Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás pite - kicsit másképp

Almás pite - kicsit másképp
Almás pite - kicsit másképp
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A munkahelyem mellett van szerencsémre egy szuper jó biobolt, és vegetáriánus étterem egyben. Délben szoktam ott ebédelni, és persze a sütijeiket is nagy előszeretettel fogyasztom. Nagyon finomak. Gondoltam, most kipróbálom én is az egyiket. A hagyományos almás pite receptemet váltottam le. A lisztet kicseréltem teljesőrlésűre, tejfölt saját gyártású kefírre, cukrot mézre. Tojás sincs benne. A többi hozzávaló ugyanaz, és így is szoktam készíteni. Szinte ugyanolyan lett, mint az étteremben, amit nagyon szeretek:-)) 

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, és a sütőporral. Hozzátesszük a margarint, és azt elmorzsoljuk. Beleöntjük a kefírt, 50 g mézet, és összegyúrjuk a tésztát.
  2. Megtisztítjuk az almákat, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a megmaradt 80 g mézet, a fahéjat, és összekavarjuk.
  3. Előmelegítjük a sütőt.
  4. A tésztát lemérjük, és elfelezzük (nekem 430 g lett a fele).
  5. Az egyik adagot lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra, kb. 25 x 35 cm nagyságúra, és kikapírozott tepsibe fektetjük. A diót elosztjuk a tésztán, arra rátesszük az almát, amit még véletlenül sem nyomkodjun​k ki!
  6. Kinyújtjuk a másik adag tésztát is, és ráhelyezzük az almára. 
  7. Villával viszonylag sűrűn megszúrkáljuk, és betesszük a sütőbe, megsütjük.


 

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x 35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 548
elküldve: 11
receptkönyvben: 349
elkészítve: 24/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás pite tönkölylisztből, reform almás pite

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sat, 2015-09-26 20:31

Kedves Vicikó!
Kíváncsiságból néztem meg az almás pite recepteket, a tied nyerte el a tetszésemet a fotók alapján, és tetszett, hogy kiemelted, hangsúlyossá téve, hogy az almát nem kell kinyomni. Nekem jól bevált almás pite receptem van, de egyszer kipróbálom a te recepted szerint a tésztát. Az almát én nem reszelem, hanem uborkagyalun vékonyra szeletelem, (érdemes kipróbálni) úgy nagyon finom szaftos lesz, az almának pedig a levét is (van, mert kissé cukros) rámerem amikor a tésztára simítom. Az alsó tészta lapot étkezési búzacsírával szórom meg, így nem lesz szalonnás a tészta, persze a dió tudom ugyanezt a célt szolgálja, s talán jobb is. Volt akinek az én almás pitém ízlik és olyat akar sütni, de hiába mondom, hogy az almát levesestől tegye rá, de ő szereti meginni az alma levét, javasoltam, hogy arra külön készítsen, mert ha kinyomja akkor már nem lesz olyan.
A legtöbb almás pite fotón látszik, hogy kinyomták az almát és hát úgy is néz ki mint ha fűrészporos lenne.
üdv: Margó

Kodia1
Kodia1 Sun, 2014-10-12 19:48

Szuper recept! Kókuszzsírt tettem a tésztába margarin helyett, jó lett. Legközelebb egy nagyon kicsit kinyomom az alma levét. Egész nap csipegetek belőle :-)

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2014-10-15 08:35

Örülök, hogy tetszett a recept,és ízlett a süti.
Természtesen, lehet kókuszzsírt is, és vajat is használni margarin helyett.
Köszi, hogy megírtad a véleményed.
Üdv:-) Vici

loeb
Tóth Bernadett / loeb Mon, 2013-07-29 14:16

Szia!
Nagyon jól néz ki ez a süti, mindenképpen ki fogom próbálni :).
Szerinted a lisztet lehet helyettesíteni zabpehelyliszttel?

Üdv: Berni

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-01-21 15:59

Szia Marcsi!

Nem épp kókuszzsírral, de vajjal készítem.

Ez egy régi, jól bevált szakácskönyvből való recept, általam való átváltoztatása. Abban még margarint írtak, egyszerűen így került bele. Megjelent itt a recept, már más is kritizálta a margarint, de utána már nem akartam kijavítani a recept leírását. ( értelmetlen lenne akkor egy-két hozzászólás )
Nem is használok egyébként semmire sem margarint, egészségtelen, én is tudom.
Kókuszzsírt még nem próbáltam, milyen, szoktál vele sütni?

Üdv: Vici

Lardee32
Lardee / Lardee32 Tue, 2013-01-22 09:34

Szia Vici,

sütöttem igen, de kicsit óvatos vagyok vele, mert nem feltétlenül váltja ki a vajat vagy margarint 1 az 1ben.
Vajból milyet használsz ? Nálunk az a gond, hogy se a lányom, sem én nem ehetünk vajat, mert nagy a zsírtartalma.

Üdv: Marcsi

Dorkó
Dorkó Thu, 2012-03-01 11:20

Kedves mindenki! :)
A sütőpor helyett nem lehet szódabikarbónát beletenni?
VAgy rosszul gondolom, hogy az egészségesebb lenne a sütőpornál?

Bindu
Bindu Mon, 2012-08-20 18:58

(bio) foszfátmentes sütőport is lehet használni, vagy szódabikarbóna-borkő keveréket (a szódabikarbóna magában sem jó).

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2012-02-10 09:41

Kedves Vicikó!
Gyakorlatilag mindent lecseréltél egészségesre,csak a margarint nem. Ha egészségeset akarsz,felejtsd el a margarint örökre! : ) Éva

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2011-12-24 16:40

Kedves Józsi!
Örülök, hogy ízlik, jó étvágyat hozzá, és valószínű a többi karácsonyi finomsághoz is :-) !
Kívánok én is Neked boldog Karácsonyt!
Ja, és csoda helyes a kutyusod! Mi sajnos már csak fényképen nézhetjük a Dorkánkat.....Ő is németjuhász volt...
Üdv: Vici

528
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 400 g
sütőpor 1 csomag
margarin 200 g
kefir 250 ml
méz 130 g
1 csipet
alma 6 közepes db
fahéj 1 kk
dió 50 g