Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-mazsolás pirozski

Almás-mazsolás pirozski
Almás-mazsolás pirozski
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nincs Oroszországban talán egy vendéglátó sem, aki tea és pirozsok nélkül invitálna magához vendéget. Jellegzetes változata ennek a süteménynek a káposztával, illetve hússal töltött. Elvileg bármilyen egyéb egzotikus töltelékkel is stimmel a recept.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

ajánlat

Teához vagy magában is egyaránt kiváló édesség!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 3 ek-nyi kefírt elkeverünk 2 tk-nyi cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt. 
  2. A liszthez öntjük a cukrot, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót és a vajat. Alaposan elmorzsoljuk a vajat a lisztben.
  3. Ha az élesztő felhabzott (kb. 10 perc) hozzáöntjük a tésztához a maradék kefírrel együtt, beleütjük a tojást.
  4. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, addig kell a kezünkben csűrni-csavarni, míg az onnan magától le nem válik (kb. 8-10 perc). Adhatunk hozzá lisztet, ha nagyon ragad. 
  5. Ezután letakarjuk egy ruhadarabbal, és hagyjuk az élesztőt dolgozni benne kb. 1 órán át.
  6. A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk. Nagyobb részét (kb. 700 g-nyit) lereszeljük, a maradék almákat apróra felkockázzuk. Leszórjuk cukorral, hagyjuk hogy levet eresszen.
  7. Kinyomkodjuk alaposan az almalevet, áttesszük a száraz részt egy másik tálba. Beleszórjuk a mazsolát, és mézet, citromot teszünk bele. Fahéjból keveset tegyünk, mivel a fahéj-mazsola kombináció nem a legszerencsésebb, épphogy csak egy kicsit érezzük benne az ízét!
  8. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, nagy átmérőjű pohárral kiszaggatjuk körökre. 
  9. Mindegyikbe rakunk a töltelékből, tetszés szerint hajtjuk (félbe), összenyomkodjuk az illeszkedéseknél, majd sütőlapra rakjuk.
  10. Megkenjük a tetejüket a felkavart tojássárgájával.
  11. Sütőben aranybarnára sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 228
elküldve: 1
receptkönyvben: 125
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Boyar

Mióta szakács: 2011.01.25.
4 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: orosz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás-mazsolás teasütemény, orosz süti almásan

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2011-03-31 12:56

Ez nagyon tetszik. Felveszem a "havégreleszesgykisidőm, azonnalmegcsinálom" lapomra.:)
Köszönet érte!
Szép napot!
Üdv:
Nóra

879
finomliszt 200 g
rétesliszt 200 g
vaj 8 dkg
kaukázusi kefir 2 dl
tojás 1 db
cukor 8 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
friss élesztő 20 dkg
1 csipet
alma 1 kg
cukor 10 dkg
méz 3 ek
mazsola 15 dkg
fahéj 1 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 fél citromból nyert
tojássárgája 1 db