Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás pite zabpehelyliszttel és édesítőszerrel

Almás pite zabpehelyliszttel és édesítőszerrel
Almás pite zabpehelyliszttel és édesítőszerrel
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti receptet azért alakítottam át, mert nem eszünk fehér lisztet és cukrot. A süti íze így majdnem hogy teljesen ugyanaz, mint anno nagymamám almás pitéjének.

Nagymamám készítette mindig ezt a  nagyon finom pitét. Miután meghalt, sokáig nem volt meg a receptje, majd nagypapám egyszer csak megtalálta.

Az eredeti recept így szólt:

  1. 3 bögre réteslisztet 4 dl tejföllel 1 csomag sütőporral, 10 dkg vajjal, 1 bögre cukorral összedolgozunk, a tésztát két részre osztjuk, és mind a kettőt tepsi nagyságúra nyújtjuk.
  2. A 1,5 kg almát megpucoljuk, lereszeljük, és miután jól kinyomkodtuk, a grízzel megszórt tészta tetejére tesszük, fahéjjal megszórjuk. A másik tésztalapot ráborítjuk, tojássárgával megkenjük, megszurkáljuk.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ajánlom azoknak, akik szintén kerülik a fehér lisztet és a cukrot, de mégis egy finom gyümölcsös házi sütire vágynak. A zabpehelylisztnek lassú a felszívódása, így beilleszthető a diétába.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megpucoljuk, és lereszeljük az almát. (Én egy kis citromlével szoktam elkeverni, hogy ne barnuljon meg, és finom ízt is kölcsönöz a sütinek.)
  2. A hozzávalókat az alma, a zabkorpa és a fahéj kivételével összegyúrjuk.
  3. A tészta felét tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd kivajazott, kilisztezett tesibe tesszük.
  4. A tésztát vékonyan meghintjük zabkorpával vagy zabpehellyel, épp ami kéznél van.
  5. A lereszelt almát jól kinyomkodjuk, és ráhalmozzuk a tésztára, majd ízlés szerint meghintjük fahéjjal.
  6. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és ráborítjuk az alma tetejére. Megkenjük tojássárgájával, és villával megszurkáljuk, hogy ki tudjon jönni az alma gőze, és ne repedjen meg a tészta.
  7. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 58 457
elküldve: 24
receptkönyvben: 549
elkészítve: 39/48
Facebookon megjelent: -

szakács

Lilla

Mióta szakács: 2011.10.07.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: édes süti
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás-fahéjas pite cukor nélkül, zabos almás lepény

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lipton9
lipton9 Sat, 2017-11-18 14:36

Kedves Lilla!
Mekkora tepsire jó ez a mennyiség?
Köszi!

maluka
maluka Wed, 2017-01-25 15:17

Elkészítettem ma a 2,5 éves kislányommal. Nagyon finom lett! Jóízűen nyammogtuk el az ebéd után. Nehéz lesz nem megenni ma mindet...A receptet elmentettem. Köszönöm! :)

Lilluska
Lilla / Lilluska Wed, 2017-10-11 10:19

Kedves Maluka!
A válasz kicsit megkésett ugyan, de nagyon örülök, hogy ízlett! Remélem, azóta is készítettetek és azok is jól sikerültek! Üdv! :-)

Senga88
Senga / Senga88 Thu, 2014-01-30 11:53

Szia, el szeretném készíteni, de nem tudom, hogy mekkora tepsibe szól a recept?!
Köszi

ari80
ari80 Mon, 2014-01-20 01:03

Megcsináltam, a recept jó, csak nekem a zabpehelyliszt fura utóíze nem jött be. Aki kóstolta annak ízlett általában, kivéve a családomnak :( Úgyhogy megpróbálom majd teljes kiőrlésű liszttel is.

Lilluska
Lilla / Lilluska Sat, 2014-03-22 08:45

Sajnálom, hogy a zabpehelyliszttel nem jött be annyira, de remélem, teljes kiőrlésűből nagy sikere lesz!

Hanyatt82
Hanyatt82 Thu, 2013-12-12 12:55

Szia!

Eppen most sult ki! :) Reggel jo kis recit kerestem,es megtalaltam a Te recid :)
En annyit valtoztattam rajta,hogy kicsit az almat megparoltam,es egy csomi vanilias pudingport belekevertem:)
Koszi a receptet,mentem is!:)
Szep napot!

Lilluska
Lilla / Lilluska Sat, 2014-03-22 08:44

Szia! Jól hangzik a töltelék turbózása, egyszer kipróbálom így is! Köszi az ötletet!

Cintia7
Cintia7 Fri, 2013-07-12 23:13

Szia.Azt szeretném kérdezni,hogy a nagyon kis szemű zabpehely jó hozzá vagy jó a normál méretű zabpehely is?

Lilluska
Lilla / Lilluska Sun, 2013-07-14 11:15

Szia Cintia7!

Persze, bármilyen méretű zabpehely jó hozzá.
Jó sütögetést, üdv!

Lilluska
Lilla / Lilluska Thu, 2013-02-07 21:40

Szia Bridgi!
Ennél nagyobb elismerést nem is kaphattam volna, illetve az eredeti receptért a nagymamám! :-)
Köszönöm!
Egészségetekre!

Veronika80
Veronika80 Sun, 2012-01-29 17:36

Kedves Lilla és Sertra_linne!!
KÖSZÖNÖM nektek életem első almás pitéjét!!!!
Új élet-étrendben vagyok + az étrendeben szerepel az almás pite, amit kiszerettem volna kerülni, amíg meg nem találtam ezt a receptet!!! Ebben a pillanatban lett kész, és a sarkaiból már csíptem egy picit, de nem tudom, h hogy fogom beosztani, h egyszerre ne egyem meg:)
NAGYON, NAGYON finom lett!!!!!
Zseniális!!!!

Lilluska
Lilla / Lilluska Thu, 2012-02-02 16:52

Kedves Veronika!
Nagon örülök, hogy ilyen sikere lett a pitének! Egészségedre!
Szép napot: Lilla

sertra_linne
sertra_linne Sun, 2012-01-15 18:08

Nyamm. Életem első s. k. almás pitéje, és teljesen korrekt lett, köszönöm a receptet! Sőt: most, hogy kihűlt, egyre jobb az alma íze. Elsőre a recept szerinti adagok feléből csináltam meg.

FYI: teljes kiőrlésű liszttel is jó (én csak azt használtam bele), és a tejföl helyett "magasabb" zsírtartalmú (2,8 - 3,5%...) joghurttal. A citromot pedig nem kell sajnálni az almába szerintem. :) Az almába egyébként még löttyintettem egy kis maradék vanília aromát is. És nagyon kifacsartam; több dl. almalé keletkezett, amit utána egy perc alatt eltüntettem. :) Az egészhez - csak a tésztát édesítettem - összesen kb. 15 pötyit használtam fel (minimális mennyiségű vízben feloldva, mikróban kb. 10 mp-ig melegítve). Biztosan elbír többet is, de én az almás pitében nem vagyok oda a túl nagy édességért.

Lilluska
Lilla / Lilluska Sun, 2012-01-15 22:09

Nagyon örülök, hog ennyire ízlett! Van egy olyan érzésem, hogy legközelebb már teljes adagot fogsz készíteni :-)
A vaníliaaroma tetszik, jó ötlet!
Egészségetekre, szép estét!

Judith75
Judith75 Sat, 2012-01-07 21:23

Köszönöm a receptet,eddig graham lisztből készítettem,de kipróbálom zabpehelylisztből is.

Lilluska
Lilla / Lilluska Thu, 2011-12-08 16:21

Szia! Folyékon édesítőszert használok és nem szoktam nagyon édesre sütni, a tésztába kb. 5ml-t teszek, mert az alma elég édes szokott lenni. De ízlés szerint rakható. Ha édesebbre vágytok, akkor tegyél bele bátran többet :-)
Jó sütögetést: Lilla

KosakCecilia
KosakCecilia Tue, 2014-05-27 09:33

Szia! Én Wikipédián azt olvastam, hogy 5 ml= 1 teáskanál. Mit gondolsz erről, 1 tk édesítőszer elég?

Lilluska
Lilla / Lilluska Sun, 2014-06-01 22:01

Szia! Én általában meg szoktam kóstolni, mert tapasztalatom szerint minden édesítőszer kicsit másként édesít. Ennél a receptnél nem gond, ha a tészta kevésbé édes, az alma ellensúlyoz.
Sok sikert hozzá!

Lilluska
Lilla / Lilluska Thu, 2011-12-08 13:19

Szia! Nem csak jól néz ki, még finom is!
Kíváncsi vagyok, hogy ízlik!
Szép hétvégét!

559
tejföl 3 dl
sütőpor 1 csomag
vaj 10 dkg
zabpehelyliszt 4 bögre
édesítőszer 1 ek
alma 1.5 kg
zabkorpa 3 ek
fahéj 0 ízlés szerint