Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás pite HK konyhájából

Almás pite HK konyhájából
Almás pite HK konyhájából
125 perc / előkészület: 15 perc sütés: 110 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyu Jézuskától kaptam egy pitesütő formát:), így nem volt kérdés, hogy a hétvégén almás pitével fogom felavatni. Mondanom se kell, hogy isteni lett a pite, vanília fagyival még finomabb lenne, de "csak" tejszínhab volt itthon...

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, belemorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a hideg vizet is, és gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk a tésztát, és fél órára a hűtőben pihentetjük.
  2. Miközben pihen a tészta, megpucoljuk az almákat, kivágjuk a magházát, és felszeleteljük. Egy tálba téve meglocsoljuk a citrom levével, összekeverjük cukrokkal és a fűszerekkel.
  3. A hűtött tésztát kétfelé osztjuk, 1/3 - 2/3 arányban.
  4. A nagyobbik részt vékonyra kinyújtjuk, és a piteformába tesszük úgy, hogy a széle 2 centire kilógjon a formából.
  5. Megszurkáljuk egy villával a tésztát, megszórjuk a zsemlemorzsával vagy a darált dióval, beleöntjük az almás tölteléket, amire rávagdossuk a vajat.
  6. Most jöhet a kisebb adag tészta, amit szintén vékonyra kinyújtunk, és rátesszük a pite tetejére, a két tészta szélét összenyomkodjuk.
  7. Egy késsel bevagdossuk a pite tetejét, hogy a keletkező gőz eltávozhasson a sütés közben.
  8. Végül a pite tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített 230 fokos sütőbe tesszük. Ezen a hőfokon 10 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 180 fokra, és még egy órán keresztül sütjük a pitét, míg szép barna nem lesz. Langyosra hűtve tálaljuk fagyival vagy tejszínhabbal.
Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 303
elküldve: 3
receptkönyvben: 31
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mi van itthon

Mióta szakács: 2012.02.18.
92 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás lepény, almás pie, gyümölcsös pite

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Othello
Othello / Othello Wed, 2013-01-16 08:39

Nagyon gusztusos a süti és ki fogom próbálni, de nekem az 1 óra 10 perc sütés rendkívül soknak tűnik. Ez egy vékony tészta, miért kell ilyen sokáig sütni?

Hegedűs Kriszta
Mi van itthon / Hegedűs Kriszta Wed, 2013-01-16 10:50

Igen vékony a tészta, de ha belegondolsz, 2 réteg tészta van plusz a nyers alma, aminek szintén meg kel puhulnia. Félidőben mikor megnéztem még nyers volt a süti. Próbáld ki, hogy pl 40 perc sütéssel milyen lesz, ha nem jó még max visszateszed a sütőbe. :) üdv, HK

839
finomliszt 40 dkg
cukor 5 dkg
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 25 dkg
víz 8 ek
tojás 1 db
alma 9 nagy db
citromlé 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 6 ek
fahéj 2 tk
szegfűszeg 0.5 teáskanál
vaj 1 ek
zsemlemorzsa 2 ek