Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás marcipános rolád karamellel borítva

Almás marcipános rolád karamellel borítva
Almás marcipános rolád karamellel borítva
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mostanában kedves barátunk pálinkáival kísérletezgetek, melyikből milyen finomságokat tudok alkotni. Most az alma pálinkán volt a sor. Sok finomság jutott eszembe, íme az egyik közülük.
Az alma pálinka karakteres íze ad egyfajta pluszt ennek a finom, gyümölcsös desszertnek. Elkészítését tekintve egy nagyon könnyű sütemény, amit a marcipán és a karamell szinte ünnepivé varázsol.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A töltelékhez

A karamellhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük, egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, amit megkenünk vajjal, és kiszórunk liszttel.
  2. A piskótához egy nagyobb tálban a tojásokat és a cukrot gépi habverő legnagyobb fokozatán, fehéredésig felverjük, majd apránként hozzákeverjük a lisztet.
  3. A masszát beleöntjük a tepsibe, és készre sütjük.
  4. Miután megsült, a sütőpapír segítségével feltekerjük, és így hagyjuk hűlni.
  5. A töltelékhez az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, majd vékony szeletekre vágjuk.
  6. Egy magasabb falú serpenyőben vajat melegítünk, majd hozzáadjuk az almát, a cukrot és a reszelt citromhéjat és fedő alatt, kis lángon pároljuk. Mikor az alma megpuhult, hozzáadjuk a gyömbért, a fahéjat és a pálinkát.
  7. Nagyobbra vesszük alatta a lángot, és összeforraljuk. Ne legyen a töltelék teljesen száraz, mert úgy finom, ha a piskótát átjárja a finom édes, fűszeres szaft. Míg a töltelék hűl, addig elkészítjük a karamellt a tetejére.
  8. Egy mártásos edényben felhevítjük a cukrot, míg karamell nem lesz belőle, hozzáadjuk a vajat, majd a tejet és az egészet folyamatosan kevergetve simára forraljuk. Mikor kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, de csak annyira, hogy ne dermedjen meg teljesen.
  9. A piskótalapot kiterítjük, az alma tölteléket elsimítjuk a tetején, és a marcipánt apró darabokra vágva elosztjuk rajta, úgy, hogy mindenhová jusson. Majd az egészet óvatosan feltekerjük, és tálra téve beborítjuk a még folyós karamellel. Miután bevontuk, hűtőbe téve pihentetjük tálalásig, hogy jól összeérjenek az ízek.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40cm cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 639
elküldve: 8
receptkönyvben: 301
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap, karácsonyi édességek, szilveszter, újév, Valentin-nap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás marcipános piskótatekercs, marcipános rolád almapálinkával, marcipános piskótatekercs karamellmázzal

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

churry.dorka
churry.dorka Mon, 2012-11-05 21:13

Szia Veruss!
Tegnap elkeszitettem a tekercsed..tenyleg nagyon finom volt es nem gondoltam volna,de igy elsore is nagyon jol nezett ki!!Persze mar nincs belole..:)A karamellel volt egy kis gondom,meg sosem csinaltam,eleg kemeny lett..a tied viszont csak vekony retegnek latszik!!:) De igy is nagyon finom es tenyleg nagyon mutatos lett,a piskotat massal megtoltve is ki fogom probalni!!
Koszi a receptet!!Dorka

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2012-11-05 23:00

Kedves Dorka!
Nagyon örülök, hogy ízlett a tekercs:-) A karamell, hogy ne legyen roppanós, kemény, vajat teszek hozzá és pár csepp tejet, azzal lehet játszani, hogy a kívánt sűrűséget elérjük.
Üdv,
Veruss

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2012-11-03 13:57

Szia Dorka!
Örülök, hogy tetszik a recept, ha nincs pálinka, anélkül is el tudod készíteni. Tökéletesen működik alkohol nélkül is. Én még amit pálinka helyett el tudok képzelni bele esetleg, valamilyen édes fehér bor.
De hidd el, alkohol nélkül is tökéletes.
Üdvözlettel,
Veruss

churry.dorka
churry.dorka Sat, 2012-11-03 00:39

Kedves Szivasgomboc!!
Eszmeletlen jol nez ki a tekercsed..nagyon tetszik a recept,de sajnos en semmilyen palinkat sem tudok szerezni :(((Nagyon kreativ vagy,tudnal esetleg valami mas alkoholt javasolni helyette??
Elore is koszonom..Dorka

378
tojás 5 db
cukor 5 ek
finomliszt 4 evőkanál
alma 8 db
marcipán 10 dkg
pálinka 0.5 dl
nádcukor 5 dkg
vaj 3 dkg
fahéj 1 kávéskanál
gyömbér 1 kk
cukor 5 ek
vaj 4 dkg
tej 1 dl