Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás pite Selectfood módra

Almás pite Selectfood módra
Almás pite Selectfood módra
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kifejezetten erre a receptversenyre készítettem ezt a süteményt. Nemesen egyszerű finomság, az almás pite kötelező hozzávalóival - almával, dióval, fahéjjal -, amit a bodzavirággal igazán tavasziasra sikerült varázsolnom.

hozzávalók / 6 adag

A diómarcipánhoz

A bodzavirágsziruphoz és a karamellhez

A tésztához

A tejszínhabhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük egy hőálló tálkába vagy egy befőttes üvegbe a bodzavirágot a 70 g nádcukorral, öntsük fel a forró vízzel, zárjuk le a tetejét, és hagyjuk állni legalább egy órán át. Így hagyható akár egyik napról a másikra is. Szűrjük le.
  2. Készítsük el a diómarcipánt: forraljunk fel vizet, és blansírozzuk benne 1-2 percig a diót, majd emeljük ki a vízből, és ahogyan hűl, türelmesen húzogassuk le mindegyikről a héját.
  3. A vaníliás cukorral összekeverve daráljuk finom péppé. Össze is fog állni, nem lesz szükség folyadékra, de ha mégis, akkor pár csepp jéghideg vízzel állítsuk össze.
  4. Tekerjük folpackba, és pihentessük a hűtőben, majd formázzunk belőle tojásokat. Én ebből a mennyiségből 8-10 db-ot gyúrtam, és céklamorzsában hempergettem meg őket a mintázás céljából - ez el is hagyható. Ez a fajta marcipán hűtőben akár hetekig is eláll.
  5. A tésztához keverjük össze a diót, a tönkölylisztet és egy kis sót, morzsoljuk el vele a vajat, adjuk hozzá a tojást és 30 g szirupot, s gyúrjunk belőle tésztát. Csomagoljuk be folpackba, és tegyük egy órára a hűtőbe.
  6. 180°C-ra melegítsük elő a sütőt. Nagyon vékonyan vajazzunk ki egy kb. 21 cm átmérőjű piteformát, és nyomkodjuk bele a diós tésztát úgy, hogy legyen egy kis pereme.
  7. 15 perc alatt süssük elő a sütő középső fokozatán.
  8. Keverjünk a maradék szűrt bodzavirágsziruphoz 50 g nádcukrot és a fahéjat, majd egy erre alkalmas fém edénykében (tehát nem teflon, nem kerámiabevonatú) főzzük fel, sűrítsük be karamellé. Ha kész, öntsük az elősütött pitetésztára.
  9. Közben az almákat vágjuk félbe, emeljük ki a magházukat, és egy éles késsel szeleteljük fel nagyon vékonyan.
  10. Rendezzük őket a körbe-körbe, a pite szélétől befelé haladva. Nem baj, ha több rétegben kerülnek rá az almaszeletek. A bodzavirágért rajongók tehetnek az alma és a karamell közé a szirupból visszamaradt virágokból is.
  11. Süssük készre kb. 20 perc alatt.
  12. Adjuk a tejszínhez a vaníliarúd(ak) kikapart magjait és a gyümölcscukrot, s verjük habbá. Fogyasztásig tároljuk hűtőben.
  13. Kínáljuk a piteszeleteket egy-egy kanál vaníliás tejszínhabbal és diómarcipán-tojással.
  14. Tipp: A tejszínhab helyett tejszínfagylaltot is készíthetünk a süteményhez.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 21 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 809
elküldve: 1
receptkönyvben: 37
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Selectfood

Mióta szakács: 2012.08.07.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: Anyák napja, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás pite másképp avagy sült almaszeletek diós linzertésztán fahéjas bodzavirág-karamellel, vaníliás tejszínhabbal és diómarcipán-tojással

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Selectfood
Selectfood / Selectfood Sat, 2013-04-06 08:02

Köszönöm szépen, Zsuzsa! Szerintem csak a dióbél héjtalanítása macerás, a többi lépés egészen egyszerű, a tésztát még nyújtani sem kell. ;)
Bodzavirágom nekem még volt tavalyról megszárítva egy befőttesüvegben, de hamarosan megint itt lesz a szezonja. De addig is egy ötlet: a szirup egy részét bodzavirágszörppel is helyettesíteni lehet, de akkor oda kell figyelni a cukor mennyiségére - lehet, hogy nem is kell hozzáadni. Ízlésfüggő. ;)

599
dió 75 g
nádcukor 30 g
bodzavirág 12 g
nádcukor 120 g
víz 180 ml
fahéj 1 ek
dió 100 g
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 115 g
1 csipet
tojás 1 db
vaj 25 g
alma 3 db
citromlé 1 ek
habtejszín 3 dl
vanília 2 db
gyümölcscukor 20 g