastagabbakat, akkor 3 egyenlő darabra vágjuk a tésztatekercset.
  4. Amennyit felhasználnánk, annyi tésztát leheletvékonyra kinyújtunk - ameddig "engedi magát".

A töltelékhez

  1. Közben a lereszelt almát a mézzel és a fahéjjal egy kevés vajon megpároljuk, majd a tűzről levéve összekeverjük a darált mákkal. Hozzáadjuk a porcukrot.
  2. Egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapokon a tölteléket, óvatosan felgöngyölítjük őket. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 31 596
elküldve: 1
receptkönyvben: 290
elkészítve: 16/16
Facebookon megjelent: 1

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: rétes
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás rétes, mákos rétes, rétes házi készítésű tésztából

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bévi48
mamuka / Bévi48 Mon, 2014-12-08 18:58

Jó a sima zsír is, az is sertésnek a zsírja. :)) De sokkal egyszerűbb,ha réteslapot veszel,és azt töltöd be,úgy is finom. Éppen ma sütöttem ilyen töltelékkel bolti réteslapból rétest,és nagyon finom volt.

gullerzso
G. Zsófi / gullerzso Wed, 2014-08-20 14:39

Most készítettem el, mit ne mondjak, nagyon finom volt, bár azaz 1 tk só egy picit érződött, illetve az almából is lehetett volna több, de nálam volt még diós és meggyes is. Köszönöm hogy feltetted a receptet! :)

755
rétesliszt 35 dkg
mangalica zsír 15 dkg
tojás 1 db
1 teáskanál
víz 1 dl
almaecet 1 teáskanál
mák 25 dkg
alma 3 közepes db
méz 2 ek
porcukor 3 ek
fahéj 0.5 kávéskanál