Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás piskóta tejfölös krémmel

Almás piskóta tejfölös krémmel
Almás piskóta tejfölös krémmel
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fotón kakaóöntet van: 3 ek porcukor, 2 ek kakaó, 3 ek víz, diónyi vaj és 50 g csokibevonó. Ezeket felolvasztom, majd rátöltöm a sütire.

Aki édesebben szereti, a krémet lehet több cukorral készíteni. Alma helyett körtét is használhatunk.

hozzávalók / 6 adag

Almás réteg

Tészta

Krém

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, négybe vágjuk.
  2. A cukrot világosra karamellizáljuk, hozzáadjuk az 1 dkg vajat, majd belerakjuk az almadarabokat, és beleforgatjuk a karamellbe (ha nem elég lédús az alma 1-2 ek vizet is adhatunk a karamellhez). Lefedjük, és pár perc után lezárjuk a lángot.
  3. Elkészítjük a piskótát. A tojásfehérjékből a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, egyenként belekavarjuk a tojások sárgáját, az olajat és a citromhéjat, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe lerakjuk az almát, hogy egymást érje, majd rátöltjük a piskóta masszát, és megsütjük. Amikor a tészta szépen feljött, és kezd pirulni, mérsékeljük a lángot, kb 20 perc után tűpróbát végzünk, ha nem ragad, elzárjuk a lángot, és félig nyitott ajtóval még pár percig bent hagyjuk. Miután kivettük a sütőből, és langyosra hűlt, ráteszünk egy sütőpapírt és egy tálcát, kiborítjuk, hogy az alma felülre kerüljön, majd a sütőpapírral együtt visszatesszük a tepsibe (hogy a krém, amit majd rátöltünk ne tudjon lefolyni). Itt hagyjuk kihűlni.
  5. Amíg a tészta sül, elkészítjük a pudingot. Amikor kész, levesszük a lángról, és belekavarjuk az 5 dkg vajat, hogy ne csomósodjon, majd hozzáadjuk a tejfölt (20%-os), és teljesen simára kavarjuk. Nem forrón, de még melegen, amikor még önthető, rátöltjük az almára, elsimítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni, a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megkeményedjen.
  6. Bevonjuk tortabevonóval vagy kakaóöntettel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 112 499
elküldve: 52
receptkönyvben: 763
elkészítve: 49/52
Facebookon megjelent: 2

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás tejfölös sütemény, almás piskóta tejfölös pudinggal, almás sütemény tejfölös pudinggal

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Trixi63
Trixi63 Fri, 2019-01-11 11:59

Kedves Piroska,
Milyen fajtájú almát javasolsz, hogy ne áztassa el a piskótát?
Köszönettel: Trixi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2019-01-11 14:43

A téli alma nem annyira nedves, de ha dinszteléskor jobban elpárologtatod a nedvességet nem lesz probléma. A savanykás almának jobb az íze, de citromlével is lehet gazdagítani.

stency
stency Fri, 2018-09-14 15:09

Köszönöm szépen! Múlt vasárnap óriási sikerem volt vele. Nagyon nagyon finom.

Mamikabzs
Mamikabzs Sun, 2018-02-18 13:17

Elkészítettem, és sajnos nem sikerült. Ez a receptet nem ajánlom!
Mindent a leírás szerint csináltam, a piskótát az alma teljesen eláztatta, úgy tudtam megmenteni, hogy újra fejtetőre állítottam, és egy sor babapiskótával "alátámasztottam".

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2018-02-18 18:35

Sajnálom, hogy nem sikerült.Lehet, hogy az alma volt nagyon lédús. Alább haton jeleztek vissza, hogy jól sikerült. Gyakran sütöm, még soha nem volt problémám vele.

Sissy17
Sissy17 Thu, 2015-12-10 17:23

Kedves Piroska!
Nagyon finom a süti, nem tudtunk neki ellenállni.
Mindenkinek nagyon ízlett.
Üdv.:Sissy

Wawa
Wawa / Wawa Sun, 2015-11-22 20:42

Kedves Piroska,

a recepted - mint mindig -, most is csodálatos. A családom nagy örömmel fogadta, és csak egy "kifogásuk" volt: túl hamar fogyott el!

Nagyon köszönöm, hogy ezt a receptet is megosztottad velünk.

kittike23
kitti25 / kittike23 Sat, 2015-11-07 10:27

Kedves Piroska,

Ma megyünk vendégségbe, és megígértem hogy sütök almás sütit, és erre a sütire esett a választásom :) Azt szeretném kérdezni hogy te hogy csinálod meg a karamellizálást? Nekem nagyon csomós lett, bár öntöttem hozzá vizet, megszórtam cukorral az almákat és úgy is pároltam...Te hogy csinálod?? A citromhéj mikor megy azt almákra? Valamint a piskótába nem kellene sütőpor?

Köszönöm a válaszod, :)

Kitti

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2015-11-08 12:40

Sajnos elkéstem a válasszal, gondolom, hogy már elkészítetted. Nem baj, ha csomós a karamell, úgy kell belerakni a tepsibe. Majd sütés közben szépen felolvad. A citromhéjat rászórhatod az almára, amikor a tepsibe tetted, de akár hozzákavarhatod a piskótához is.

kittike23
kitti25 / kittike23 Sun, 2015-11-08 15:10

Köszönöm szépen a választ :) Így is nagyon finom lett a süti elfogyott, és mindenkinek nagyon ízlett :) Legközelebb így fogom csinálni a karamellt :) Köszönöm a receptet :)

sudli
sudli Sun, 2014-11-30 15:15

Már kétszer elkészítettem, hihetetlenül finom, könnyű, abbahagyhatatlan sütemény. Másodjára karamell ízű pudingporral csináltam, és csoki nélkül, így is tökéletes. A karamellizálással akadnak még gondjaim, de az eredményt még így sem tudtam elrontani! :) Ja, és a piskóta...mindig ilyen piskótát szerettem volna készíteni!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2014-12-01 08:12

Mindig boldog vagyok, ha ilyen visszajelzést kapok, mert nem dolgoztam hiába. Köszönöm, hogy megírtad.

timinja
timinja Sun, 2014-11-16 10:45

Elkészítettem,nagy sikert aratott!:-) Köszi a receptet,ez lett a kedvenc almàs sütim!

Kőri Ibolya
Kőri Ibolya Mon, 2014-01-06 22:36

Gratulálok kedves Piroska, nagyszerű a piskótád , tíz csillagos . kösz a recept, tisztelettel, Ibolya.

Mida8181
Mida / Mida8181 Thu, 2013-12-12 13:17

Kedves Piroska,
Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy ha pénteken elkészítem a sütit, még vasárnapra jó-e?

Kasziba Zsuzsi
Kasziba Zsuzsi Mon, 2013-11-25 00:11

Kedves Piroska!
Ma elkészítettem a süteményed. Amikor a képet megláttam először, éreztem, hogy ez finom lehet. És ma, amikor az almák megpárolódtak a karamellás lében, tudtam, hogy isteni lesz, és nem is csalódtam. Mindenki el volt ragadtatva, mert az ízek tökéletesen harmonizálnak, és nem túl édes. Biztosan sokszor fogom megcsinálni.
Üdv: Zsuzsi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-11-25 08:08

Kedves Zsuzsi!

Nagyon örülök, hogy sikered volt a sütivel és köszönöm szépen, hogy visszajeleztél. Üdvözlettel: Piroska

osarolta
osarolta Sun, 2013-11-24 14:33

elkészítettem, nagyon finom, ajánlani tudom mindenkinek, annyit változtattam, hogy több cukrot tettem az almára es a pudingba is. Köszönöm a receptet.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-11-25 08:04

Azért is írtam, hogy lehet több cukrot tenni, mert nem túl édes, de a családom így szereti. Örülök, hogy finomnak találtad.

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-11-09 21:11

Köszönöm a receptet, az ötletet Piroskám. Gyönyörűséges, csak nyeltem egy nagyot, ahogy megláttam:)) Szép hétvégét, puszim:) G

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2013-11-10 07:27

Gabikám köszönöm szépen. Tudod sok almánk lett az idén, ezért próbálom minél változatosabban felhasználni. Neked is szép hétvégét. Puszi: Piroska

597
alma 1.4 kg
cukor 4 ek
vaj 1 dkg
citromhéj 1 tk
tojás 4 db
cukor 4 ek
finomliszt 4 evőkanál
napraforgó olaj 3 ek
citromhéj 1 teáskanál
tejszínízű pudingpor 2 tasak
tej 8 dl
cukor 7 ek
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 5 dkg
tejföl 2 dl