Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás napsugár kalácskák

Almás napsugár kalácskák
Almás napsugár kalácskák
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden alkalommal úgy gondolom, hogy az épp elkészített kalács a legnagyobb szerelmem. Aztán jön a következő, és bebizonyosodik, hogy tévedtem. Így volt ez most is, amikor megláttam ezt a kalácsot egy ázsiai blogon. Természetesen saját recepttel, és egy kis almás töltelékkel sütöttem meg. Nekem a napocskához hasonlít a legjobban, ezért is adtam neki ezt a nevet. A készítés lépései képekben megtekinthetők a blogon.

hozzávalók / 8 adag

Tésztához

Töltelékhez

Tetejére

ajánlat

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk a meleg, de nem forró tejben, megszórjuk 1 ek cukorral, és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk.
  3. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk.
  5. Csinos kis bucikat formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe veszünk, és a széleit a közepe felé húzzuk, majd fejjel lefelé letesszük.
  6. Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.

Töltelékhez

  1. Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és kicsavarjuk. A levére nem lesz szükségünk.
  2. A reszelt almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a mogyorót. Jól összekeverjük.
  3. Egy golyót kb. 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 30*16 cm.
  4. A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek almás tölteléket, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.
  5. A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.
  6. Egy éles késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt, és nem kerül alulra a csíkok vége.
  7. A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.
  8. A kalács két végét összedugjuk. (A biztonság kedvéért én fejre fordítottam, és a csíkok végét a tészta széléhez csíptem.)
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb, és hagyjuk még 30 percet kelni.

Tetejére

  1. Lekenjük 1 tojássárgája és 1 tk tej keverékével.
  2. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38×30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 41 409
elküldve: 30
receptkönyvben: 949
elkészítve: 52/52
Facebookon megjelent: 2

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás kelt tészta, almás töltött kelt tészta, almás kelt napocska

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

-Likőr-
-Likőr- Thu, 2014-10-09 19:46

Kedves Andi,
alig egy órája találtam egy csodás kalácsot fb-on, és a formája után gondoltam, valami 'rózsa' lehet:-) Így bukkantam guglin a te rózsakalácsodra, (meg is osztottam:-) onnan pedig így-úgy ide, ehhez a kalácskához. Gyönyörűségesek, mindenképp el fogom készíteni, köszönet a receptekért! :-)
Anikó

anita86
anita86 Fri, 2014-03-07 01:26

Kedves Andrea! Köszönöm a receptet, nálunk mákos töltelékkel készült és sikert aratott! A harmadiknál már a formázásba is belejöttem, lesz ismétlés! Anita

veressandrea
Andi80 / veressandrea Fri, 2014-03-07 17:01

Kedves Anita, Nagyon örülök, hogy elkészítetted. Kedves egészségetekre :-) Kellemes hétvégét kívánok! Andi

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Sat, 2014-03-01 20:39

Nagyon szép,és a blogodon megnéztem.Elkészítem,de csak a felét,mert a párom csak kevés kelttésztát eszik,én meg semennyit sem.Csupán a szépségéért készítem el.

kovaevakiss
kovaevakiss Wed, 2014-02-26 20:41

Tegnap láttam ezt a receptet a facebookon, és ma már megsütöttem. Felét vettem mindennek, így négy darab lett. Kettő túrós és kettő diós készült. Előbb papírral próbáltam ki a hajtogatást, utána a tésztával. Sikerült, finom lett, máskor is meg fogom sütni.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2014-02-26 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.02.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

bettinea
bettinea Tue, 2014-02-25 21:45

Köszönöm szépen Mindkettőtöknek! Így már tényleg nagyon egyszerűnek tűnik =) És veszett jól néz ki, meg fogom csinálni!

palice
palice / palice Tue, 2014-02-25 21:16

A kep utan mar tudtam,hogy a Te recepted! :) Nagyon guszta,mint minden amit felteszel!
Udv,Alice.

pobetty
pobetty Tue, 2014-02-25 16:54

Kedves bettinea! Kerestem és én már megtaláltam, mert leírás alapján elég nehéznek tűnt, de nem az. :-) Andi blogján az AranyTepsin keresd! Szerintem kifogom próbálni. Köszönöm a receptet!

bettinea
bettinea Tue, 2014-02-25 16:46

A hajtogatásról nem tudnál képeket készíteni? Mert én a leírás alapján sajnos nem tudom elképzelni.

442
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
tej 2.5 dl
cukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
margarin 5 dkg
méz 1 ek
0.5 kávéskanál
alma 6 közepes db
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 2 ek
fahéj 1 tk
törökmogyoró 2 dkg
tojássárgája 1 db
tej 0.5 ek